::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

İNSANLAR YAŞARKEN ONURE EDİLMELİ

11 Ekim 2018 Perşembe 09:48

Şöyle bir çevremize bakalım..

Birçok caddede, sokakta, parkta, sosyal ve kültürel tesiste değişik değişik insanların isimleri  var.

Türkiye’nin dört bir yanında bu böyledir.

Ülkemizde ve kentimizde en çok  anılan, ismi zikredilen kişilerin başında büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gelmektedir.

Atatürk’ün adı okullara,  Kültür Merkezlerine, stadlara,   caddelere, parklara velhasılı önemli tesislere verilmiştir.

Yine Atatürk gibi silah arkadaşlarının da adları ülkemizin dört bir yanında yaşatılmaktadır.

Bu bir ahde vefa örneğidir ve olması gereken en olumlu çalışmaların başında gelmektedir.

Bu madalyonun bir yüzüdür.

Diğer yüzünü çevirdiğimizde Tarsus’ta da bu kente yararlı olmuş, bu kentin yönetiminde ve verilen hizmetlerde emeği geçmiş kişilerin, yarıca şehitlerin adları okullara, caddelere, spor tesislerine verilmektedir. Bu güzel bir uygulamadır. Bu  güzel uygulamaya Tarsus Belediyesi geçtiğimiz yıllarda yenilikler katmış, bazı değerlerimiz sağ iken isimlerini tesislere veya oturdukları cadde ve sokaklara vermiştir. Bunu son 5 yıla yakındır  Belediye Başkanımız sayın Şevket Can da devam ettirmektedir.

Başkan Can, bu kente hizmeti geçmiş  olan vefat etmiş kişilerin yanı sıra sağ ve aramızda olan değerleri de unutmamıştır.

Mesela geçenlerde eski belediye başkanlarından Bedrettin Sarpkaya, Veyis Kemal Erdem, Selçuk Togo gibi  değerlerin isimleri bazı spor tesislerine verilmiştir. O törenlere katıldığımda gördüm ki, bu hemşehrilerimiz sağ ve aramızda iken isimlerinin yaşatılması adına spor tesislerine adlarının verilmesinden çok memnun kalmışlardır. Özellikle  Tarsus  kültür hayatına yön veren isimlerin de yaşatılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu gibi kişilerin isimleri doğdukları sokağa, caddeye, alana şehre hizmeti geçmiş insanların isimlerinin verilmesinin bir vefa göstergesi olacağını  biliyoruz. Artık içimizden çıkan değerlerin kıymetini bilmemizin vaktinin geldiğini vurgulamak isterim.

MEHMET YAŞOT İSMİ!

Bugünlerde yaşı 90’ı geçen Kuvayi Milliyeci torunu Mehmet Turgut Arkan, yine yaşı 80 olan gazetemiz yazarı Mehmet Yaşot gibi isimlerde unutulmamalı.

Mehmet Turgut Arkan, Kuvayi Milliye’nin Tarsus karargah komutanlarından Başçavuş Ali Galip Arkan’ın torunudur. Bu kentin kurtulmasında canını siper etmiştir. O halde Ali Galip Arkan gibi bir  değer adıyla yaşatılmalı. Yine onun gibi Ali Galip Arkan’ın torunu olan Mehmet Turgut Arkan’ın da adı ikamet ettiği Gaziler-Bağlar mahallesi hattında  cadde veya sokaklara verilebilir.

Yine adını dünyaya duyuran gazeteci yazar Mehmet Yaşot’un adı ikamet ettiği Yeşil mahallede  4206 sokağa veya oradaki Yeşil mahalle parkına verilebilir. Tabeladaki Yeşil mahalle Parkı cümlesinin yanına Mehmet Yaşot kelimesinin eklenmesi bu  abimizi ne kadar onure edecek, mutlu kılacaktır.

Bunlar benim aklıma gelenlerden bir kaçı..

Belediye Başkanımız sayın Şevket Can, zaten bu gibi değerlerin isimlerini Meclisten karar çıkartıp cadde, sokak ve tesislere, parklara veriyor.

İnanıyorum ki, benim bu önerim ve hatırlatmam da göz önüne alınacaktır.

Şimdiden ilgi gösterileceği ve uygulamaya konulacağı umuduyla saygılar sunuyorum

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI