Bilhassa gençler bu sese kulak versin.
50 yaş üstü hatırlayabilir, 50-60 yaş üstüne de bir hatırlatma diyelim..
Biz zaman zaman eskileri de gündeme getiriyoruz. Değerli okurlarımla ve Tarsus gençliği ile eski günleri anıyorum.
Şimdilerde her şey modernleşti.
***
Bugün artık Doğumlar bile modern oldu.
Bir hanım hamile kaldığında çocuğu doğana kadar yüzde 90’ı doktora gidiyor, tedavi görüyor, kontrol altında oluyor. Bu konu tıbben gerekli olabilir.
Benim anlatacağım hususa gelince.
Yıl 1955
O yıllarda biz çocuktuk. Köyümüzde, Kölemusalı’da(Nacarlı) bir ebemiz vardı. Adı Ümmüsü idi. İki gözü de görmezdi. Bu ebe kadın köydeki bütün doğumlara girer, bütün hamile kadınların doğumlarını o yaptırırdı. Herkes evinden gider, o günkü şartlarda ebeyi eşeğe bindirip hamile kadının olduğu eve getirirlerdi. Bu ebe, koca köyde herkese bakar. Hamile olanın ne zaman doğum yapacağını kontrol edip söylüyordu. Hatta bebeğin kız mı, erkek mi olacağını da bilirdi.
Ümmüsü ebe o günkü şartlarda bazen çevre köylerden de çağrılırdı. Ümmüsü ebe o zaman ya at arabası ile yada eşekle başka köylere götürülür, doğum işini hallederdi. O yıllarda motorlu taşıt pek yoktu. Traktörde her evde yoktu.
Ümmüsü ebe o kadar nazik ve kibardı ki tarif edemem.
Öyle ki doğuma girdiğinden sonra hiçbir şey talep etmezdi. Ama bebeği olan aile mutlaka bir bahşiş verirdi. Kadının zaten gözleri görmüyordu. Hayır yapmayı seviyordu. Tüm bölgeye doğum için gider gelirdi.. Diyaloğları da iyiydi, tatlı dili ile herkese moral verirdi.
ÖZEL DOĞUM HASTANELERİ AÇILDI
İşte böyle geçti yıllar. 1960’lı yıllarda bu böyle geçti. Şimdilerde modern tıp gelişti. Özel doğum hastaneleri açıldı.
Hiçbir olay eskisi gibi kalmadı. Ümmüsü ebeyi hatırladım dün. Çünkü bizim de doğumlarımızı ÜMMÜSÜ EBE yaptırmış. Annem bizim 5 kardeş olarak hepimizin doğumunu Ümmüsü ebenin yaptırdığını anlatırdı.
Bu ebe, doğum saatini bilir, bebeğin de cinsiyetini tahmin edebilirdi. Gözleri görmeyen bu kadının el hünerleri vardı ve doğum olana kadar hastanın başını beklerdi. Ümmüsü ebenin kocasına da Koca İZZET derlerdi. İzzet oğlu da Ümmüsü ebe gibi sevilirdi.
Şimdi Ümmüsü ebe gibisi kaldı mı? Yaşı 50’nin üzerindeki kadınlar Ümmüsü ebeyi hep bilir. O günlerden şimdi eser kalmadı.Ama ÜMMÜSÜ EBE unutulmadı..
SÜNNET MERASİMLERİ
Eskilere gidince o yıllardaki sünnet törenlerinden de bahsedelim.
O zaman güz aylarında sünnet törenleri çokça yapılırdı. Yani Eylül ayının ortası ve sonu gibi pamuklar toplandıktan sonra köydeki sünnet olacak çocuklar hazırlanırdı. Aileler liste yapar çocuklarının isimlerini muhtara yazdırır ve daha sonra sünnetçi köye çağrılırdı.
O yıllarda bir SÜNNETÇİ CUMALİ vardı. Hatırlıyorum, Cumali bey köyün altından girer üstünden çıkar ve en az 50-60 sünnet yapardı.
Sünnet yaptıracak aileler kirvelerini hazırlar, yemekli tören yapacaklarsa yemeklerini hazırlar ve tören yapılırdı. Cumali bey ise sünneti iki dakikada hallederdi. Çocukların önüne bir perde gerilir, sünnet çocuğunun başı yukarda kalırdı. Ağlamasın diye ağzına ardı ardına lokum basılırdı. Şimdi sünnette de modern tıbba geçildi.
Aileler çocuklarını bir hafta 10 gün önceden sünnet ettirir sonraki günlerde tören yapar yemekler verir oldular.
Geliyoruz 1955-60’lı yıllara.
Sonradan SÜNNETÇİ CUMALİ beyin yerine SÜNNETÇİ SÜLO geçti. Cumali’den sonra Sülo tüm çevre köylerin sünnetlerini yaptı.
Sünnetlik çocuklar sırayla sünnet olur erkekliğe ilk adımı atardı. Kirveler bellerine bir peştamal bağlar, çocukları kucaklarına alır ve sünnetçi işini yapardı. Hatta iki dakikada bile işini halleder ve çocuğun sünneti biterdi. Adeta sünnet çocuğunun oturup kalkması bir olurdu. Havaya şapka atarlardı. Şapka havadan yere düşene kadar çocuğun sünneti biterdi. Bu da ayrı bir gelenek haline gelmişti.
Şimdilerde nereden nereye geldik?
Önce ÜMMÜSÜ EBE ile başladık. Sonra SÜNNETÇİ CUMALİ ve ardından SÜNNETÇİ SÜLO’yu sizlere anlattım.
Yani bundan en az 60-65 yıl kadar evvelini ve o tarihlerdeki sünnet anılarını anlattım.
Bugün böylesine nostaljik bir yazı yazdım.
Yeni nesil gençler bunları bilmiyor olabilir..
Onlarda geçmişimizi bilsin öğrensin istedim.
İşte geçmiş böyleydi..
Bayram arefesinde bu nostalji sünnet konusu ile haftaya merhaba diyoruz.
HERKESE SAĞLIKLI VE MUTLU
YARINLAR DİLERİM.