::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

İYİLİK YAP DENİZE AT

13 Şubat 2020 Perşembe 09:30

Eskilerin bir sözü vardır.

“İyilik yap, denize at, balık bilmezse halik bilir”

Evet her zaman bu sözü çok sevmişim ve beğenmişimdir.

İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir ...

“Sen, her zaman karşılık beklemeden iyilik yap. İlgili, senden iyilik gördüğünü bilmese de Tanrı iyilik yaptığını bilir ve seni öbür dünyada ödüllendirir” diyerek bu konu özetlenmiş.

Zaten bir insanın içinde iyilik yapmak varsa, bir karşılık beklemeden yapar. Sonunda  iyilik yaptığı kişi yada toplum o iyiliği anlamasa da olur deriz.

Ama birde iyilik yaptıktan sonra karşılığında kötülük bulanlar vardı. Onlara “İyilik et denize atbalık bilmezse  Halik bilir “  sözünün açıklamasını anlatamazsınız.

Çünkü onlar karşılık beklemeden iyilik yaptığı halde karşılığında gördüğü kötülüğü  “Nankörlük olarak” algılarlar.

xxx

SİZ OLSANIZ NE YAPARSINIZ?

Şimdi sizlere bugünlerde Türkiye’nin gündeminde olan bir olayı anlatacağım.

Geçen gün İstanbul’da bir karı koca kavga ederken, adam, karısını yolun ortasında döverken bu olaya bir genç şahit olur. 20 yaşlarındaki bu üniversite öğrencisi, kadına şiddete karşı olduğu ve kadına şiddeti önleme adına olaya müdahale eder.

Kadını döven eşi sarhoştur ve tartıştığı gençle boğuşurken,  öğrenci genç kadını koruma adına  üzerlerine saldıran adama bıçağını çıkarır ve sarhoş olduğu iddia edilen şahıs kalbine gelen tek bıçak darbesi ile ölür.

Doktor yada Avukat olmayı hayal eden üniversite öğrencisi genç, bir kadını koruyayım derken yaptığı müdahale ve  bazılarına göre nefsi müdafaa sırasında bir adamın ölümüne sebep olur ve  istemeden de olsa katil olur. Ancak hukuken bir adamı öldürdüğü için yakalanır ve tutuklanır.

Sosyal medyada ve basında bu konu çok konuşulur.

Yorum yapanlar “ Bugün belki de bir kadın cinayetini konuşmuyorsak Kadir sayesindedir."

"Bu çocuk benim gözümde kahramandır", yada “Kadir , meşru müdafaa kapsamında beraat ettirilmelidir" gibi görüşler ortaya atsa da, cinayeti işleyen gencin avukatı itiraz etse de, artık bundan sonrası Adalet sağlayıcıların işidir.

Gelelim hayatı kurtarılan kadına.

Genç kadın  önceki ifadesinde “Kadir adlı genç beni kurtarmak için  müdahale etti” derken birden ifadesini değiştirmiş. Kadın, dün gazetelerde çıkan ifadesinde bakın ne diyor:

“Olay günü kocam   alkollüydü. Bağrıştığımız sırada eşim kameriyeyi yumrukluyordu. Beni dövmüyordu. Kadir benim darp edildiğimi düşünmüş olmalı”

Yani bir genç, iyilik olsun diye bir kadının hayatını kurtarıyor ve istemeyerek katil olup tutuklanıyor. Cezaevine giriyor.

Bunları yaparken tek gayesi bir kadını şiddetten korumak, hayatını kurtarmak.

Yani iyilik yapmak.. Ama sonucunda hiç de beklenmeyen şeyler oluyor ve iyilik yapayım derken bir genç katil olup cezaevine giriyor. Üniversite ve doktor olma hayali uçup gidiyor.

Sonrasında ise hayatını kurtardığı bir kadının şaşırtan ifadesi..

Şimdi siz olsanız.. ““İyilik yap, denize at, balık bilmezse halik bilir” der misiniz?

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI