::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

GAZETECİLER BAYRAMI MI O DA NE?

13 Ocak 2020 Pazartesi 10:36

10 Ocak.. Yani Çalışan Gazeteciler Bayramı.

Aslında Bayram denince sormak lazım?

“O DA NE?”

Her yıl Çalışan Gazeteciler olarak biraz daha geriye gittiğimizin farkında mıyız?

İnanın ben 10 Ocaklarda olsun, 24 Temmuzlarda olsun, Basın Bayramı diye mesleki bir bayramı kutlayamıyorum. Çünkü işsizlik artık en çok Basın çalışanlarını vuruyor. Gazetecilik Yüksek Okulları yada Meslek Okulları  ne kadar mezun verirse versin, mezun olanlar iş bulamıyor. Çünkü  özellikle yazılı basın giderek kan kaybediyor ve gazeteler bir bir kapanıyor. Diyeceksiniz ki, yazılı basın kapanıyorsa,  görsel basın da sayı artıyor. Evet. Görsel basında yani internet gazeteciliğinde sayı artsa da bu o kulvardaki gazetecilerin geçimini sağlayacak durumda ve konumda değil. Çünkü insanlar , kurum ve kuruluşlar eskisi gibi reklam vermiyor. Herkesin kendi veb sitesi ve sosyal medya ağı var. Bu nedenle artık “Herkes gazeteci” ve “Herkes yazar, çizer, fotoğrafçı” oldu. Herkesin elinde akıllı telefonu olunca, gazete, TV, fotoğraf makinası, daktilo, müzik seti, radyo gibi  şeylere ihtiyaç duymuyor. Dünya avucunun içinde olunca, gazetecilik öldü, para kazandıran bir meslek olmaktan çıktı. Birde  herkes gazeteci! olunca mesleğin eski saygınlığı kalmadı. Akıllı telefonu ve sosyal medya hesabı olan herkes kendini özgür basın ilan edip istediği hakkında istediği yazıyı yazıyor. Henüz bu internet gazeteciliğinin veya sosyal medya kullanımının bir kanunu da olmadığı için kötü bir durumda tefe konulan gerçek gazeteciler oluyor.

Bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramını kutlarken yeni yıla girerken iki büyük gazetemiz daha kapandı. belki bu durumun çoğu kişi farkında değildir.

Ulusal anlamda yayın yapan Star gazetesi ile Güneş gazeteleri yayın hayatına yazılı basında son verdi. Bu  kurumun yazılı basın bölümünde çalışan  yüzlerce kişi işsiz kaldı. İçlerinde şanslı olan  3-5 kişi internet gazeteciliğinde yoluna devam edebilir. Ama  yine yüzlerce kişinin işsiz kalmasını önleyemiyoruz.

Türk  Medya Grubunun sahibi olduğu Akşam, Güneş ve Star gazeteleri yazılı basında  Akşam gazetesi bünyesinde birleşti. Bayilerde satılan 20’nin üzerindeki gazete arasından ikisi daha sonbaharda sararı düşen yapraklar gibi dalından koparak düştü.

Türkiye’nin kış kıyamet  soğuk günleri yaşadığı bugünlerde  Star ve Güneş gazetelerinden işinoden olan yüzlerce meslektaşımız gelecek kaygısı taşırken, iş bulamama korkusu yaşarken, onlara her yıl yine benlerce yeni gazeteci adayı eklenirken ve onlarda iş bulamazken biz nasıl sevinelim.

Bizler nasıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü kutlayalım ha?

Siz olsanız, bugün bayram yapabilir misiniz?       

XX

AKDENİZ GAZETESİNE KUTLAMA..

Tarsus’ta  yayın yapan yerel gazetelerimizden Akdeniz gazetesi bundan 27 yıl evvel bir 10 Ocak tarihinde yayın hayatına atılmıştı. 1994 yılı 10 Ocak tarihinde ilk sayısı çıkan Akdeniz gazetesinde 3 yılda ben kalem salladım. Kader birliği yaptığım gazeteci ağabeyim  gazetenin kurucusu Mehmet Can Bulut, gazetenin sahibi Leyla Bulut ve genel yayın müdürü Hakan Bulut ile yazı işleri müdürü Mehmet Ertanıroğlu (Memik) kardeşimi tebrik ediyorum. 26 yılını tamamlayıp 27. yılına giren,   Tarsus’a kendi kulvarında güzel bir gazete çıkardıkları için. Temennim halkımızın dün olduğu gibi bugün de, yarında yerel basına sahip çıkmaları ve mevcut yerel basını yaşatmaları için çorbaya tuz atmalarıdır.

Nice yıllara Akdeniz Gazetesi..

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI