::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

ERKEK OLMAK MI, İNSAN OLMAK MI

27 Kasım 2020 Cuma 13:24

Allah insanı bir erkek ve bir dişiden yaratmış. 

Kadın ile erkek birbirini tamamlayıp bir alma gibi tam ve tüm olmalı. Ama  2020 Türkiye’sinde yine basında, TV’lerde, gazetelerde aynı tür haberler.. Kadına şiddet.. Yine şiddet.. Olur mu?

Maalesef oluyor!

Son yıllarda gerek ülke genelinde olsun,gerekse kentimizde olsun sık sık kadına şiddet olayları duyuyor, görüyor, tanık oluyoruz...

Günümüzün, hatta yüzyılımızın yüz karası olayların başında gelen saldırı, taciz ve tecavüz olaylarından bıkkınlık gelmişken, şimdilerde ise kadınlara bıçaklı, silahlı sopalı saldırılar meydana gelmekte... Hatta dün İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu açıkladı. Adam kendisine boşanma davası açan karısının evinin kapısına bomba asmış.

Yuh artık dememek elde mi?

Bakanın dediği gibi, “Ey erkekler. Artık kendinize gelin. Böyle bir ayıp olur mu? Erkeklik bu mu? yaptığınız size ve erkekliğe, hatta insanlığa yakıyor mu?

Bunu 10 yıl öncede, 5 yıl öncede yazdık, geçen yılda yazdık, bu yılda yazıyoruz.. Sadece biz değil, tüm ulusal basın yazıyor, tüm uzmanlar, kadın kuruluşları, bakanlar, hatta Cumhurbaşkanı uyarıyor. Ama kadına şiddet eylemi bir türlü bitmiyor.

Ne diyor  Soylu?

“Bu  yıl 20 Kasım tarihi  itibariyle 234 kadının aile içi ve kadına yönelik şiddet kapsamındaki cinayetlerde hayatını kaybetti. Geçen yılın ilk 10 ayındaki can kaybı 308'di, bu yıl 234 oldu.. Yüzde 24 bir azalma var, ama bizim için 1 sayısı da fazladır.. Buradan erkeklere sesleniyorum. Kendinize gelin. Fiziksel olarak güçlü olabilirsiniz. Ama bu size  kadına şiddet uygulama hakkını vermez. Böyle bir ayıp olur mu?"

Ya, insan eşine, annesine, kızına, ablasına, velhasılı kadına el kaldırır mı?

Herkes buna “Hayır, kaldırmaz” diyecektir. Ama maalesef toplumda çoğunluk hayır yapmam dediğini yapıyor. yapmayın  beyler, yapmayın efendiler. Bu size ve insanlığa yakışmaz!

 

 

Hala günümüzde kocasından dayak yiyen, bıçaklanan, tabanca ile vurulan, falçata ile boynu kesilen onlarca kadının haberi gündemde..Tarsus'ta değil sadece.. Her yerde bu vahşice ve ürperten  haberler var.... Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de, Adana'da, Mersin'de..

Yani 81 ilin tümünde ve ilçelerinde bu tür olaylar  bitmek bilmedi.

Hala da devam ediyor..

Yine ne acıdır ki  istatistik rakamlarının içinde her zaman Tarsus gibi çağdaş dediğimiz bir kentin adı da geçmektedir. Son bir ay içinde sadece bir erkek, kendi ailesinden üç kadını katletmiştir. Onların kanı kurumadan Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın cinayetleri kanımızı dondurmakta, üzüntüden öte lanet okumamıza vesile olmaktadır.

Yazımı noktalarken  bir açıklama yapan CHP Tarsus İlçe  Kadın Kolları başkanı  Belda Boroğlu’nun yazısı ulaştı. Boroğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle  yaptığı açıklamada “Yaşamın her köşesini sevgiyle, barışla, kardeşlikle, güvenli bir gelecekle donatacağız. El ele verip, önce eril zihniyeti sonra dünyayı değiştireceğiz. Bu 25 Kasım hepimize; kardeşliğin, dayanışmanın, eşitliğin, mücadelenin ve kazanımların habercisi olsun!”

Aynı temennilerin gerçeğe dönüşmesi dileğiyle kadınlara şiddet son bulsun,hayat daha güzel olsun daha yaşanılır olsun diyorum.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI