::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

iÇ GöÇ

28 Mayıs 2018 Pazartesi 13:36

Türkiye Demokrasi tarihinde olağanüstü seçimler yaşadı. 24 Haziran milletvekili erken genel seçimi olağanüstünü de aşarak süper olağanüstü bir seçim yaşayacaktır. Seçime katılan siyasi partiler acilen seçim bildirgelerini açıkladılar. Bu seçim bildirgelerinde ne yazık ki iç göçle ilgili bir şeye rastlanmadı. Siyasi parti temsilcileri bu içgöçten hiç bahsetmiyorlar.

Halbuki bugünkü Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi iç göçün olduğudur.

İnsanlar neden göç eder? Ekonomik, sosyal, siyasi doğal afetlerden dolayı yer değiştirirler. 1968 yılında Tarsus doğal afetten dolayı bir iç göç yaşadı. Bunun yanı sıra ekonomik nedenlerden dolayı iç göç de önemli olarak yaşadı.

İç göç kırsaldan şehre yapılan bir harekettir. Osmanlı Devleti 17. Yüzyılda yaşadığı içgöçten dolayı Celali  isyanlarını yaşadı. Osmanlı Devletinde iç göçü tetikleyen en önemli neden, köylünün verdiği ağır vergilerdir. Ağır vergileri ödemeyen Anadolu köylüsü çiftini çubuğunu satarak veya tarımcılığını yapamayarak iş ve aş bulmak için  şehirlere geldiler. Şehirler kalifiyesiz işsiz aşsız insanlarla doldu. Bu işsiz ve aç insanlar gözü açık insanların eline düştü. Bunlarda bu insanları kanun dışı ve töre dışı işlere yönlendirdiler.

Türkiye 1950 yılından  itibaren kırsaldan şehre iç göç yaşadı. İşin garibi iç göç gecici olmayıp sürekli oldu. Ekonominin yanı sıra sosyal ve siyasi nedenler bu göçü sürekli yaptı.  Şehirlerde ve varoşlarda gettolar oluştu. Varoşlar ve Gettolar şehrin sosyal, siyasal, ekonomik ve imarlaşmasını bozdu. İktidarlar kendi çıkarları için bunları kullandılar. Kırsaldan şehre akın tarım ve hayvancılık ekonomisini dumura uğrattı. Göçü önlemek için iktidarlar bir çözüm üretme yoluna  gitmediler.Arsa spekülatörleri kendi çıkar ve menfaatlerini düşündüler. Para kazanma hırsı  içinde olanlar ülke nereye gidiyor diye düşünmediler.

Bugün şehirlerde yaşanan sosyal olumsuzlukların ve tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılığın bütün sebebi yaşanan kırsalda şehre akın olduğudur.

Siyasiler nutuk atarak bol keseden konuşuyorlar. Sosyal içerikli siyasi partiler bile kırsaldan şehre akın göçü nasıl durduracaklarını şehre gelen insanların kırsala dönmesi için neler yapılmasının nedenleri üzerinde kafa yormuyorlar.Kırsalda şehre akın bugünün iktidarının değil, 1950’den beri iktidara gelen bütün iktidarların yanlış kararlarının sonucudur.

Zamanında Köy Enstitüleri kaldırılmasaydı, toprak ağaları Toprak reformuna karşı çıkmasalardı, iç göç yaşanmazdı.

Şehirlerde yaşanmaz duruma gelmezdi.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI