Tarsus’un merkezi yerinde bir okul.
Kısaca adı, “Cengiz Topel Lisesi”.
Bu okulumuz Tarsus’un ilk lisesi olan Tarsus Lisesi’nden sonraki en eski eğitim kurumu ve lisemizdir. Bu okulda binlerce insan eğitim görmüş, mezun olmuş, vatana millete hayırlı birer insan olarak yetişmiştir.
Ve inanıyorum ki, ben dahil, bu güzide okula kaydım yapılana kadar kimse Cengiz Topel adını ne duyar, ne bilirdi. Nasıl ki dayım Hayrettin Enücür, 1976-1977 yıllarında elimden tutup beni Cengiz Topel Lisesinin Ortaokuluna kayıt yaptırdı, o zaman o kahraman, yiğit insanın fotoğraflarını gördüm, gıyabında kendisini tanıdım ve adını taşıyan okulda eğitim almaya başladım. O yıllarda pek ortaokul yoktu, Tarsus’ta.. Ve Liselerin bünyesinde eğitim verirdi ortaokullar. Cengiz Topel Lisesinin lise kısmı sabahçı olur, ortaokul bölümünün tamamı ise öğleci olarak kaydedilirdi.
Bu güzide okula kaydımın yapıldığı yıllarda yerel Yenises gazetesinde müvezzilik de yapıyordum. Öğle üzeri okula gittiğimde bir kısım liseli talebelerin yanında onları seyrederken “Cengiz Topel”li olmaktan gurur duyuyordum. Ortaokuldan sonra Liseyi de yine Cengiz Topel Lisesinde okudum. Ders aralarında teneffüse çıktığımızda ön bahçedeki Kıbrıs haritalı havuz dikkatimi çekerdi ve orada fıskiyeli suyun akışını, Kıbrıs haritalı havuzu dolduruşunu merakla ve ilgiyle izlerdim. Tabi okulumuzun adının nereden geldiğini de araştırıp öğrendiğimizde “Cengiz Topel”li olmaktan bir kez daha gurur duyardım. Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in el işlemeli bir tablosu okulun girişinde duruyordu. Bizim lise yıllarımızdan sonra ise okulun ön bahçesindeki Kıbrıs havuzu su kaçırıyor denilerek içi toprakla dolduruldu. Bunu gördüğümde çok üzülmüştüm. Konuyu o dönemin okul müdürlerine ilettim, gazete de haber olarak kamuoyuna duyurdum. Ama o Kıbrıs havuzunun eski haline gelmesini bir türlü sağlayamadık. Bu beni her zaman üzmüştür.
Ama sevindiren bir konuda vardır.
Bundan birkaç yıl evvel, Tarsus’taki okullara şehitlerimizin adı verilirken aklıma geldi. “Neden Tarsus Cengiz Topel lisesinin adına şehit kelimesi yazılmamış” diye hayıflandım. bunu da öneri olarak gazetede haber yaptım. Birkaç yıl önce Tarsus Cengiz Topel (Anadolu) Lisesinin müdürlüğünü yapan değerli eğitimci kardeşim İbrahim Akman döneminde önerimiz kabul görmüş ki o da ilgili yerlere konuyu ilettikten sonra okulumuzun adına Şehit kelimesi eklendi.
Böylece Okulumuzun adı “Tarsus Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel Lisesi” olarak düzeltildi.
Ben bu hususta desteğini esirgemeyen Milli Eğitim Müdürlerimize ve o dönemki Tarsus Cengiz Topel lisesinin müdürü İbrahim Akman kardeşime tekrar, tekrar teşekkür ediyorum.
xx
VE RAHMETLE ANIYORUM..
Bugün bunları yazmamın nedenine gelince..
Kimdir Şehit Cengiz Topel? Yavru Vatan Kıbrıs’ın yıllar evvel Rum zulmünden kurtarılması için verilen mücadelede şehit düşen Pilot Yüzbaşıdır. Cengiz Topel’i unutmamız mümkün değil. Cengiz Topel 2 Eylül 1934, İzmit doğumlu. 8 Ağustos 1964 tarihinde Kıbrıs’ta şehit olmuştur. Uçağı Rum uçaksavarlar tarafından vurulunca paraşütle atlamış ve esir düşmüş sonrasında şehit edilmiştir..
İşte böyle değerli bir Türk askeri, bir kahraman Yüzbaşı, Yavru vatan için, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olarak canını vermiştir. O isim ne güzel bir isimdir ki, adını gören, Kahraman Yüzbaşımızı düşünüp hayatını merak etmekte, kahramanlıklarını öğrenmektedir. Ve ardından dua göndermektedir. Çünkü böyle bir kahraman Türk askeri aradan değil 55-60 yıl, 160 yıl da geçse unutulmaz. Onun şehit olarak hak ettiği Ayyıldızlı madalya yurdun dört bir yanında bayrak bayrak dalgalanmaktadır. Türkiye’deki o güzide kentlerden , şehirlerden birisi de Akdenizin incisi Tarsus’tur.. Tarsus’ta da Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel adı, dillerdedir.. Gönüllerdedir..
Yazılarımızı ve önerilerimizi dikkate alan Mersin Valiliğimize, Milli Eğitim İl ve ilçe müdürlerimize, eğitimcilerimize tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i dualarla ve rahmetle anıyorum.