::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

BURHANOĞLU, ST. PAUL, MARCO PAŞA VE NİLGÜN HANIM!

22 Nisan 2022 Cuma 16:14

Tarsuslular Turizm pastasının tadını bilmez.

Biliyor olsa, bu kente Turistik tesisler ve Turistik oteller yapılırdı.

Üstelik çok güzel eski Tarihi evleri konakları olan bu memlekette insanlar Turizmden para kazanmasını bilmiyor.

Çukurova’nın ve dünyanın en güzel ve en verimli topraklarına sahip olan bu kentte yıllar önce sanayileşme vardı. Sonra iki tane Çukurova fabrikası, iki tane Berdan Tekstil ve Yidaş fabrikaları kapandı. Çukobirlikler ve Karam Yağ fabrikası kapandı, sanayi tesisleri bitti.

İyi ki bu kentte tarım var..

Yoksa bu kentteki yüzde 25’lerde olan işsizlik oranı yüzde 75’lere çıkardı. Yada bu kentte emekliler ve devlet memurları dışında insan kalmaz kenti terk ederdi iş bulmak için.

xx

Ama Turizm denen bir altın yumurtlayan tavuk var. Biz bu sektörü ya bilmiyoruz, yada parası olan bu sektöre yatırım yapmak istemiyor. Yüksel Atum ve ortağı ile Elif Hatun Konağının işletmecisi Yeşim ve Seçil  Sancaktar hanımların dışında Butik otel işine pek önem veren yoktu. Sonraki yıllarda Burhanoğlu Konağı   restore ettirildi ve turizme kazandırıldı.Yine Belediye Tarihi Evler Sokağında eski sahibi olduğu bir binayı aldı. Eski Efsus Konak olarak bilinen butik oteli elden geçirtip St. Paul Otel olarak hizmete açtı.

Yine Kızılmurat mahallesinde bir Marco Paşa Butik oteli açıldı. İşletmeci Mehmet beye de teşekkür ederim. Bunun dışında iki yıl kadar evvel Reşadiye Mahallesi içinde Siptilli çarşısı kuzeyinde kalan eski bir konak elden geçirildi. Burası da bugünlerde Nilgün Hanım konağı olarak hizmet veriyor. Bu butik otellerin yatak sayısını toplasanız 200   kişi ancak çıkar. Bu kentte eskilerde birkaç otel daha vardı. Zorbaz dışında Cihan Palas, Şadırvanlı Otel gibi.. Şadırvanlı otelde 4-5 yıl önce sahibi tarafından kapatıldı, çünkü zarar ediyordu. Bu Otel binası restore edilip tekrar  hizmete açılmalı bence.. Turizme dönük ve elimizdeki en önemli otellerden 3 yıldızlı Zorbaz Otel  108 yatak kapasiteli.. Yıkıma  alınacak olan  en lüks 4 yıldızlı Şelale Oteli ise yakında tarih olacak. Onu hiç saymıyorum bile..

VE DİĞERLERİ

Tarsus’ta Turizme hizmet veren diğer Butik Otellerimiz olan, Belediyeye ait  St. Paul Otel,  Burhanoğlu Konağı, Marco Paşa ve Nilgün Hanım Konağını da unutmadım. Çünkü Tarsus’ta Turizme emek ve hizmet verenleri takdir ediyor, alkışlıyorum. Özel sektör dışında belediyenin de bu işe öncük etmesi güzel. Temennim diğer tarihi konaklarında kurtarılıp restore edilmesi ve hizmete açılmasından yana..

Bu kentte  St. Paul kuyusu karşısındaki 3-4 konağı bir Holding, Turizm Bakanlığından kiralayıp tadilata başladı. Tarsuslu o evlere sahip çıkmayınca dışarıdan gelip kıymet verenler çıktı. Bu nedenle o müteşebbis sahibini alkışlarken, bizim sessiz kalan müteşebbislerinde bir an evvel harekete geçmesini temenni ediyorum. Çünkü daha el atılıp kurtarılacak onlarca eski Tarsus evi ve konak var..

Gelelim bir başka Turizm sevdasına..Güya geçen yıllarda altyapı çalışmaları tamamlanan Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Bölgesi tahsis sahibi 6 firmanın tesis yatırımları şimdiye kadar başlamış ve bitmiş olacaktı.

Onlar ise tam bir yılan hikayesine döndü..

Biz hala Turizm pastasından pay alamıyoruz. Elin oğlu bu kentin kıymetini anladı ve bu kentteki Tarihi evlere el attı. Pastayı da yakında başkası yerse hiç zorunuza gitmesin..

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI