::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart 2018 Çarşamba 09:16

Yani Sağlık çalışanları ile doktorlarımızın bayramıdır bugün.

Eskilerde çok daha güzel ve teferruatlı kutlanan 14 Mart Tıp Bayramı artık eskisi gibi kutlanmıyor.

Sadece sabah Atatürk anıtına çelenk konulup saygı duruşu yapılıyor, istiklal marşı okunuyor.  Ardından bir doktorun kısa bir konuşması ve tören bitiminde elma ikramı.

Sanırım bugün yine Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Cumhuriyet alanında  program bitimi sağlıkçılara ve katılımcılara  elma ikramında bulunacaktır.

Tarsus'ta yaşadığına inanılan ünlü Türk Hekimi Lokman Hekim'in  ünlü bir sözünü hatırlıyorum.

Devlet Hastanesine dönüşte Acil Servise giden  göbekteki Lokman hekim anıtının önünde yazar.

“Şaşarım akşam elma yiyip, sabah ölene”

Bu yazıyı her gün en az bir veya iki kez okurum.

Ne güzel söylemiş Lokman Hekim. Hekimlerin piri.. “Şaşarım akşam elma yiyip, sabah ölene şaşarım”  diyerek güzel bir mesaj vermiştir.

İşte bu sözden hareketle Tarsus'ta Anıt önünde yapılan törene katılanlara elma ikram edilir.

Şöyle bir sağlık çalışanlarının  durumunu düşününce, birde kentimizdeki sağlık tesislerini aklımıza getirince Tıp bayramı kutlamak  içimizden geliyor.Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi kentimizde de  zaman zaman Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet olayları bitmiyor.Bu gibi olayları bugün bir kez daha  kınarken, bu tür yeni vakaların tekrar yaşanmamasını diliyorum.Bu kutsal, saygın ve onurlu mesleği büyük özveriyle yerine getiren doktorların ile diğer sağlık çalışanların Tıp Bayramı'nı kutluyorum.Geçen yılki tören öncesi açıklama yapan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, “Hepimizin bildiği gibi tıbbın amacı, insanların daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmesini sağlamaktır. Geçtiğimiz yüzyılda tıp alanında büyük gelişmeler yaşanmış, hastalıkların teşhisinde tedavisinde ve insan yaşamının uzatılmasında önemli mesafeler alınmıştır. Tıp alanında araştırmalar yapan bilim adamlarının özverili çalışmalarının sonucunda yaptıkları buluşlar insan yaşamını kolaylaştırmış, yaşama kalitesini artırmıştır.

Türk  Tıp tarihine baktığımızda doktorlarımızın ve sağlık alanında çalışmalar yapan diğer personellerin gösterdiği üstün çabalarla tıp bilimine yön veren gelişmelere öncülük ettiği görülmektedir. Bazı bilim adamlarımızın ülkemizde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde başarılı bir şekilde tıp bilimine katkıda bulunması hepimize büyük mutluluk vermektedir. Sağlıklı yaşamak, her insanın temel hakkıdır. Bu hakkın tüm insanlar tarafından eksiksiz kullanılabilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesi ve sağlık alanında ulaşılan düzey, günümüzde çağdaşlık göstergelerinden kabul edilmektedir.

Devletin, vatandaşlarına sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilecekleri sosyo-ekonomik ve kültürel ortamı sağlaması gerekmektedir. 

Sağlık hizmetlerinin ülke geneline yaygınlaştırılması çalışmaları ile hastane ve nitelikli personel sayısında önemli artışlar kaydedilmişse de, insanlarımızın ve başta doktorlarımız olmak üzere sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen birçok sorunu vardır. Bu sorunların giderilebilmesi için sağlık hizmetlerine daha çok kaynak ayrılması ve yatırımların sürdürülmesi zorunludur” demişti..

Sağlık hizmetlerin geliştirilmesi yönündeki çalışmaların artırılmasını isteyenlere hak verirken “Sağlık hizmetlerinin etkin ve ulaşılabilir kılınması, hastane koşullarının iyileştirilmesi, koruyucu hekimlik uygulamalarının yaygınlaştırılması ve nitelikli personel gereksiniminin karşılanması yönündeki çabaları artırarak devam ettirmek gerekmektedir.” Sözüne de katılıyoruz.Bunun yanında kentimizde her ne kadar  tüm mahallelere yeni sağlık ocakları açılmaktaysa da yeni adıyla bu ASM'ler, Aile Sağlık Merkezleri gibi yeni bir Devlet Hastanemizin de en kısa zamanda  yapılarak sağlık hizmetine sunulmasını istiyor ve bekliyoruz.7-8 yıl önce bazı engellemeler yüzünden temeli bir türlü atılamayan Tarsus Yeni Devlet Hastanesi yapımının başlaması bu tıp bayramında en büyük temennimizdir. İhalesi yapılıp, projesi onaylanan yeni hastanenin bugünlerde temelinin atılması  Tıp adına Tarsus için için büyük bir müjde olacaktır.

KONFERANS

 14 Mart Tıp Bayramı münasebetiyle bugün saat 10.00'da Tarsus 75. Yıl Külttür merkezinde bir konferans düzenlenecektir.

Tarsus  ilçe Sağlık Müdürü Dr. Füsun Kaleli  “Günümüzde Genç  Olmak”  konulu konferansımız yapılacaktır. Bağımlılığı değil, sağlıklı yarınları tercih edelim sözünün öne çıktığı bugün insanların sağlıklı yaşaması ve madde kullanımından uzak durması  düzenlenecek konferansta anlatılacaktır. Katılmak isteyenlere bu duyurumuzu buradan iletelim.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI