::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BİRKAÇ KURAL

25 Mart 2020 Çarşamba 10:11

Dünya bir yana,  ülkemizde de  Koronavirüs salgını  giderek artıyor. 

Bu bu salgın ile birlikte toplumumuzda adeta temizlik seferberliği başlatıldı. Her taraf ilaçlanıyor, dezenfekte ediliyor. Yani   temizliğe önem arttı..

Aslında insan hayatı boyunca olması, yapılması gereken temizlik ve hijyen kurallarına ne kadar aykırı durumlar varmış.

Eskiden kapalı yerlerde ve araçlarda sigara içilirdi. Bunun ne kadar tehlikeli olduğunun farkına vardık ve artık kapalı alanlarda sigara içilmesi yasak. Ancak sokakta, parklarda, sigara içilmesi yasam-k olmayan yerlerde insanlar sigarası içiyor ve kaldırıp yola  atıyor. Halbuki 5 metre ötesinde veya oturduğu parktaki bankın yanında çöp kutusu var. Ama adam illaki sigarasını yere atacak.

Yine parkları geziyorsunuz. Masaların bankların etrafı  çekirdek kabuğu ile dolu. Parka gelen kişiler yedikleri kabak çekirdeği, ay çiçeği gibi kabuklu   çerezleri içini yedikten sonra ya masada bırakıyor, yada etrafa atıyor.

Sanki Cennet mahallesi adlı dizideki Pembe gibi, çekirdeği çitleyip tükürüyorlar. bunlar ne büyük  terbiyesizlik ve çevre kirliliği yapıyor insanlar önemsemiyor.

Yine yolda yürüyorsunuz..

Önünüzde giden biri tükürüyor. Hem de yere tükürüyor. B uda salgın hastalıklar için birebir etken değil mi? Cebinizde peçete yada kağıt mendil taşıyın, tükürmeniz gerektiğinde içine tükürüp katlayın ve çöpe atın. bu çok mu zor.

Dün Yenimahalle hattında bir  orta yaşlı şahıs yere tükürdüğünde uyardım.

“Sana ne gardaşım, ben  tükürüğümün üzerine bastım, ezdim,yok ettim” demez mi?

Oysa ayağıyla ezdiği tükürüp ayakkabısının altına da yapışıp  kentin dört bir yanına mikrop dağıtmıyor mu? Bu insanlar bu kadar mı kendini düşünür, bu kadar mı insan sağlığına önem vermez. Bu gibilere para cezası zaten var ama uygulanmıyor. Hiç olmazsa bu salgın dolayısıyla yollara, caddelere yere tükürene para cezası verilmeli.

Daha kötüsü de var tabi. Adam grip yada nezle olmuş. Burnu akıyor. Tutup burnunu yola,  sokağa, caddeye boşaltıyor. Yaptığı hareket hem mikrop saçıyor, hem de karşıdaki nisanların midesini bulandırıyor. Uyardığınızda cevabınızı alıyorsunuz.

“Sana ne kardeşim? Sen Polis misin, zabıta  mısın?”

Buyurun cevap verin. Bunları şikayet etseniz, adınız ispiyoncuya çıkıyor.Ben derim ki, böylelerini şikayet edin. Varın adınız ispiyoncuya çıksın.  Hiçbir şey insan sağlığından önemli değil ya?

Bu günlerde başımıza musallat olan  şu Koronavirüs salgını bizlere  bunları  yeniden ve daha iyi hatırlattı.

O halde lütfen kendimizi düşündüğümüz gibi karşımızdakileri de düşünelim ve saydığım insani kurallara uyalım.

Unutmayalım, temizlik imandan gelir ve ileride doğacak hastalıklardan bizi korur

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI