::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

HERKESTE BU RUH OLMALI

05 Mart 2021 Cuma 09:40

Bu ülke tarihte ne badireler atlattı, ne zorluklardan, ne sınavlardan geçti.

Ama bu ülke insanı her zaman göğsünü siper etti kurşunlara ve vatanını savundu. İşte böyle bir zamanda Kuvayi Milliyeciler ortaya çıktı.

Kuvâyi Milliye , Anadolu’nun Yunan, İngiliz, Fransız, İtalyan ve Ermeni birliklerince işgal edildiği ve Mondros Mütarekesi ile ağır koşulların dayatıldığı dönemde çeşitli yörelerde Osmanlı ordusunun silahlarının alınıp dağıtıldığı günlerde doğan bir millî direniş örgütüne verilen isimdir. Birde  Kuvâyi Milliye, Türkiye’de Kurtuluş Savaşı’nın ilk savunma kuruluşudur. Bu kuruluşun amaçlarının başında hiçbir devletin ve ulusun egemenliğini kabul etmeyerek, Türk Milletinin kendi bayrağı altında yaşama hakkını ve bağımsızlığını oluşturmak gelmektedir.

İlk Kuvayi Milliyeci, büyük önder Mustafa Kemal Paşa Kuvâyi Milliye’nin kuruluşunu şu sözleriyle açıklar: “ Hükümet merkezi, düşmanların şiddetli çemberi içindeydi. Siyasal ve askerî bir çember vardı. İşte böyle bir çember içinde yurdu savunacak, ulusun ve devletin bağımsızlığını koruyacak kuvvetlere emrediyorlardı. Bu biçimde yapılan emirlerle, devlet ve ulusun araçları temel görevlerini yapamıyorlardı. Yapamazlardı da. Bu araçları savunmanın birincisi olan ordu da, ‘ordu’ adını korumakla birlikte, elbette temel görevini yerine getirmekten yoksundu. İşte bunun içindir ki yurdu savunmak ve korumak olan temel görevi yerine getirmek, doğrudan doğruya, ulusun kendisine kalıyor. Buna Kuvayi Milliye diyoruz.”

Düzenli orduya geçildikten sonra yine ülkesini, milletini, devletini, bayrağını seven yurtseverlerce geçmişi anımsatmak, yeni nesile  Kuvayi Milliye’nin ne olduğunu öğretmek için 5 Mart 1951 tarihinde  Türkiye Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği kurulmuştur.

Yani bundan tam 70 yıl önce…

Bu güzide STK’nın  Tarsus Şube Başkanı Mehmet Topal, tüm Kuvayi Milliyeci'lerin 70. kuruluş yıldönümünü kutladığını, hayatını kaybetmiş büyükleri, şehit ve gazileri minnetle andıklarını söyledi.

Bir rahatsızlık geçirdiği için törenlere kendisini temsilen 2. başkan İsmail Taşgit’in önderlik ettiğini belirten Başkan Mehmet Topal, "Kuvayi Milliye Mücahitler Derneği Tarsus Şubesi olarak gerek kaymakamımızın, gerekse belediyemizin yardım ve destekleri bizleri memnun etmektedir. Kendilerine bugüne kadar ki desteklerinden dolayı teşekkür ederim" dedi.

Mehmet Topal, Kuvayi Milliyecilerin Kurtuluş Savaşında çok önemli görevler üstlendiğini ve vatanın kurtulmasında başrol oynadıklarını belirterek, "Herkeste bir Kuvayi Milliye ruhu vardır. Vatanını, milletini seven bir kuruluşa destek olmalıdır. Bizler atamızın izinde ülkemize, bayrağımıza, ezanımıza sahip çıkıyorum" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Bizlerde bu derneğin neferleri olarak önce  Tarsus  Şehir mezarlığında  bulunan Kuvayi Milliye kabristanında  bir araya geldik. Burada  Abdulvahit  Karabacak hocanın okuduğu Kur’an-ı Kerim ve yapılan dualarla  şehitler ve vefat etmiş Kuvayi Milliyecilerin ruhuna  dualar ettik.

Dernek üyeleri hem kuruluşun 70. yılını kutladık, hem de Kuvayi Milliyecilerin kabirlerinde dua ederek onlara vefa borcumuzu bin nebze de olsa ödemiş olduk.

Yine Kuvayi Milliyeciler, hayatını kaybetmiş tüm şehitler ve dernek üyeleri için bu Cuma günü Ulu Camide Mevlidi şeref okutacaklar.

Nice 70’li yaşlara..

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI