::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ERDOĞAN Mustafa ERDOĞAN

GÖZLÜKULE NE OLACAK?

17 Aralık 2019 Salı 10:42

Bugün Tarsus'un önemli tarihi mekanlarından Gözlükule'den bahsedelim.

Geçmişte de bahsettik. Yine bahsedelim.

Tarsus'un tarihi mekanlarından Gözlükule'ye neden sahip çıkılmıyor.Geçtiğimiz yıllarda burada 100-150 metrelik bir alanda kazı çalışması başlatıldı. Bu defa tüm alanı halka kapattılar. Koskoca Gözlükule'den çıkanları eski bir Çırçır fabrikasından alınan binaya koydular. Yani Koskoca  Gözlükule ve   eski çırçır  fabrikasının yeri bir üniversiteye devroldu.Gözlükule 50 yıl evvel Tarsus'un en güzel ve en büyük eğlence yerlerinden biriydi. Şimdilerde yarım yamalak kalan kazı alanı  canlı cenaze gibi duruyor. O kazılan 100-150  metrelik alanı çevirin geri kalanını halka açın olmaz mı?

Bunu yapacak bir babayiğit var mı?

xxx

Yaşı 50'nin üzerinde olanlar bana soruyor.

“Mustafa bey, bu  Gözlükule'nin durumu ne olacak”

Orada her yıl mutlaka 2-3 kez yangın çıkar, güzelim asırlık ağaçlar yanar. Oradaki otlar yanar ağaçlar yanar. Çamları kesip götürenler olur kimse ses çıkarmaz.

Geçen hafta Cumhuriyet alanında eski İtfaiye alanı yerindeki Tepeden bahsettik, kazı alanından bahsettik. Eskileri bilenler bize teşekkür etti. Demek ki, bu kentin insanları eskileri özlemiş ve o günlerden bir eser bırakılmamasına kızıyor.

50 yıl evvel,  araba çok kişide yoktu. Atlı arabalar vardı, faytonlar vardı.

Gözlükule'ye çok kişi pikniğe giderdi.

Burası çok güzel bir tarihi alan ve yeşillikler olan bir yerdi. Şimdi burası ne olacak, akıbeti bile belli değil.

Orada  yani Gözlükule'de 100-150  metrelik alan kazılmış, tüm Gözlükule'yi esir almış. Ankara'da kuvvetli bir lobimiz olmayınca o güzelim alan atıl kaldı.

 

GAZİNO VARDI

Gözlükule'de eskilerde birde gazino vardı. Buraya akşamları siz deyin 1000, ben diyeyim ikibin kişi gelirdi. Masalar dolardı, yemekli masalar ayrıydı, yemeksiz  masalarda oturup sanatçıyı dinlemeye gelenlerin masaları ayrıydı. Orada yemek yemek istemeyenler ise çamların altına savan battaniye minderini serip otururdu. Yani bundan 45-50 yıl evvel oraya gelen sanatçıları tüm halkımız dinlerdi.

Yine o dönemler Tarsus parkı içinde de havuzbaşında konserler yapılırdı.

Sanatçılarımız Park Havuzbaşı gibi Gözlükule'de de sahne alırdı. Mesela Nuri Sesigüzel, Ahmet Sezgin, Ahmet Çiçek, Gülcan Opel, Fahri Işık, Halit Araboğlu gibi birçok  yerel ve ulusal sanatçılar değişik gün ve haftalarda buraya gelirdi.

Şimdilerde en az 30 yıldır Gözlükule perişan vaziyette. Adeta Kel aynak kuşu gibi oldu.O güzelim asırlık ağaçlar sahipz-sizlikten ve bakımsızlıktan boyunları bükmüş adeta ağlıyorlar.

Bugünlerde çevreye fidan dikmeye çalışıyoruz. Oysa 40-50 yıllık ağaçlara sahip çıkmıyoruz. Kimi kırıyor, kimi kesiyor kimi yakıyor, bizlerde yeni fidanlar ekmeye çaba harcıyoruz. Bu Gözlükule'deki ağaçlar kime ait? Orman İşletmesine mi, belediyeye mi, Kültür Bakanlığına mı?

Burada eskiden Ramazan aylarında oruç açılırken top atılırdı.

Gözlükule'yi yazmakla tarif edemezsiniz. Orada yaşayanlar bilir,.

Geçenlerde Gözlükule'ye gittim. Orada 4-5 aile oturuyor. O aileler beni tanımıyor.

Onlara “Gözlükule'nin durumu nedir” diye sorduğumda bana dert yandılar.

“Biz doğduk doğalı evimiz Gözlükule'de. Yollarımızı da kapattılar. Ne olacak buranın hali” diyerek serzenişte bulundular. Şu an yolları kapalı olduğu için dolanıp geliyorlar.

Gözlükule halkı apartmanlarda oturmak istemiyor. Onlar Gözlükule'ye alışmış. Anaları babaları burada doğmuş büyümüş vefat etmiş. Kendileri ve torunları da hala Gözlükule'de oturuyor.

ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR

Çok değerli kaymakamımız Kadir Sertel Otcu, göreve geldiği günden beri dur durak bilmiyor.

Şehit ve gazi ailelerini, yaşlıları ziyaret ediyor. Elinden geldiğinde bu kente emek vermiş, eskileri ve meslek sahiplerini, muhtarları ziyaret ediyor.

Kaymakam Kadir Sertel Otcu başta olmak üzere belediye başkanı Haluk Bozdoğan'ı, Orman müdürlüğünü ve mal müdürünün bu Gözlükule'yi bir gezmelerini öneriyorum. Burayı bir geçsinler halini görsünler, ondan sonra karar versinler. Orası piknik alanı olarak açılsın. Yada burası belediyeye devredilsin.

Çünkü burada yapılacak çok iş var.

 O yıkılan kırılan ağaçlar ya düzeltilsin, yada kurumuşsa yerlerine yenileri dikilsin, çevre düzenlemesi yapılıp burası halka açılsın. Ben isteklere belediye başkanı Dr. Haluk Bozdoğan'ın olumlu yanıt vereceğine inanıyorum. Değerli mülki amirler , bu Gözlükule'yi kısmende olsa ayağa kaldırırsanız bu kentin halkı mutlu olacaktır.

Ama zor. Zoru başarmak için el ele vermeliyiz.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI