::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ERDOĞAN Mustafa ERDOĞAN

EYÜBOĞLU

23 Ağustos 2021 Pazartesi 10:34

Tarsus’lu Ali Haydar Eyüboğlu unutulmayan bir isim.

Bugün Eyüboğlu’nun siyasetteki çalışmaları ve belediye başkanlığını, milletvekilliğini sizlere anlatacağım.

Yıl 1968 idi, aylardan Mart ayıydı.

O dönem  belediye seçimleri yapılacak. Tarsus’ta ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU, CHP’den belediye başkan adayı oluyor. Sonra seçimi farklı kazanıyor. Kendisi çalışmaktan başka bir şey düşünmeyen bir belediye başkanı idi. Başkan, Ali Haydar Eyüboğlu 1970 yılı başında  ise Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığını da üstlenmişti.  Yani sonradan iki görev birden üstlenmişti.

YOLLAR!

Ali Haydar Eyüboğlu  belediye başkanı seçildikten hemen sonra ilk önce yolları genişleterek işe başladı. Beydeğirmeni’nden şimdiki Üzümlü kavşağa kadar olan yol tek yönlü idi. Yaşı 60  ve üzeri olanlar bunu iyi bilir. Başkan bu yolu çift şerit haline getirdi. Bugün bile bu yol o günkü gibi aynı duruyor.

Bugünkü gibi aklımda.

Yıl 1972 idi.. O zaman ben Tarsus  Bakkallar ve Bayiler Odası başkanıyım.

Başkan Eyüboğlu birgün bana dönerek “Mustafacığım yol olmazsa o kentte hiçbir şey olmaz. Bir memleketi gösteren yollarıdır” dedi.

O söz bugünkü gibi aklımda.O tarihten bu yana belirttiğim caddede bir şey yapılmadı. Bu hizmet Ali Haydar Eyüboğlu’nun en önemli hizmetidir.

MEZARLIK YOLU

Baştarafı 1’de-

Eskiden Mezarlığa, Makamdaki  eski tarihi yoldan gidilirdi. Yani makamdan Kent  Düğün salonunun önünden geçen dar yol mezarlığa kadar giderdi. Eskiler bilir. Cenazeler muhakkak Ulu Camiden kaldırılırdı. Ulu Camii’de  cenaze namazı öğlen kılınır ve  tabut omuzlara alınarak mezarlığa kadar yürünerek giderdi. (Şimdiki gibi araçla değil) Millet o dar sokakta omuz omuza yürürdü. Bu sokaktan sonra ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU, Makam bölgesinden şimdiki mezarlık yoluna kadar yeni yol açtı. Saray sinemasının bulunduğu bölgeden mezarlığa kadar olan bölümü çift yol haline getirdi. O zaman keşke imkan olsaydı da  o yol yani Ali Menteşoğlu caddesinin tamamı çift şerit olaydı. Ama o yıllarda pek imkan yoktu. Açılan genişletilen yerlere istimlak bedeli ödendi.

Ali Haydar Eyüboğlu’nun dediği gibi “Yol bir medeniyettir.”

NOKTA

ESKİ SSK YOLU

Bakın 1973 de eski SSK hastanesinin temeli dönemin   çalışma bakanı HİLMİ İŞGÜZAR tarafından atıldı. O dönem hastaneye gidecek yol yoktu.  Eski SSK, yani şimdiki Devlet hastanesinin yolu o günlerde zor olmasına rağmen belediye başkanı Ali Haydar Eyüboğlu tarafından açıldı. O yol açıldığı gibi kaldı. Tek  bölümü bile genişletilmedi. Aradan 45-46 yıl geçti,  o yol halen böyle duruyor.. O yolun hatırası bizde çok. Eski SSK yolunu açanda belediye başkanı Ali Haydar Eyüboğlu’dur. Bunu bilmeyenler   bilsin ve hatıra olsun diye yazıyorum sevgili okurlar. NOKTA

****

Daha sonra Tarsus Lisesinin önündeki yolu da ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU  açtı. O sıralar bahsettiğim yol kargılıktı ve Yeni Dünya bahçeleri vardı. Burayı 60 yaş üzeri bilir. Başkan bu yolu açtı, pislikler temizlendi ve  kente de hayat  geldi. Bu yolu açtığı için herkes belediye başkanı Ali Haydar Eyüboğlu’na teşekkür etti. Yine Fatih mahallesindeki yolu genişletip çift şerit yaptı. Şehrin dokusunu hiç bozmadı. O dönem bu kentin içinden geçen  ırmaklar vardı. Mesela Tarsus Lisesinin önünden geçen ırmağın dokusunu hiç bozmadı. Sonra gelenler bu ırmağı beton haline getirdi. Şimdi su bile akmıyor. Fazla yoruma gerek yok. Her şey ortada.

 

EN BÜYÜK PARK

Başkan Ali Haydar Eyüboğlu  bundan 45- 50 yıl evvelinde  Tarsus’un en büyük parkını yaptı.

EYÜBOĞLU, şimdiki Belediye Nikah salonunun olduğu alanı Atatürk parkı haline getirdi. Oralara sonraları bakılmadı. Belki son 10 yılda biraz ilgilenildi. Yüzme havuzunun olduğu yerde bu parkın içinden gitme. Bu parkın içine birde Nikah salonu yapıldı. Yoksa bu park en az 50-60 dönümdü.  Bence Mersin  Büyükşehir  Belediye Başkanı  VAHAP SEÇER bu parka el atıp güzelleştirmeli.

Eski parkı ise geçmişte kel aynak kuşuna dönderdiler. Bunu bilenler biliyor.

 

KÖŞK  PAVYONU YIKILDI

Şu anda Şekerbankın karşısında Köşk pavyonu vardı. Bu Köşk Payvonun önünden  Deplekçi Halime’nin kahvesinin olduğu yere kadar olan yolu 1974-1975 yıllarında da açan  belediye başkanı Ali Haydar Eyüboğlu’dur. Bu yola da o tarihten sonra bir çivi çakılmadı. Bu yol için Köşk Pavyonuda yıkıldı. (Şimdiki Halil Ticaret’in yeri.).

Bakın bu kentte 50-60 yıl evvel  büyük yollar açan başkan unutulmuyor. O zaman büyük iş makinaları yoktu, maddi imkanlar kıttı. Birçok yerde işler kazma kürek ile insan gücüyle yapılıyordu. O zor şartlarda dönemin belediye başkanı yollara çok önem verdi, cadde ve bulvarlar, yollar açtı.

Bugün bu yollardan bahsediyorum.

 

YARENLİK NE OLDU?

Bugün biz hala bir Yarenlik alanından bahsediyoruz.  Yarenlik’in o çirkinliğinden kurtarılıp tek yönlü olarak araç trafiğine açılmasını öneriyoruz. Mersin büyükşehir belediyesi bile bu sese kulak vermiyor. Bu yolu açın, sağdan 6 metre, soldan 6 metre hatta 7 metre kaldırım yapın, araçlara geçişi  ortadan verin.  Bu yıl 50 yıl evvelinde bile  çift şeritti. Oradaki ağaçların durumu ve pisliğini durumunu görüyorsunuz. Bu durumu  CHP  Tarsus ilçe başkanı OZAN VARAL da dile getirdi. Bunu bizde manşetten verdik. Yarenlikte geceleri yaya bile yürünmez oldu. Etraf karanlık, gündüz ise bisiklet ve mobiletler geçiyor yol geçen hanı gibi.

Yaparlar yada yapmazlar. Ama gün gelecek Yarenlik alanı araç trafiğine açılacak. Belki biz göremeyiz, ama mutlaka açılacak orası.

 

ŞAFAK UYKUSU YOKTU

O dönemler Tarsus belediye başkanı ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU şafak uykusu uyumazdı. Kentimizde fazla araç yoktu. Başkanın makam arabası olarak bir Wolksvagen aracı vardı, onu kullanırdı. Daha sonraları 1975-1976’lı yıllarda bir Peco otomobil aldı. Ona bindi. O yıllarda hem belediye  başkanıydı, hem de TSO başkanlığı yapıyordu. Bazı günler sabahlara kadar gezerdi ve şehrin eksikliklerini görürdü.

O zaman mahalle çavuşları, mahalle süpürgecileri vardı.  Başkan Eyüboğlu, birçok gün, mahalle kahvelerine sabaha karşı 03.00’de hatta 04.00’de gider çay içerdi. Merhum Löp Löp Suphi’nin  yeri başkan Ali Haydar Eyüboğlu’nun uğrak yeriydi. (Löp Löp’ü ayrıca yazacağım)

Ali Haydar Eyüboğlu kenti çok severdi. Bilhassa iş adamlarıyla o kadar samimiydi ki.. Onlarla iç içeydi. İş adamları ile sohbet ederdi ve onların fikrini alırdı. O günkü işadamlarını TSO’ya davet ederdi ve orada sohbet eder, fikirlerini öğrenirdi. Bana da başkan Ali Haydar Eyüboğlu ile çalışmak nasip oldu. O dönem CHP ilçe başkanı ALİ BOLTAÇ ve diğer başkanlarla son derece ılımlı bir görüş alışverişi yaparlardı.

 

1977  YILI

Takvimler 1977 yılının son aylarını gösteriyordu. O zaman ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU karar verdi.

“Ben Milletvekili olmak istiyorum” dedi.

Ben ve benim gibi birçok kişi başkanın bu kararından vazgeçmesi için ısrar ettik.

“Ali bey milletvekili olmayın, başkan kalın” dedik.

Ama o kesin kararlıydı ve bizlere “Olmaz” dedi ve “2 dönemde başkanlıkta yorulduğunu” söyledi. Sonra  başkanlıktan istifa edip Milletvekili aday adayı oldu. (TSO başkanlığından da istifa etti) .

Ali Haydar Eyüboğlu TSO’dan istifa ettiğinde herkes çok  üzüldü.. TSO Meclis grupları içerisinde bende vardım. Başkanın istifası bizleri  ziyadesiyle üzmüştü. Ama yapacak bir şey yoktu ve bizler  Eyüboğlu’nun bu kararına saygı gösterdik.

Benimde Eyüboğlu ile hem Belediye başkanlığında hem de Tarsus  Ticaret Odası başkanlığı döneminde iyi diyaloğum vardı. Allah’ım beni Eyüboğlu ile tanıştırdı ve çalışmayı nasip etti. Bugün kendisini bir daha rahmetle anıyorum.

DERVİŞ SEFA

 ÖZŞENOĞLU DÖNEMİ

Seçime kadar Av. Derviş Sefa Özşenoğlu belediye başkanlığını sürdürdü.

1977 yılında Tarsus Lisesi’nde yapılan ön seçimde Eski İçel’e bağlı ikinci bölgedeki ilçelerin  partilileri kendi ilçelerinde (Anamur, Silifke, Erdemli, Mut, Gülnar)  de oy kullanıyordu. Mersin’de de Merkez ilçede ön seçim için oy kullanıldı. O zaman hakim nezaretinde ön seçim yapılırdı.

Eski tabirle eski İçel’den ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU’na çok engel çıkarıldı. İkinci bölge seçmenleri “Aman birinci sıradan Ali Haydar Eyüboğlu gösterilmesin” diye çok uğraştılar. Ama önseçimde Ali Haydar Eyüboğlu birinci sırada çıktı. O zaman milletvekili  adayları önseçimle belirleniyordu.  Mersin’in milletvekili sayısı 7  kişiydi. İki de senatör seçiliyordu.  Seçim listesinde CHP’de ilk sırada Ali Haydar Eyüboğlu vardı. 2. sırada  Gülnarlı Veli Yıldız,  3. sırada ise Silifkeli Çetin Yılmaz sıraya girdi. 4. sırada Süleyman Şimşek  yer buldu. (Bu  4 isimde bugün  merhum oldu. Allah rahmet eylesin)

O dönem Adalet Partisinden de (AP) Tarsuslu  Av. RAMAZAN ÇALIŞKAN (merhum) milletvekili seçildi. AP’den ayrıca TALİP ÖZDOLAY senatör oldu. CHP’den de İSMAİL ÇATALOĞLU  senatör seçildi. Tarsus  Demokrasinin beşiği olduğu için iki senatörde Tarsuslu adaylardan seçildi.

Diyeceğim, o seçimlerde ALİ HAYDAR EYÜBOĞLU ilk sıradan seçimlere girdi. Bileğinin gücü, partililer ve vatandaşların desteği ile birinci sıradan Milletvekili  olup meclise gitti.

Nereden nereye değil mi?

 

ANARŞİ YILLARI

Ve Ali Haydar Eyüboğlu milletvekili olarak Ankara’ya gitti. 1977 yılındaki seçimde Tarsus’ta belediye seçimini yine CHP kazandı. O zaman

DERVİŞ SEFA ÖZŞENOĞLU Belediye başkanlığını kazandı. Ama yeni dönemde bu kentte taş üstüne taş konmadı. Bunun nedeni o yıllarda anarşi artmıştı.

Tarsus anarşi ortamında yandı kavruldu, başkanlar hizmet yapamadı. Çünkü o dönem sağ-sol  kavgası Tarsus’ta had safhada idi.

Allah’ım bizlere böyle günleri bir daha göstermesin diyorum..

ANILAR ÇOK!

Bende anılar çok. Bunlar, Mustafa Erdoğan’ın kaleminden ve notlarından sizlere ulaşıyor.  Anlattığım konuları bizzat yaşamış ve tarihe şahitlik etmiş bir gazeteci yazar olarak  ben,  değerli Tarsuslu okurlarım ve hemşehrilerimle bunları paylaşıyorum.

Bunları yeni nesil bilsin.. Bilenlerde hafızalarını tazelesin diye.. Bugünlük bu kadar..

BİR ANEKDOT:

Eyüboğlu bu kente 2   dönem belediye başkanlığını başarıyla yapmış, bir dönem milletvekilliği yapmış, 2-3 dönem TSO başkanlığı yapmış dolu dolu hizmetler vermiş bir şahsiyettir. Merhum Ali Haydar Eyüboğlu’nun bugüne kadar adına  yakışır bir yere ismi verilmemiş. Sanırım uygun bir yer bulunmadığından olsa gerek. Ama bu değerli hemşehrimiz unutulmasın ve isminin yaşatılması için bu konuda Belediye üzerine düşeni yapsın.

***

HERKESE YENİ HAFTANIN SAĞLIK VE MUTLULUK GETİRMESİNİ DİLİYORUM.

                                  

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI