::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

EVLİ EVİNE KÖYLÜ KÖYÜNE

08 Ekim 2019 Salı 09:15

Yaz ayları gelince Tarsus’un sıcakları çekilmez olur.

Birde okullar  yaz dönemi tatiline girince, büyükler kenti terk eder.

Deniz evi olanlar denize..Köy ve yayla evi olanlar köy ve yaylalarına giderler. Tarsus’un sıcaklarına dayanamayan ileri yaştaki büyüklerimiz için yaylalar ve  dağlık köylerdeki evleri  cazibe merkezidir.

Yine  geçen Haziran ayında okulların tatile girmesiyle birçok ileri yaştaki hemşehrilerimiz Tarsus’u terk etti, yayla ve deniz evlerine gitti. Okulların açılmasıyla geçen ayın ortalarında bazı  yaylacılar ve deniz tutkunları kente döndü. Aradan bir ay geçti. Bugünlerde diğer göçerlerde kentimize dönüyorlar. Okula giden öğrencisi olmayan, yaylada biraz daha kafa dinleyeyim diyenler daha yeni yeni Tarsus’a dönüyor.

Çünkü, artık yaz bitti. Sonbaharın şu günlerinde Tarsus  yayladan daha iyi konuma geldi. Yaylalar soğudu, bazı  kişiler  Ekim’in ilk haftasında yaylada sobalarını yakmaya başladılar bile..

YAYLALAR YAZLIK!

 Pazar günü şöyle bir eş dost ziyareti yapayım dedim.

Baktım Gülekli Mehmet amca ve eşi Neriman hanımda yeni dönmüşler Gülek’ten. Nede olsa  çoluk çocukları kalmamış yanlarında hepsini evermişler. Bu nedenle diğer tatilcilerden bir ay daha fazla yayla yaptılar.

Yine Çamlıyayla’dan Feriha hanım, Pakize hanımda  yaylada havalar soğuyunca kente dönenlerden. Bu iki teyzemiz, yaylaya yaz başında götürdükleri çiçeklerini bile getirmişler.”yaylada kalırsa kışın  soğuktan ve bakımsızlıktan  çiçekler ölür” diyerek onları kucaklayıp gelmişler.

Aynı “çiçek dalda, bebek kolda sevilir” ata sözü gibi. Bu iki teyzemiz de çiçeklerini kucaklayıp getirmişler.

TARSUS KIŞLIK MEMLEKET!

Yine yaylacı kesimden tanıdığım Rıza bey ve eşi Fatma hanımda yeniden Tarsus’talar.  Rıza beyin aslı Niğde Ulukışla’lı O da yaz başında gittiği memleketinin yaylasından daha ılıman olan ikinci memleketi Tarsus’a dönenlerden.

“Yayla güzel geçti. Şimdi Tarsus’ta hava ılıdı. Bizlerde yaylada kimseler kalmayınca kışlığımıza dönelim dedik” diyorlar.

Bir başka yaylacı Cabbar Türkyılmaz abimiz. Şair olan Cabbar bey de Ulukışla’ya ve Darboğaz’a gidip gelen yaylacılardan. Şair Cabbar Türkyılmaz  abimiz, sanırım  yaz aylarında yayla serinliğini verdiği rahatlıkla orada çok güzel şiirler yazıyor.

Bugünlerde kente dönünce bu kez sonbahar yaprakları  Cabbar Türkyılmaz abimize ilham veriyordur. Kendisinin şiirleri çok güzel, Kafiyeli ve türkü şarkı olmaya müsait  sözleri var. Tam bir şarkı sözü yazarı diyeceğim. Ama Cabbar Türkyılmaz abimizin henüz keşfeden çıkmamış, yada Tarsus müzikte sınıfta kalmış kentlerden.

Yazımızın özüne gelince…

Yaz sıcakları bastırınca Tarsus’u terkedenler yaylalarda havalar soğumaya başlayınca sıcak memleket dedikleri  ve asıl yaşam ünitelerinin bulunduğu Tarsus’a yeniden dönüyorlar.

Aynı leylekler gibi..

Leyleklerde kışın Tarsus’a gelir, yazın başka memleketlere göçer ya?

Bizim göçerlerde yazı tamamladı,   insanlara kışın  daha sıcak bir yuva sağlayan bizim memlekete dönüş yaptılar.  Bende her yıl yaptığım gibi, yayla ve deniz dönüşünde bu dostlarımı bir Pazar tatilini fırsat bilerek evlerinde ziyaret ettim.

Rıza babaya, Fatma anneye, Pakize ve Feriha hanıma, Cabbar Türkyılmaz abimize, Mehmet beye “Tarsus’a ve aramıza yeniden hoş geldiniz. Sizleri sağ salim karşımızda görmek ne güzel” diyerek ellerini öptüm.

Bir Pazar boşluğunu da böyle değerlendirmiş oldum.
Sizlere de tavsiyem  çalışıyorsanız, özellikle tatil günlerinde büyüklerinizi ziyaret edin.

Emekli yada boş iseniz, o zaman yine büyüklerinizi zaman zaman ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI