::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ERDOĞAN Mustafa ERDOĞAN

ESKİ GELENEKLER

15 Mart 2018 Perşembe 09:18

Bizim bazı gelenek ve göreneklerimiz var.

Ancak bu eski görgü ve geleneklerimiz her gün biraz daha bitiyor.

Eskiden beri günümüze kadar gelen gelenek ve göreneklerimizi düşünüyorum.

MESELA BAZI YAŞLILAR ÖLMEDEN KEFENLERİNİ HAZIRLARDI.

Bilhassa yaşlı  hanımefendiler, annelerimiz,  teyzelerimiz, bacılarımız,  ölmeden önce, ne olur ne olmaz diyerek beyaz kefenlerini hazırlarlardı.

İçini naftalinlerler, havlularını hazırlarlar. Bir cenazenin kefenlenmesinde ne gerekiyorsa  kefen içine koyarlardı.

Bilhassa maddi durumu iyi olmayanlar içine bir tane çeyrek altın koyarlar.

 Ya da bir miktar para koyarlardı.

Daha sonra kefen kullanılacağı zaman  içinden çıkanlar kullanılırdı. O zaman cenaze yıkayanların maaşı olmadığı için içinden çıkan altın yada parayı alırlardı.

GEÇENLERDE BİR GERÇEK

YAŞANDI.

70 yaş üstü bir teyzemiz kefenliğini hazırlamış. Kefenin içine de bir çeyrek altın birde 100 TL koymuş. Ve günü gelince bu yaşlı  teyzemiz vefat etmiş. Vefat edince haliyle sandığı açılmış, kefenini çıkarmışlar. Kefeni, merhumeyi yıkayacak hanımefendi  açmış ve kefen içinde çeyrek altın görmüş. Hanım hoca bu çeyreği almış “Bu benim hakkım, cenazeyi ben yıkayacağım” diyerek  cebine koymuş...           

CENAZE SAHİBİ DE BİR ŞEY DİYEMEMİŞ.

Bunun gibi bana birkaç durum intikal etmişti.Bende bunu gelenek ve göreneklerimize aykırı olduğu için sizlerle paylaşıyorum.Üstelik bu cenaze yıkayıcısı hanımefendi bir yerde görevli ve maaş da alıyor. O nedenle kefen içinden çıkan altın ve parayı alması doğru mudur?Artık her şey maddiyata döndü.

BU DURUM TARSUS'TA  GÜNLERDİR LAF EDİLİYOR.Bir cenazenin sahibinin önceden hazırladığı kefenden çıkan altını, cenaze yıkayıcısı alıyor. Bu duruma o cenaze yıkayanlar alıştığı için yadırgamıyor.

DEVİR DENİLEN ŞEY!..

Değerli  Tarsus Müftüsü Hayri  Erenay’dan bir açıklama bekliyorum.Yazılmamak kaydıyla da olabilir, yazılabilirde.Bazı cenazelerde devir yapalım diye bir konu var.Bu devir olayı dinimizde var mıdır, yok mudur?Bu konuda müftümüzün bir açıklama yapmasını bekliyorum. Bana açıklama yapmazsa da yarınki  Cuma hutbesinde bu konuyu tüm cemaate açıklarsa iyi olur. Bu konuyu ben duydum, ne olduğunu bilmiyorum. Bu nedenle öğrenmek istiyorum.

DEVİRDEKİ PARA OLAYI NE OLUYOR?

Bu para hayra mı kullanılıyor, ne oluyor?

Bu konuda değerli müftümüzden bir açıklama bekliyoruz.Bu konuyu bana çok soran oldu. Bende bilgim olmadığı için konuyu sayın Müftümüze aktarıp  konunun uzmanından bilgi istiyorum.

BİZ DİN KONUSUNDA YORUM YAPAMAYIZ.

Çünkü din konusunda yorum yaparsak yersiz olur. Bu konuda değerli müftümüz  bir açıklama yaparsa yararlı olacaktır diye düşünüyorum.

YANLIŞ FETVA VERENLER

Son günlerde din tüccarlığı konusu ulusal basına da yansıdı. Sayın Cumhurbaşkanımız  RECEP TAYYİP  ERDOĞAN ve Diyanet işleri başkanı ALİ  ERBAŞ,  bu konuların üzerinde duruyor.

Yanlış fetva verenleri de sayın Erdoğan uyarıyor.Erdoğan'ın bu konudaki uyarıları toplumda çok yerinde  ve olumlu bulundu. Bu konuda Diyanet işleri başkanımız da kolları sıvayarak yanlış fetva veren bazı hocaları uyardı.Ben şahsen bir basın mensubu olarak  dünya  liderimiz sayın Cumhurbaşkanımızın bu uyarılarının yerinde olduğunu belirtiyorum ve  kendisine  teşekkür ediyorum.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI