::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

ESHAB- KEHF'İN GERÇEK YERİ

24 Mayıs 2019 Cuma 12:30

3 dine ev sahipliği yapmış Tarsus’a saldıran saldırana!..

Herkesin bu şehr-i Tarsus’ta gözü var! dersem abartmamış olurum.

mesela her yıl olduğu gibi bu ramazan ayında da yine Kuran’da  bahsi geçen Eshab- Kehf ziyaretgahını birileri sahiplenmeye çalışıyor.

Malumunuz olduğu üzere tahmin edersiniz ki, her yıl tekrarlanan senaryo yine  yineleniyor. İddia sahipleri yine Afşinliler..

Önceki gün katıldığım bir toplantıda Müzeler Haftası kutlanırken Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, Tarsus’un tarihi ve turistik yerlerini anlatırken konuyu Eshab-ı Kehf’e getirdi. Burada diğer gazeteci arkadaşlarım Aygül Tunç, Selahattin Özbozkurt, Hakan Bulut gibi bende o konuşmaları dinledim, söylenen sözlere tanık oldum.

Kaymakam Ünal, Kur’an-ı Kerim’de Kehf suresinde sözü edilen  Eshab-ı Kehf’in Tarsus’ta olduğuna kesinlikle inandığını belirten bir konuşma yaptı. Ünal “Gerçek Eshab-ı Kehf, yüzde 95 Tarsus’tadır. Bunu birçok belirti ve tarif açıkça göstermektedir. Buranın iyi bir tanıtımının yapılması şarttır. Örneğin Eshab-ı Kehf’in tanıtımı yapılırken üç boyutlu filmler hazırlanmalıdır, ayrıca Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça gibi dillerde rehberler tarafından anlatılmalıdır. Türkiye’nin birçok yerinde ziyaretgahlar ve tarihi eserler bir ücret karşılığında gezilebilmektedir. Tarsus’ta ise başta Eshab-ı Kehf ziyaretgahı olmak üzere birçok tarihi mekana girişte ücret alınmıyor. Burasının girişi ücretli olmalıdır” dedi.

Kur’an da geçen Yedi Uyurlara ait  dünya üzerinde 33 tane mağara var. Bunlardan birisi Eshab-ı Kehf’tir. Ancak benim bildiğim kadarıyla Tarsus ile birlikte Eshab-ı Kehf’e sahip çıkan başka kentlerde var. Örneğin Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesi, Diyarbakır’ın Lice ilçesi gibi. Ancak bilim adamlarının  araştırmalarından ve Kuran’daki tarifin en belirgin olanı Tarsus’taki  Eshab-ı Kehf Mağarasıdır. Bizler elimizdeki bu değerin gerçek anlamda  tanıtımı için daha çok sahiplenmemiz şarttır. Bunun da yolu hem değişik dillerde iyi bir tanıtımdan geçmektedir. Hem de bunu Tur operatörleri, turizmciler ve din adamlarına  yerinde anlatarak göstermeliyiz. Ayrıca yerel ve ulusal bazlı yazılı ve görsel, işitsel basına vereceğimiz tanıtım reklamları ile pekiştirmeliyiz.

Ki,  “Gerçek Eshab-ı Kehf Tarsus’tadır” sözü ile tartışmalar son bulsun.

AFŞİN’LİLERİN İNADI

Bugünlerde Ramazan ayındayız ya?

Afşinliler yine inatla gerçek Eshab-ı Kehf’in kendi topraklarında olduğunu iddia etmeye başladı.Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Dünya Mirası geçici listesinde yer alan  Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Eshab- Kehf Külliyesinin Ramazan ayında yine ziyaretçi akını yaşadığı belirtiliyor. Oysa onların iddia ettiğinin daha fazlası Tarsus’ta Eshab-ı Kehf’de yaşanmakta.

Tarihte geçen hikayesine gelince. Roma döneminde Hristiyanlığı kabul ettikleri gerekçesiyle 7 genç ve köpekleri Kıtmir, putperestlerin zulmünden kaçar ve  bir mağaraya sığınır. Burada 309 yıl uyurlar.

Şimdi Afşinliler buranın Unesco Dünya Mirası geçici listesinden çıkarılıp kalıcı listeye alınması için çalışmakta. Bizler ne yapıyoruz? Eshab-ı Kehf’in gerçek olanının Tarsus'ta Encülüs dağında olduğunu iddia ediyoruz. Nitekim Osmanlı'da hem Tarsus'taki Eshab-ı Kehf için, hem Afşin'deki Eshab-ı Kehf için oraya ödenek gönderilmiş, bir takım tahsisatlarda bulunulmuş. Amaç buradaki bizim dinimize ait olan, aslında hristiyanlarca da çok önemli olan bu güzel hadisenin ve bu güzel insanların hatırlatılması ve hep tarih boyunca insanlığın olduğu her yerde, insanlara anlatılması, yaşatılması amaçlanmış.
Tabiî ki şu anda nerde olduğunu yüzde yüz ispatlamak mümkün değil. Ama dediğim gibi özellikle Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün, 'Arşiv belgeleri ışığında Tarsus tarihi ve Eshab-ı Kehf'' kitabında çok net olarak pek çok ilim adamının tefsirlerinde ve araştırmalarında asıl mekanın Tarsus'taki Encülüs dağındaki Eshab-ı Kehf olduğuna dair çok sayıda kanıtları ve iddiaları bulunmaktadır.
Bizde Tarsus'ta yaşayan insanlar olarak Tarsus'taki Eshab-ı Kehf mağarasının daha fazla gerçeği yansıttığını ve olması gereken mekan olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Kur'an-ı Kerim'deki tarifle mağaranın girişi, açıldığı kapı ve oradaki tarifler Encülüs dağımızdaki Eshab-ı Kehf mağaramıza aynen uyuyor. Bizde tabiî ki böyle bir güzelliğe sahip olduğumuz için gurur duyuyoruz. Bunun dışında sahip çıkan herkese de saygı duyuyoruz.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI