::
18 Nisan 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ SANAT KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI

22 Ekim 2021 Cuma 09:43

Kurucuları arasında büyük çoğunluğu Tarsuslulardan oluşan Çukurova  Çağdaş Sanat Vakfı  kısa sürede hayli yol katetti.  Şimdi önümüzde Vakfın 1. oğlan genel kurulu var. Bu kongre 23 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 14.00’de  Şehitishak mahallesinde  Esra Şemsi toplantı  salonunda yapılacak.Vakfın kurucuları arasında bulunan eski emekli savcılarımızdan Osman Homurlu bey bizi arayarak genel kurula davet etti. Vakfın ilk  olağan kongresi hakkında bilgi verdi.

Tarsus için önemli olan ve  kısa sürede iyi yol kat eden Vakfın  Başkanlığını Berdan Civata yönetim kurulu Başkanı  Hasan Şemsi yapıyor.  Vakıf yönetim kurulu 11 isimden oluşuyor.

Önce bu kurucuları tanıtalım sizlere..

“(Abdullah Dörtlemez / (Emekli Danıştay Üyesi Ve Kültür Bakanlığı Eski Müşteşar V.), Aydan Dirik (İş İnsanı), Ekrem Kahraman (Sanatçı, Sanat Yazarı, Şair), Hasan Şemsi / (İş İnsanı, Berdan Cıvata B. C), Hülya Atakan / (Tarsus Ressamlar Derneği Kurucu Başkanı, Ressam, Küratör), H. Nuri Doğan (Finansal  Hizmetler), Osman Homurlu / (Emekli Savcı, Tarsader Tarsus Başkanı), Özge Bulut Maraşlı / (Doğan Holding Yönetim Kurulu Danışmanı),  Semih Özsu / (Ankara Tarsuslular Derneği (Tader) Genel Başkanı), Semih Yüksel / (Emekli Banka Müdürü), Prof. Dr. Tansel Türkdoğan / (Sanatçı, Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı, ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kurucularından, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğretim üyesi)

Bölgesel Kültürler  ve farklı uzmanlık alanları tarafından şimdilik 10 bin veya 12.000 yıllık bir tarihe sahip olduğu öngörülen Çukurova / Yakın Doğu ve Akdeniz Bölgesi, Tarsus merkezli olmak üzere Tarsus Kültür Girişimi İnisiyatifi İle bu büyük bölgesel girişimin içinden doğan Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı Öncülüğü İle kendilerine benimsemiş oldukları uluslararası bir kültürel vizyonla bölgemizde yepyeni bir kültürel toplumsal iklime doğru açılıyor.

Başta Çağdaş Sanat Alanları olmak üzere , Uluslararası Bienaller, Çağdaş Sanat Fuarları, Çocuk Müzeleri Vb., Sergiler, Koleksiyonlar, Konserler, Edebiyat,  Sanat Tarihi, Kültür Tarihi, Arkeoloji, Tarihi Koruma ve Dönüştürme Projeleri, Yeni Yeni Kültür Köprüleri Kurma, Sanat ve Kültür Eğitimleri, Paneller, Sempozyumlar vb. yanı sıra Yeni Ulusal ve Uluslararası Kapsamlı ve Düzenli başka Çağdaş Sanat ve Kültür Etkinlikler yapılması planlanıyor. Tarsus Kültür Girişim inisiyatifi öncüleri ve Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı Kurucular Kurulu Üyeler, destekçiler ile  yeni  katılacak muhtemel yeni katılımcıların  destekleri bekleniyor.

Bilindiği üzere, Tarsus Kültür Girişimi İnisiyatifi (Tarsus - Mersin - Adana - Hatay - Kahramanmaraş vd. merkezlerden şimdilik 1500 girişimci ve destekçiyle) ve onun öncülüğünde oluşturulan Çukurova Çağdaş Sanat Kültür Ve Eğitim Vakfı   bir zamanlar hem Çukurova,  hem Yakındoğu, hem de bütün Akdeniz Bölgesi  coğrafyaları ve kültürlerinin yanı sıra farklı dinlerin, siyasal, toplumsal, sanat, kültür, yaşam, tarih ve uygarlık birikimlerinin merkezinde belirleyici bir öncülük  üstlenip uzunca bir süre bölge merkezi konumunda olduğu kabul gören Tarsus’ta, tarihindeki uluslararası bölgesel kültürel pozisyonunu yeniden öne çıkarma ve bölgenin uluslararası  Çağdaş Sanat ve Kültürleriyle ilişki kurma ve bu zemin üzerinde uluslararası  bir sanat ve kültür vahası  bölgesel olarak gerçekleştirme misyonunu benimsemiş bir Sanat Ve Kültür inisiyatifi olarak tanımlanıyor.

Vakıf, başta Türkiye ve Çukurova Bölgesi (Tarsus, Mersin, Adana, Hatay, Antakya, İskenderun, Osmaniye, Kahramanmaraş vd.) olmak üzere, yakın coğrafyalarda yer alan Yakın Doğu (Suriye, Lübnan, Ürdün, Filistin, İsrail, İran, Irak, Suudi Arabistan, Yemen, Kuveyt, Umman, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, Afganistan vd.) ve Akdeniz Bölgesi'nde Akdeniz'in güney kıyısında yer alan (Mısır, Libya, Cezayir, Tunus Fas vd.) ile yine kuzey kıyısına dizili (Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Yugoslavya, Yunanistan, Malta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi vd.) birçok anlam ve bağlamda birbiriyle tarihsel kültürel ilişkiler üzerine kurulu zincirleme bir bütünlük oluşturan yakın bölge kültürleri ve toplumların bir arada düşünülmesi ve getirilmesi vizyonu üzerinden Tarsus / Çukurova Merkezli Çağdaş Sanat Ve Kültürel bir Ütopya'yı bölgeyle birlikte uluslararası bölgesel bir büyük Çağdaş Sanat Ve Kültür projeleri toplamını hep birlikte hayata geçirmeyi amaçlıyor.

İnsanlık tarihinin yaklaşık 10 -12. bin  yıllık kadim ortak geçmişine sahip olduğu düşünülen bölge ülkelerinin ortak tarihsel birikimleri, bölgesel tarih ve kültür vahaları, ulus ve halk kültürleriyle birlikte ÇUKUROVA, kendi kadim kültürü ile çevre bölge kültürlerini bir araya getiren anlamlı ve birleştirici bir kümelenme yaratmayı hedefliyor.

Tarsus Kültür Girişimi İnisiyatifi kurucularından  Ekrem Kahraman “Tarsus / Çukurova bölgesinin, böyle bir birlikteliğin yaratılması için oldukça elverişli ve olanakları yüksek bir tarihsel birikime ve tecrübeye sahip olduğunu, bu nedenle de bazı kültürel vizyonlar, olanaklar ve koşullar sağlandığında açılacak bir Uluslararası Çağdaş Sanatlar Müzesi ile birlikte düşünülmesi gereken başka çok bileşenli sanat, kültür ve eğitim vb. uluslararası organizasyonların günümüz çağdaş sanatının uluslararası yeni bir cazibe merkezi olmasının yanı sıra hem geçmiş sanatsal ve kültürel tarihinin mirasına da sahip çıkıp bölgesel tek merkez olarak öne çıkacağı, hem de çağdaş sanatın Anadolu'ya açılmasının kapılarını açacağı öngörüsündeyiz. Öngörmüş bulunduğumuz muhtemel Uluslararası Çağdaş Sanatlar Müzesi başta olmak üzere yapılması düşünülen Sanat-Kültür projeleri için çağdaş sanat ortamlarından şimdilik konularında uzman 12 danışman isim belirlenmiş olup bu sayı önümüzdeki günlerde uluslararası danışmanlar ve ortak çalışma dostlarıyla birlikte daha da çoğalacaktır. Müzemiz koleksiyonu için eser toplama kampanyası başlatıp önemli, değerli, anlamlı destekler sağlamış ve oldukça umutlandırıcı bağışlar, vaatler almış durumdayız” dedi.

Bu güzel ve güçlü Vakıf, hem Tarsus'a, hem bütün Çukurova Bölgesi'ne, hem Yakın Doğu ile güneyiyle kuzeyiyle bütün Akdeniz coğrafyasına ait kadim kültürlerine ve toplumlarına hayırlı uğurlu olsun diyor, yeni seçilecek yönetimi şimdiden kutluyoruz.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI