::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

GÜVEN VEREN SES

26 Ağustos 2020 Çarşamba 14:09

1977 yılında başladığım yazılı basın serüvenim 43 yıldır devam ediyor.

Yine benim sektöre girdiğim yıllarda, 1980 yılının yaz aylarında yeni bir gazetenin çıkacağını haber almıştım. 12 Eylül öncesinin anarşik ortamında kim böyle bir işe cesaret edebilir diye düşündüm. Çünkü o yıllarda ben Cengiz Topel Lisesinde okurken bile sağ-sol olayları yüzünden okulumuzda eğitim sık sık aksıyor, öğrenciler dersleri boykot ediyordu.

Her ne kadar yaşımız 15 olsa da, sağ ve solun ne demek olduğunu yeni yeni öğrendiğimiz yıllardı. Bir lise talebesi olmama rağmen o yıllarda ailemin maddi durumunun iyi olmaması yüzünden hem okuyup  hem çalışmaktaydım. Günlük dağıtımını yaptığım Yenises gazetesini getirip  Tarsus Gazetesinde Kemal Tursunbay’a, Hayali Hasan Yavaş’a  verirken, oradaki Çiroz Ahmet ve Toto Ahmet ustayla,  Coşkun ve Hasan ustayla sohbet eder, muhabirlik ve yazarlık yapan Nevzat Kayı ve Fethi Çevikaslan’a saygılarımı iletirdim.

2 Ağustos 1980 tarihinde Tarsus gazetesinin yazarı Hayali Hasan Yavaş’ı sağ-sol olaylarında vahşi bir cinayete kurban verdik. Çocukluktan gençlik yıllarıma geçtiğim o tarihlerde Hayali abinin hunharca öldürülmesi beni çok üzmüştü. Çünkü onun gibi bir köşe yazarını tanıdıkça hayalimde onun gibi biri olmayı  kurguluyordum. Yazılarını takip ediyor, takıldığım konularda kendisine danışıp bilgi alıyordum. Çünkü bende iyi bir gazeteci ve iyi bir yazar olmak istiyor, bunun için çok  gazete okuyordum.

Bunca koşuşturmacanın içinde okul ile gazete arasında mekik dokurken, yine sıcak bir Ağustos ayında Tarsus Ekspres adlı bir gazetenin kurulduğunu öğrendiğimde, mutlaka gidip kurulan tesisi görmek, sahip ve çalışanlarıyla tanışmak istiyordum.

O dönemin Tarsus Bakkallar  ve Bayiler Derneği Başkanı  Mustafa Erdoğan ile tanıştım. Kendisini aslında  Derneklerine gazete verdiğim dönemlerden hatırlıyordum. Ama gazete çıkaracak olması nedeniyle takdir de ediyordum. O yıllarda Kemal Tursunbay’ın Tarsus gazetesi, Gündoğdu Homurlu’nun Yenises gazetesi ve sonradan Tevfik Urbay’ın yayınlamaya başladığı Zafer gazetesi sağ partileri destekliyorlardı. O dönemin en güçlü sol partisi olan CHP’yi destekleyen bir gazete yoktu. Mustafa bey de CHP kökenli bir sivil toplumcu, bir dernek başkanı olarak hem gazeteciliğe heves ederek, hem de sempatizanı olduğu CHP’nin sesini duyurmak adına böyle bir işe girişiyordu.

Böylece takvimler 25 Ağustos’u gösterdiğinde   Kızılmurat mahallesi 2708 sokakta Samedoğlu apartmanının altında gazetenin ilk sayısı yayınlandı. İdris Hazır usta,  Ekspres gazetesini  basmaya başladı.  Sonra Ekspres büyüdü, büyüdü ve 40’lı yıllara geldi. Bende Tarsus Ekspres gazetesinin ofsete geçtiği 2003 yılında kadroya dahil oldum. Halen sizlere 3. Göz adlı köşemden yazılarımla bilgiler veriyorum.

Ve bugünlere geliyoruz.. 25 Ağustos 2020 tarihi itibariyle 40 yıl bitti ve 41. yıla merhaba dedik. 25 Ağustos itibariyle  12148 sayı olmuş. Gazetenin kurucu sahibi Mustafa Erdoğan ‘da bu alanda elde edilen başarıyla gurur duyarak, Tarsus halkıyla ve okuyucularıyla bütünleşerek yoluna devam ediyor.

Merih Özyaşaroğlu ile başlayan ve Leyla Özüş ile devam eden yazı işleri müdürlüğü koltuğunda oturan  Ahmet Can Erdoğan devraldığı bayrağı daha ileriye götürme sevdasında.

2003 yılında  tipodan ofsete geçerek okuyucusunun sesi, gözü, dili, kulağı olan Tarsus Ekspres’e nice yıllar diliyorum.

SÖZÜN ÖZÜ: EKSPRES’E 41 KERE MAŞALLAH!..

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI