::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

İTFAİYEYE'DE YOL YOK

28 Ocak 2020 Salı 09:32

Bu kenttin her tarafı otomobillerin işgali altında diyerek  sıkıntılarımızı dile getirdik.

Millet diyecek ki..

“Bu kentte otopark yok!”

Elbette bu şikayetinde haklılık payı var. Bu kentte yeterli otopark yok diyoruz, her belediye başkan adayı bu kente “Otopark kazandıracağını” söylüyor. Ama hep lafta kalıyor. bu kentin otoparkı için projeler hazırlanıyor, yine lafta kalıyor.

Mesela Tarsus Ticaret ve Sanayi Odasının karşısında yıkılan eski hanın yeri yıllardır atıl duruyor. Burayı kimileri yine otopark olarak kullanıyor. Oysa burası  8-10 katlı otopark yapılsa  kent merkezini rahatlatacak. Yine Şehit Mustafa Mahallesinde, Makam bölgesinde, Üçgançarşı’da çok katlı  3-4 otopark yapılsa,  yaşanan sıkıntılar asgariye inecek.

Birçok şehirde asansörlü çok katlı otoparklar var. Kimisi rampalı, kimisi asansörlü. Bu iş için belediye ve birkaç iş adamı, yada Ticaret Odası, Borsa gibi kuruluşlar destek verirse, bu kentet çok katlı otoparklar neden olmasın?

Böylece caddeler büyük ölçüde rahatlar. En azından çift sıra otoparklar önlenir. Bankalar caddesi boşalır. Yada ikinci sıra araç parkı olmaz. İnsanlar cadde ve kaldırımlardan rahatça geçerler.

Biz bu kentte araçların yolları tıkaması yüzünden ambulansların ara sokaklara giremediğini, hatta caddelerden geçemediklerini, yaralı yada hasta taşırken trafiğe takıldıklarını yazdık. Yazımızı okuyan herkes haklısın dedi.

Ama benim haklı olmam  benim açımdan çok önemli değil. Önemli olan ortaya koyduğumuz sorunun çözümlenmesi değil mi?

Yine son günlerde kentimizde ardı ardına  yangınlar vuku bulmaya başladı. Yangın olunca haliyle ilk yardım isteyeceğimiz kuruluş  İtfaiye ekibidir. İtfaiye ekipleri eski Boya tesislerinden yangın mahalline 10 dakika dolmadan geliyor.

Geliyor ama bu kez dar sokaklardan geçemiyor. Burada hem sokaklara hem de caddelere araçlar park edilmiş olduğundan yangın mahalline çoğu zaman yanaşamıyorlar. Bu durumda ne oluyor?

Yangına müdahale gecikiyor, yada yangın alanına yaklaşamadığı için hortum çekmek zorunda kalınıyor. Hortumda yetişmezse ne olacak?

Ev yada işyeri yanacak, kül olacak.

Olur mu?” demeyin.

Maalesef oluyor. Tarsus’ta son bir hafta içinde 3-4 yangın olayı oldu. Yangınların çıkış nedeni ayrı bir tartışma konusu olabilir. Ama yanan mekana İtfaiyenin müdahale edebilmesi için şartların uygun olması lazım. Mersin Büyükşehir belediyesi Tarsus İtfaiye Grup amirliği ekipleri yangın anında verilen adrese en acil ve ivedi şekilde gidiyor. Burada bir sıkıntı yok.

Sıkıntı, itfaiye ekibinin yangın mahalli kent merkezinde olduğu zaman verilen adrese ulaşamaması. Çünkü kentin merkezinde tüm cadde ve sokaklar araçların işgali altında.

Geçen gün Caminur mahallesinde bir yangın meydana geldi. Yabancı uyruklu bir ailenin oturduğu evdeki yangında plastik ve kağıtlar yangının büyümesine neden olurken, olay mahalline gelen itfaiye ekipleri yolda ve caddede park etmiş araçların geçişi engellemesi yüzünden sıkıntı yaşadı. Tabi bir saatlik bu yangın olayına araç terörü yüzünden geç müdahale edilince  yanan ev kullanılamayacak hale geldi.

Yazık değil mi o evi yanan aileye?  İtfaiye gibi, ambulansların geçişine engel olan araçlar yüzünden kalp krizi geçirip hayatını kaybeden insanlara?

Bu  önemli soruna ivedilikle çare bulunmalıdır.

Daha fazla insanın canı yanmadan gereken yapılmalıdır.

 

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI