::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

EN BÜYÜK RAĞBET HANGİ PARTİYE

19 Kasım 2018 Pazartesi 09:26

Hedefteki tarih: 31 Mart 2019.

Türkiye tarihinde bir devrin kapanıp yeni bir devrin açılacağı tarihtir bu...

Demokrasi gereği her 5 yılda bir yerel seçimler yapılır. Bu yerel seçimlerde başta belediye başkanları olmak üzere, Belediye Meclis üyeleri, Büyükşehir olmayan illerde İl genel meclis üyeleri, daha küçük yerleşim birimlerinde ise mahalle  veya köy muhtarlarını seçeriz.

Genel seçimler 4 yıla indirgense de o seçimin ne zaman nasıl ve hangi şartlarda yapılacağı bir türlü netlik kazanmaz. Ülkemizde her zaman genel seçimler  bazın yıl olarak bazında ay olarak erkene alınmıştır.

Ancak yerel seçimler mutlaka zamanında yapılmıştır ve yapılmaktadır. Bazen  kamuoyunda yerel seçimleri erkene alalımı diye  görüş sorulsa da bu kanunen biraz zor olduğu için her zaman yerel seçim takvimini tam ve harfiyen uygulamışızdır,.

Bundan öncesi 2014 yılında en son yerel seçimler yapılmıştı. Şimdi belediye başkanlarına verilen 5 yıllık süre dolmak üzere. Bu süre de 31 Mart tarihi itibariyle gece saat 24.00’da dolacaktır. O nedenle 31 Mart 2019 Pazar günü Türkiye (büyük bir aksilik veya engel olmazsa) sandık başına gidecek ve yeni yerel yöneticilerini seçecektir.

Yerel seçim denilince ha öyle bir saatte, bir g ünde olacak iş değildir.

Bunun birde öncesi vardır. Bazı belediye başkan adayları bir yıl önceden kamuoyunun önüne çıkmakta, kendisini tanıtıp oy istemektedir. Kimisi de 6 ay kala, 4 ay kala ortaya çıkabilmekte. Erken çıkanlar  erken yol alıyor. Ama birde partiniz sizi aday göstermezse o zaman ne olacak? Verdiğiniz emekler, harcadığınız paralar boşa gidecektir.

Önümüzdeki yerel seçimler öncesi tabloya baktığımızda neler görüyoruz.

MHP’de Tarsus’un adayı belli. Mevcut başkan Şevket Can aylar öncesinden partisi tarafından aday gösterildi. MHP’de başkada aday adayı çıkmadı zaten.

CHP’de 4-5 aday ismi geçerken   aday adaylığı için ise 4 kişi müracaat etmiştir. Dr. Haluk Bozdoğan, Dr. Vedat Günyar, Alptekin Eser ve Ali  Boltaç. Bu 4 adayın dışında bir başka sürpriz isim çıkar mı? 

Edindiğimiz bilgilere göre neden 5. Aday adayı çıkıp da aday gösterilmesi şeklindedir.

Bunu geçen dönemlerde CHP yaşadığı için bu dönemde sürpriz bir ismin aday gösterilmesi, olmayacak bir şey değildir..

İyi Partide henüz bir tane bile aday adayının adını duymadık.

Ama iktidar partisi olan Ak Parti’de ise her geçen gün aday sayısı arttı. Son müracaat tarihi olan 16 kasım tarihi mesai bitimine kadar müracaat eden aday adayı sayısı nerdeyse 10’u buldu.

Ak Partinin genel iktidarda bulunması, önünde 4 yıla yakın bir iktidarını sürdürme şansı olması, yerelde de Ak Partinin öne çıkmasına neden oldu. Tarsus’ta Av. Hicabi öksüz, Dr. Mücahit Emin Polat,  Nevzat  Çetin, Faruk Şimşekkaya, Ramazan Yıldırım, Ruşen Çopur, Mehmet Yıldız, Güllü Can gibi isimler “Belediye Başkan aday adayları” arasında isimleri geçen kişilerdi.

XX

ÇAMLIYAYLA’DA  DURUM!

Yine Ak Partide  Çamlıyayla ilçesi ilgi gören bir yer..

MHP adayı mevcut başkan İsmail Tepebağlı olurken iktidardaki Ak Partiden ise şu anda aday adaylarının sayısı 4’ü buldu.

Yani Çamlıyayla ilçemizde de iktidar partisinin  adayı olmak  revaçta. Yaylada CHP’den sadece bir isim duyabildik.

Görüldüğü gibi genelde iktidar olan Ak Partisi, yerelde de en çok aday adayının çıktığı parti olmakta.

Bu sadece bizim bölgemizde değil, Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde aynı.. Üstelik bu kez seçilecek belediye başkanlarının önünde iktidarın 4 yılını hesap ettiğinizde hayli uzun süre var.

O nedenle Ak Partililer “Genel iktidarın nimetlerinden yerelde de daha çok yararlanmak istiyorsanız, Ak Partili adaylara oy verin ve iktidara getirin” sloganını sıkça kullanmaya başladılar.

Yinede karar seçmenin.

Seçmen ne karar verirse, sandıktan ne sonuç çıkarsa demokrasi gereği herkes uymak zorunda..

Ancak sandıktan çıkmak için daha önümüzde 5 aya yakın bir süre var..

Start verildi.. Koşu başladı..

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI