::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

HAYVANLARIN BENİ ETKİLEYEN GİZEMLERİ

31 Ocak 2019 Perşembe 10:34

Havada uçarken “V” harfi çizen ve kanat çırpar kazlar, bu yıl Tarsus’a uğramayan sığırcıklar, ve Tarsus’a artık uğramayan kırlangıçlar.

Facebook’ta baktım, birbirine yardım eden  kaplumbağalar var. Yani Tosbağalar. Ayrıca kendi cinslerini öldürmeyen hayvanlar.

Bu yazıyı tamda 24 Ocakta Uğur  Mumcu’nun öldürüldüğü günün yıldönümünde yazdım. O gün Uğur Mumcu’yu TRT Çukurova radyosunda eski bir konuşmasında kendi sesinden dinliyorum.

Dikkat çeken konuşmayı gazetecilik üzerine rahmetli anlatıyor:

“Kitap okumayan köşe yazısı yazamaz.” diyor. Bugün  Mumcu’yu bir kez daha rahmetle analım.

Xx

Esas konumuza devam edelim. Hani insanoğlu dolandırılsa ne derler.

Kaz gibi soyuldu derler.

İşte bizde asıl kazların o gizemli uçuşlarını yazalım. Doğanın bir sırrı gibi uçarken “V” harfi çizen ve kanat çırpar kazlar, için yazalım.

Göç eden Yaban kazlarının “V” harfi biçiminde bir düzen içinde uçmalarını araştıran bilim adamları sonunda bilimsel bir sonuç ile karşılaştılar.

Kazlar kanatlarını çırparlarken arkalarında kaldırıcı bir hava akımı oluşturuyormuş.

Her kaz, uçmayı kolaylaştıran bu akımdan yararlanıyor ve daha az kanat çırpıyormuş. Böylece daha az yoruluyormuş. Güçlü kazlar en öndeki yeri nöbetleşe devrediyormuş. Gruptaki yardımlaşma ve destek tüm üyelerin yararına paylaşılıyormuş. Böylelikle kazlar uçuş uzaklıklarını yüzde 70 oranında artırabiliyormuş.

XX

Sığırcıklara gelince. Sığırcıkların Tarsus’a gelmez oluşu beni üzer ve endişelendirir. Hüzünlendirir. Bende sığırcıkların niçin gelmediklerini tahmin edebiliyorum.

Çiftçilerimiz ektikleri tarlalara fazla suni gübre atar oldu. Acaba ondan mı?

Eskiden tarlalara hayvan gübresi atılırdı. Onlar daha doğaldı. Bu dönemlerde sığırcıkların tarlalara gelip konduğunu biliyorum Acaba sığırcıklar  suni gübreden olumsuz mu etkilendi de gelmez oldular?

Biz insanoğlu suni gübre ile yetişen ürünlere bakıyoruz, tadları iyi olmasa da hormonlu da olsa yemeye devam ediyoruz.

Doğru mu yapıyoruz,, yanlış mı? O sığırcıklar bizden daha akıllı gibi geldi bana.

Bakın sığırcıkların yanı sıra kırlangıçlarda uğramaz oldu.

Biz en iyisi bu işleri karıştırmayalım. Önde gidenlerin dediklerine uyalım. Koyunlarda önlerinde giden liderlerine itaat eder. Koyunların bu gizemli itaatkar davranışları da beni düşündürür.

Koyunları bilinçsiz bir şekilde çobanları takip etmesi, hatta tüm sürünün önde yürüyen öncü koyunu takip etmesi, öncünün kendini uçurumdan atmasına bile inanıp arkadan gelenlerin kendini uçuruma atması ilginç gelir bana. Bunun gizemini çözebilmiş değilim.

Yazımızı Fransız Kafkan’in sözleriyle bitirelim.

“Ölümün olduğu bu dünyada hiçbir şey çok da ciddi değildir, aslında”

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI