::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Erhan YILDIRIM Erhan YILDIRIM

EV ALIRKEN DİKKAT!

03 Nisan 2014 Perşembe 19:45

Değerli Tarsus Ekspres okuyucuları, bugün sizlere birçoğumuzun hayatında belki de sadece bir kez karşılaştığı gayrimenkul alımı konusunda dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlara değinmek istiyorum. Bu yazımda ev- konut alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizlerle paylaşacağım.  Önümüzdeki yazılarımda da arsa ve işyeri alımındaki önemli kurallardan bahsedeceğim.

Uzun yıllardır hayal ettiğiniz evi almak için yola çıktınız. Bir ev beğendiniz ve her konuda anlaştınız. Yaptığınız tüm hazırlıklardan sonra sürprizlerle karşılaşmamak için işte yapmanız gerekenler.

1- Evin tapusuyla veya tapu fotokopisiyle Tapu Müdürlüğü’ne gidip üzerinde herhangi bir şerh, ipotek, haciz vs. olup olmadığını, hisseli olup olmadığını kontrol edin. Niteliği Arsa mı,  kat irtifaklı mesken mi, kat mülkiyetli mesken mi öğrenin. Alacağınız daire size gösterilen veya söylenen daire mi değil mi Tapudaki projesinden kontrol ettirin. Karşı komşunuzun veya üst komşunuzun dairesini almayın.

2- Tarsus Belediyesi İmar Müdürlüğü’ne gidip genel iskânı, yapı kullanma izni, yapı ruhsatı olup olmadığını öğrenin. Alırken yapı kullanma izni var denilip daha sonra yoksa bu masrafların tümü size kalabilir. Binanın bulunduğu arsanın imar durumunu ve çevresinin imar durumunu öğrenin. Önünde park alanı gibi görünen arsa, imarlı konut arsası olabilir. Güneş gören cepheniz kapanabilir. Kontrol edin.

3-  Yine Tarsus Belediyesi Gelirler Müdürlüğü’nden emlak beyanının verilip verilmediği, verildiyse emlak borcu olup olmadığını ve son olarak da emlak rayiç değerini mutlaka öğrenin. Zira bu bedelin %4’ünü Tapu harcı olarak siz ödeyeceksiniz. Kanunda alıcı ve satıcıya yüzde 2 olarak dağıtılan tapu harcını pratikte her zaman % 4 olarak alıcı öder.

4-Geçmişe dönük elektrik borcunu   http://www.tedas.gov.tr/Sayfalar/BorcSorgulama.aspx  internet adresinden abone no girerek öğrenebilirsiniz.

5- Geçmişe dönük su borcunu  http://www.tarsus.bel.tr/tr/emunicipality/taskiSuSorgulama.jsp internet adresinden abone  Adı ve Soyadını Türkçe karakter olmadan  büyük harflerle yazıp abone numarasına bakarak öğrenebilirsiniz.

6- Geçmişe dönük kanalizasyon borcunu öğrenmek için Tarsus Belediyesi 0 324 616 25 15 * 13 44 nolu telefona abone no veya ad soyad vererek öğrenebilirsiniz.

7-  Geçmişe dönük aidat borcunu apartman veya site yöneticisinden öğrenebilirsiniz.

8- Banka kredisi kullanarak konut alacaksanız mutlaka faiz oranını, aylık ödeme tutarını ve kullanacağınız krediden düşülecek toplam kesintiyi netleştirin. Hesabınızı  iyi yapın. Son dakikada sürpriz masraflarla karşılaşmayın.

9-      Emlak Müşaviri aracılılığıyla konut alıyorsanız bu çalışmaların hepsini isteme hakkına sahipsiniz.  Toplam ödeyeceğiniz hizmet bedelini ön sözleşme yapmadan netleştirin. Tapudaki satış  günü geldiğinde sıkıntı yaşamamak için her şeyi başta konuşun.

10-  Müteahhitten sıfır daire veya inşaat aşamasında konut alıyorsanız yine aynı şekilde ödeyeceğiniz toplam bedeli ve ödeme şartlarını mutlaka netleştirin.  Tapu bedeli olarak gösterilecek meblağ konusunda mutabık kalın. Eve yapılacak olan mobilya, mefruşat, dekorasyonda kullanılacak malzemeler ve ödeme şartları konusunda ayrıntıları yazıya döküp birlikte imzalayın.

11-  Eğer satın aldığınız ev boş değilse kiracı veya ev sahibinin kendisi oturuyorsa tahliye konusunda sorun yaşamamak için mutlaka tahliye taahhütnamesi alın.

12-  Zorunlu deprem sigortasını hemen ve mutlaka yaptırın.

13-  Her ne olursa olsun kimden alırsanız alın ön sözleşme yapın kaparo (cayma akçesi) verin. Döviz veya altın bozdurursunuz, aracınızı veya eski evinizi zararına verirsiniz veya bir yerden borç alırsınız tüm bunlardan sonra satan taraf caydığı takdirde büyük maddi zararlara uğrayabilirsiniz.

Bu çok basit kurallara biraz dikkat ederek yaşamınız boyunca hayalini kurduğunuz eve sorunsuz, huzurlu ve mutlu bir şekilde yerleşebilirsiniz.

Bu vesileyle hepinizin Mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor,  bereketli, huzurlu, hayırlı Ramazanlar diliyorum. Bayrama da aynı duygularla kavuşmak dileğiyle,

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI