::
18 Nisan 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

HACI SÜLEYMAN ÇETİN

30 Ekim 2019 Çarşamba 11:57

Tarsus’un  yetiştirdiği  eski önemli siyasetçilerden Hacı Süleyman Çetin’i aramızdan ayrılışının 6. yıldönümünde rahmetle andık.

Hacı Süleyman Çetin, Türk siyasetinde Mersin ve Tarsus siyasetinde önemli bir isimdi ve Tarsus’un yüz akı bir insandı.

Basına karşı gayet seviyeli ve yandaş olmadı.  Makam mevkiindeki Vakıflar bankasının yanındaki ofisine işi düşen herkesin işini halleder sorunu olanın sorununu çözerdi.

Çok şık ve güzel bir Cadillac marka arabası vardı.. Şimdiki kaymakamlığın karşısındaki alanın önünde yönü Mersin’e dönük olarak park ederdi. Kaymakamlık ve resmi kurumları sabahları ziyaret eder ondan sonar Mersin’e giderdi.

Mersin’de de İl binasında Anamur, Silifke ve Gülnar gibi ikinci bölgeden gelen  insanları dinlerdi. Onlarında haklı ve yerinde bulduğu isteklerine olumlu çözümler üretirdi.

Onunla ilgili bir unutulmaz anımız var.

1967-1969 yıllarında Tarsus’ta yaşanan sel felaketinde Kulak, Özel Bahşiş köylerinin Hacı Talıp’e gelip çadırlarda yerleşmelerindeki Hacı başkanın köylerde devlet yardımını ivedilikle afetzedelere dağıtması unutulmaz. Devletin şefkatli kollarını uzatması yardıma muhtaç insanlara yardım yapılmasında adaletli davranarak herkese eşit hizmet götürdü.

Birde orada sonradan afet evleri yapılmasındaki gayreti hatırımdadır.

Unutamam, Kulak , Köselerli, Bahşişlilerin afet evleri bitince orada bir şehir meydana gelmişti. Devrin imar iskan bakanı olan Nahit Menteşe bölgeye gelir. Biz gazetecilerle bir toplantı yapar.

 Orada bakan bey, Hacı Süleyman Çetin’e sorar.

“Başkan bey burada afet evlerinin yapımında senin büyük emeğin var. buranın adını  sen koy”

Bu soru üzerine  Adalet Partisi il başkanı olan Hacı Süleyman Çetin centilmence davranır ve buraya ismi gazetecilerin koymasının haklı olduğunu söyler.

Böylece bizler düşünüp gazeteciler olarak o bölgeye “Huzurkent”  adını koyduk.

Ogün aramızda olan Nevzat Kayı, Hilmi Dolaşmaz ve ben bu isimde anlaştık. Yani biz üç gazeteci olarak o bölgenin adının “Huzurkent” olmasını önerdik ve bu önerimiz kabul edildi.

Ve Hacı Süleyman Çetin başkanda bu ismi devlete tescil ettirdi.

O yıllar ben TRT ve  Akşam gazetesi muhabiri idim. O zamanlar Akşam gazetesi son görüşlü bir gazeteydi.  Yine aşırı solcu olan çok yazarı vardı.

O dönem bir Nevzat Kayı ve Hilmi Dolaşmaz’ın da yer aldığı sağ kesimin  sesi olarak Gündoğdu Homurlu’nun çıkardığı Yenises gazetesi vardı. Yine o yıllar Adalet Partili olan Gündoğdu Homurlu’ya AP gençlik kollarını kurdurdular. Bunda Hacı Süleyman Çetin’in büyük payı vardı Yenises gazetesinin kuruluşunda da Çetin’in payı vardır.

Ben sol görüşlü olmama ve sol görüşlü bir gazetenin muhabiri olmama rağmen Hacı Süleyman Çetin’den hiçbir zaman ayrı davranış görmedim,O bir demokrasi aşığıydı ve bunun uygulayıcısıydı.

28 Ekim 2014 tarihinde kaybettiğiniz Hacı Süleyman Çetin’i ölümünün 6. yılında rahmetle anarım.

Hacı Süleyman Çetin’in oğlu  Nevzat  Çetin’de şu anda Ak Parti Tarsus ilçe başkanıdır. Babasının yolunda başarılı bir siyasetçidir.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI