::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

CENGİZ TOPEL LİSESİNE ADI VERİLEN ŞEHİT

12 Ağustos 2020 Çarşamba 16:00

Yavru vatan Kıbrıs’ın tarih boyunca varlığını korumak için adada var olan  var olmaya ve oradaki soydaşlarımızın haklarını, ırzlarını, mallarını korumaya çalışan Türk Ordusu, Rum ve Yunan zulmüne maruz kalan soydaşlarımızın her zaman yanında olmuştur.  En nihayetinde 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ile Türk Ordusu adaya barışı getirmiştir.

Peki ya öncesinde yaşananlar unutulur mu?

8 Ağustos 1964. Hava Yüzbaşı Cengiz Topel’in Kıbrıs’ta  şehit olduğu tarihtir. O nedenle Cengiz Topel de unutulmaz..

Bu şehidimizin adını yaşatmak için yurdun dört bir yanında adı, okullara, tesislere, caddelere verilmiştir.  Cengiz Topel’in Tarsus’ta  da adını taşıyan güzide bir okul var. Bize her gün o Şehidimizi hatırlatır.

Okul adı : Tarsus Cengiz Topel  (Anadolu) Lisesi..

1969 yılında kurulan okula adını veren şahsiyet çok değerli bir şehidimiz.

Pilot Yüzbaşı  olan Cengiz Topel, Türk ordusunun önemli ve değerli, alanında uzman bir yiğit evladıydı, ordunun vazgeçilmeziydi.

Ancak Kıbrıs’taki savaşlar  sırasında  Cengiz Topel’i de bir  Ağustos sıcağında şehit verdik.

Tarsus'taki Cengiz Topel Lisesi'ne ismini veren  Yüzbaşı Cengiz Topel, Türk Hava Kuvvetleri'nin Kıbrıs üzerinde yaptığı uyarı uçuşu sırasında Rumlar tarafından yerden açılan ateş sonrası  vurulur. Cengiz Topel’in kullandığı savaş uçağının isabet alması sonucu fırlatma koltuğu ile uçaktan atlayan Cengiz Topel,  bu  isabet sonrasında Rumlar tarafından esir alınır. Ve sonrasında yapılan işkenceler  neticesi  8 ağustos 1964'te şehit düşer. Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel (1934-1964) arasında yaşamış ve  sıcak bir ağustos ayında şehitlik mertebesine ulaşmıştır.

Cengiz Topel'in şehit edilmesinin 56. Yıldönümü nedeniyle 8 Ağustos’ta bizler kendisine buradan dualarımızı gönderdik. Ruhu şad olsun...

Xx

Cengiz Topel Lisesi 1969 yılında  inşa edilen ve Türk Milli Eğitimine kazandırılıp Tarsus’tan binlerce başarılı öğrenci yetiştiren güzide eğitim kurumlarımızdan biridir.

Bu güzel okulda bende 1980 öncesi öğrenim gördüm.  1977 yılında   Cengiz Topel Lisesinin  ortaokul bölümüne gittim. O zamanlar   ilkokullar 5 yıl idi. Ortaokullarda 3 yıl eğitim veriyordu. Ben Kazım Taşkın ilkokulu’nu  5 yılda bitirip  Cengiz Topel Lisesi’nin ortaokuluna kayıt oldum. Burada 3 yıl ortaokul okudum. Ortaokulu bitirince Liseyi de yine Cengiz Topel Lisesi’nde okuma şerefine nail oldum.

O zamanlar okulda asılı duran Cengiz Topel Yüzbaşımın fotoğrafına bakar hayatını merak ederdim. Tabi o yıllarda bilgisayar yoktu.  Kitaplardan Cengiz Topel’in şehit edilişini öğrendik. Ölüm yıldönümlerinde gazetelerden okuduk nasıl Şehit düştüğünü.

O yıllar Cengiz Topel Lisesinin bahçesinde birde büyükçe havuz vardı. Bu havuz aynı Kıbrıs haritası gibi yapılmıştı. Nedeni ise Cengiz Topel’in Kıbrıs’ta şehit düşmesiydi. O havuzu ben çok severdim. Her teneffüste  bu Kıbrıs havuzunun etrafında gezerdim. Birde ortadan fıskiyesi vardı ve o şırıl şırıl akan su etrafı  serinletirdi.

Sonraki yıllar bu havuzun dibinden su sızdığı için   havuzun su bölümü iptal edildi. İçine toprak doldurulup Kıbrıs  toprağı olarak kaldı. Hala bu  Kıbrıs Havuzu, Cengiz Topel Lisesinin bahçesindedir. Simge olmuştur Cengiz Topel Lisesi ile. Ve Cengiz Topel’in adını yaşatmak için varlığını sürdürmektedir.

ŞEHİT KELİMESİ EKLENMELİ

Temennim,   Cengiz Topel Lisesi’nin  ismine Şehit kelimesinin eklenmesidir. Yine Havuzunda onarılarak eskisi gibi içinde su olması, bir fıskiye ile etrafını serinletmesidir. Bunu okul Müdürü Gökhan Yılmaz beye de anlattım. İnşallah bu isteğimiz bir gün gerçekleşir.

Ben bugün Cengiz Topel  konusunu Şehidimizi 8 Ağustos’taki şehit düşmesi nedeniyle köşeme aldım. Pilot Yüzbaşı  olan Cengiz Topel şehidimizi de rahmetle anıyorum.. Adının verildiği okulumuzun ismine şehit kelimesinin de eklenmesini diliyorum.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI