::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

DOWN SENDROMLU BİR ÇOCUĞUN DRAMI

17 Ekim 2018 Çarşamba 17:49

Sarı saç, mavi göz kadar doğal bir genetik oluşum olarak kabul edilen Down sendromu ülkemizde doğan her 10.000 bebekten birinde görülüyor.

İşte bu Down sendromlu doğan çocuklardan birisi de  Tarsus’ta yaşayan Hiranur Türkmen.

23.10.2009 doğumlu olan Hiranur 9 yaşında.   Ablasının bir rahatsızlığı yok. Ama Hiranur doğuştan Down sendromlu olup ailesi onu çok sevmiş ve en iyi şartlarda büyütmek için çaba harcamış. Halen annesi de babası da, ablası da onu Hiranur’un üzerine titriyor.

Ama her Down sendromlu çocuk gibi Hiranur’un da sıkınısı ve sorunları var. Hiranur kızımız, daha 7 aylıkken kalbindeki rahatsızlıktan Adana Balcalı hastanesinde kalp pili takılmış. Ama takılan pil 4 yıl dayanır dendiği halde bir yıl veya biraz fazla dayanıyor. Bugüne kadar Hiranur’un kalp pili üç kez değişmiş. O pilin değişmesi hem sıkıntılı, hem de maddi külfet getiriyor.

Baba Abdullah Türkmen asgari ücretli bir işçi. Borçları nedeniyle evi de ipotekli. Hiranur’un bakımı için aslında Ankara’ya Başkent Hastanesine gitmesi gerekiyor. Baba Abdullah Türkmen borca girerek Ankara’ya gidiyor, ama  bugüne kadar kızına tam merhem olamamış. Ankara’ya gidip gelmek sorun,  maddi külfet ayrı bir sorun. Orada günlerce kalmak, tahlilleri beklemek ayrı bir sorun.

Yani anlayacağınız bugün 9 yaşında olan Hiranur, bu küçük yaşına, o minicik bedenine rağmen çok eziyetler çekmiş. Ailesi onun  için üzülüyor, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyor.

Hatta devlet okullarından Gazipaşa’daki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu özel engelli sınıfına he rgün annesi götürüp getiriyor.

Aslında zeki bir çocuk olan Hiranur kızımızın birde duyması için işitme cihazı takması gerekiyor. Yani kalbi de, kulağı da sorunlu ve ek yardımcı cihaz veya kalp pili ile sağlığı korunmaya çalışılıyor.

Maalesef gittiği hastanelerde oradaki doktorlar olsun, hemşireler olsun, hastabakıcılar olsun, bu gibi insanlara gerektiği gibi ilgi göstermiyormuş.

Oysa Hiranur gibi daha yüzlerce çocuk var Down sendromlu olarak doğan ve yaşamaya çalışan.

Geçmişte Ak Partili Abdulkadir Aksu ve Zafer Çağlayan gibi bakanlara kadar ulaşmış Abdullah Türkmen,.

Onların  o zamanki yetki ve görevleri bakımından kendisi de yardımcı olunmuş. Ama koltuk gitti mi, veya arkanda bir destekçin olmadığı zaman insan birçok sorun yaşıyor.

Geçenlerde Ekim ayının başında Ankara’ya Başkent Hastanesine giden Hiranur, orada sorununa yine çare bulamamış. Ankara’daki sağlıkçılar “siz Adana’ya gidin, burada beklemeyin. Biz ne yapabiliyorsak Adana’daki hastanede aynısını yapacak, aynı hizmeti verecek” demişler.

Türkmen ailesi yeniden Tarsus’a dönmüş ve kızlarının sorunlarına çareyi yine Tarsus’ta ve Adana’da arıyorlar.

Türkmen ailesi büyük kızları Sudenaz’ı okuturken,  Down sendromlu Hiranur’un sağlık problemleri ile uğraşmaktan ve asgari ücret dışında bir gelirleri olmamasından ve birde evlerinin ipotekli olup bankalara kredi borcu olmasından dolayı zor durumdalar.

Yakında doğum gününü kutlayacak Hiranur. 23 Ekim’de 9 yaşını bitirecek. Allah izin verirse 10 yaşına girecek. Ama onun sıkıntılarının bitmesi, yüzünün gülmesi için hayırseverlerin desteğine ihtiyacı var.

Hiranur’u görmek, ona ve ailesine yardım eli uzatmak isteyenler olabilir, olmalı.

Yardımseverler Abdullah Türkmen’i 0505.967 2650 nolu telefonundan arayabilir.

Hiranur’un doğum günü öncesi yüzünü güldürebilir.

İnsanlığın ölmediğini, herkesin insanca yaşama hakkı bulunduğunu isbatlayabilir.

Gazipaşa mahallesi Emin Polat caddesi no. Tarsus adresinde ikamet eden Türkmen ailesi uzanacak  destek ve yardım elini bekliyor.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI