::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

EMEKLİ OLDA GÖR BAKALIM

05 Şubat 2019 Salı 08:49

Yıllar önceydi. Emekli olanlarla konuşuyorum.

"Emekli olduğun halde niye habire koşturup çalışıyorsun, birazda rahatına bak" derdim.

O arkadaşlar da  bana "Sende emekli ol o zaman bizim niye koşturup durduğumuzu anlarsın” derlerdi..

Bende 2012 yılı Haziran ayında emekli oldum. Yan, bugün  aradan  6-7 yıl geçmiş. Dün gibi ama dile kolay 6 yıl bitmiş. 7. yıla girmişim. Ve ben hala çalışıyorum, borçlarımı ödemek için..

Yani bugün düşünüyorum da aynı o arkadaşların dediği yerdeyim.

Yine geçen yıl  bana Bilal bey de aynı soruyu sormuştu:

"Yahu kardeşim sen emekli olalı 5-6 sene olacak, habire ne diye koşturuyorsun?”

Bende dedim ki "Sende emekli ol, o  zaman benim niye koşturduğumu anlarsın.”

Velhasılı  bu şekilde emeklilerle sohbetlerimiz sürüp giderken geçen hafta duydum ki, bizim Bilal bey vefat etmiş.  Kendisiyle emekli olduktan sonra da kısa bir süre önce görüşmüştüm. O da bana sorduğu sorunun cevabını kendinde bulmuş ve hala çalışıyordu. Öyle ki  Saint Paul kuyusunun orada açtığı sergide  Tarsus’u tanıtıcı resim, tablo, anahtarlık, kartpostal, cüzdan, bayrak türü hediyelik eşyalar satıyordu. Bazı günler siftah bile etmeden tezgahını kaldırdığı oluyordu.

Emekli adam ne yapacak? Aldığı asgari ücretin bile altındaki para ile nasıl geçinecek? Borçlarını nasıl ödeyecek? Birde kahveye gidip çay içse,  daha çok rezil olacak. Bilal beyde birçok emekli gibi günde “3 TL, 5 TL. bile kazansam giderim olmasın” diyerek  bu işi yapıyordu. Kendisini geçen hafta kaybettik. Bilal Kambur gibi  daha emekliliğin tadını bile çıkaramadan bu dünyadan göçüp giden binlerce emekli var. Dün yine Saint Paul kuyusunun önünden geçtim. Bilal bey yoktu. Tezgahı da yoktu. O tezgahı açacak adam da yoktu. 3 yıl önce Sevim abla terk etti Saint Paul’un çevresini, geçen hafta da Bilal Kambur..

Şimdi Tarihi Tarsus Evleri sokağı ve Saint Paul kuyusu mevkii öksüz kaldı, yetim kaldı. Boş kaldı. Oysa sürekli olarak ben o sokakları arşınlıyorum.

Zaman zaman Almanya’dan, Hollanda’dan, Belçika’dan, İtalya’dan gelen turistleri görünce o ülkenin  emeklisi olmayı hayal ediyorum.

Birincisi adamlar bizden dinç.

İkincisi adamların keseleri bizden dolu, yani  maddi olarak bizden zengin.

Üçüncüsü bizim emeklimiz bastonla zor yürüyor,onların emeklileri sanki 18 yaşında sevgiliymiş gibi el ele tutuşup Tarsus’un tarihi mekanlarını dolaşıyorlar. Çünkü hayatın çemberinde bizi gibi ezilmemişler.

Bizim emeklimiz ise ay sonunu nasıl getireceğim diye kara kara düşünüyor. Günde 5-10 TL ek gelir elde edeyim de kimseye muhtaç olmamayım diye habire çalışmaya devam ediyor. Yani  hayatımız koşturmaca, çalışmaca..

Ve Bilal Kambur gibi, Şekip Benli gibi. Müslüm Dindar gibi, ya beyin kanamasından yada kalp krizinden hayata gözlerini yumup gidiyor bizim emeklimiz.. Emekliliğin tadını bile çıkaramadan!.

Xx

EYT’CİLERİN TOPLANTISI

Son zamanlarda EYT’ciler haklarını aramak için yollara düştü. EYT, yani Emeklilikte yaşa takılanlar..

Bende 3 yıl Emeklilik öncesi yaşa takılanlardanım. O günden bu yana 6-7 sene geçti. Birde benden önce EYT’ye takılanları düşünüyorum. Bu EYT  sorunu 10 yılı aşkın süredir var.

Önceki gün Emeklilikte yaşa takılanlar, haklarını aramak için Adana’da bir araya geldiler. Tarsus ve Mersin’den de çok sayıda EYT mağduru kardeşimiz Adana’daki toplantıya katıldı. Seslerini siyasetçilere, TBMM başkanına, bakanlara ve Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’a duyurmaya çalıştılar.

Bari bu yerel seçim öncesi bu EYT mağdurlarına bir çare bulunsun. İnanıyorum ki, bu kez Ak Parti yada MHP kanadının vereceği  önerge ile tüm Meclis  EYT mağduriyetinin kalkması için “EVET” oyu verecektir.

Bu önemli sorunun çözümü  ile emekliliği hak etmiş birçok vatandaşımız, sıkıntıdan kurtulacak, bankalara olan borcunu ödeyebilecek ve durumu uygun olanlar da emekli olarak yerlerine yeni insanların işe yerleşmesine vesile olacaktır.

Siyasiler bu kolaylığı ve hizmeti  EYT mağdurlarından ve tüm halkımızdan esirgemesin diyerek umudumu yitirmediğimi söylemek istiyorum.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI