::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

HEYKELİ DİKİLECEK TÜRK KADINI

22 Aralık 2017 Cuma 18:45

Tarsuslular yakında Kurtuluş bayramlarını kutlayacak.

27 Aralık 1921 yılında Fransızlardan kurtarılan Tarsus, o günden bu yana tam 95 kez kurtuluş bayramını kutlamış. Bu yıl Allah kısmet ederse Tarsus’un Kurtuluşunun 96. yılını törenlerle kutlayacağız.

Bunun için Tarsus Belediyesi hazırlıklarını sürdürüyor.  Kısa bir süre kala çalışmalar ve hazırlıklar tamamlandı. Her yıl 4-5 gün boyunca süren kutlamalarda yine bu yılda şehitlerimizi anacağız, onlar için camilerimizde mevlitler, Kur’an-ı  Kerim’ler okunacak..   Dualar edilecek.

Üstelik bu yıl Tarsus’un Kurtuluşunun 96. yılı törenleri sırasında Kurtuluş gecesi eğlence proğramına yeni ve güzel bir sanatçımız gelecek.

Afişleri kentin dört bir yanını süslemeye başladı. Başkan Şevket Can daha önceden anketler yaptırarak halkın isteği doğrultusunda Demet Akalın’ı Tarsus’a getiriyor.

27 Aralık 2017 Çarşamba günü saat 18.30’da Kapalı Spor Salonunda Tarsus’un Kurtuluş gecesi  müzik şöleni yapılacak. bunun içinde hazırlıklar tamamlanmış durumda.

Yani hepimizi şimdiden bir kurtuluş coşkusu sardı.

Zaten şurda  kurtuluş günümüze ne kaldı. 5 gün sonar Kurtuluş bayramının heyecanını hep birlikte yaşayacağız.

ADİLE HALAMIZ

Tarsus’un Kurtuluşunun 96. yılı öncesinde belediye başkanı Şevket Can bey önemli bir müjde verdi. Geçtiğimiz gün toplanan Tarsus Belediye Meclisinin 2017 yılı Aralık ayı son meclis toplantısında Adile Hala’nın heykelinin Tarsus’a dikileceğini müjdeledi. Halk arasında Adile Hala olarak bilinen namı diğer Kara Fatma, Tarsus’un Kurtuluş savaşında önemli görevler üstlenmiş bir yiğit Türk kadınıdır.

Asıl adı Adile olan Adile Hala yada “Adile Onbaşı” gibi mücahit  bir ürk kadını, silah arkadaşları arasında Kara Fatma lakabıyla anılmaktadır. Sekiz-on kişilik çetesiyle birlikte Afyon savaşlarına katılmıştır. “Afyon Cephesi savaşlarının bugüne kadar meçhul kalmak talihsizliğine uğrayan kahraman akıncılarından  biridir.

Kara Fatma, Tarsus’un kurtulmasında büyük yararlılıklar göstermiştir..

Bundan 94 yıl önce trenle Tarsus'a gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilere Tarsus'ta muhteşem bir karşılama töreni hazırlanmıştır. Atatürk istasyondan şehre yürürken Kara Fatma lakaplı Adile Hala ayaklarına kapanarak sevgisini 'Bastığın toprağa kurban olayım paşam ' sözleriyle dile getirmiştir.

İşte bu Kurtuluş Bayramı öncesi Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, meclis toplantısında önemli kararı açıklamıştır. Başkan Can “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz beyle yaptığımız görüşmede Adile Hala heykelinin Tarsus istasyon kavşağındaki havuza yapılacağını söyledi. Adile Çavuş şehrimizin milli kahramanlarından biridir. Atatürk’ün Tarsus’u ziyaretinde atamızın ayaklarına kapanmıştır. Atamıza onun kim olduğu

hatırlatılınca da o meşhur sözü Tarsus’umuza söylemiştir, “Ey kahraman Türk kadını, sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” demiştir. Meclisimizde aldığımız kararla Adile Halamızın adını yaşatmak için heykelini dikeceğiz. Bu kararlar Tarsus’umuza hayırlı uğurlu olsun’’ demiştir.

Aralık ayının son Meclis toplantısında alınan  karar ve yapılan açıklama beni gerçekten sevindirdi, mutlu etti.

Çünkü böyle yiğit bir Türk kadınının Tarsus’ta daha önce Yarenlik alanına bir büstü konulmuştu. Sonra bu büst geçen yıl Tarihi Tarsus Parkı içerisine kaldırıldı. Orada belki herkes göremeyebilir, farkına varamayabilir. Ama yeni kararla Adile Halamızın, Kara Fatma bacımızın heykelinin Yeşilyol’da, Tren Garının hemen  karşısına konulacak olması beni heyecanlandırdı.

Daha önce  Cezeryeci Kadın, Süleyman Şah,  Çatalburun köpekleri  ve  Tarsus Beyazı Üzüm heykelleri konulan Tarsus’ta gerçek bir Türk kahramanı kadının heykelinin olmaması eksiklikti. Bu eksikliği fark edip gerçek ve  layık olduğu bir yere koymak için çalışma başlatan belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum.

Böylece  Atatürk gibi bir dehayı doğuran Türk Kadını Zübeyde Ana gibi, Kurtuluş savaşında da kahramanlık gösteren ve Paşasının elinden tutup kaldırdığı Türk kadını Adile Hala (Adile Onbaşı) da hak ettiği değere kavuşacaktır.

Kurtuluş Bayramının 96. yılını kutlamaya hazırlanırken alınan bu kararın halkımıza ve kentimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI