::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KADIN ADAYLAR

28 Mart 2019 Perşembe 10:14

Pazar günü yapılacak yerel seçimler öncesinde çok sayıda kadın aday da seçimlerde  erkek adaylarla birlikte yarışacak.

Belediye Başkanlıklarında fazla kadın adaya rastlamadık. Mersin Büyükşehirde Demokrat Parti’den Tarsus’lu eski bakan Ayfer Yılmaz,  Vatan Partisi Mersin Büyükşehir Belediye Başkan  adayı Lerzan Özgenç, Tarsus’ta İYİ Partiden Esin Erkoç seçimlere giriyor.

CHP ve MHP’de  Mersin bölgesi genelinde kadın belediye başkan adayı yok. Bu partilerin belediye Meclis üyelikleri listesi ve kontenjanlarda toplam 37 aday içinde kadın aday sayısı bir elin parmaklarını bulmuyor.

Vatan Partisi Mersin Büyükşehir  adayı Lerzan Özgenç’in yanı sıra Toroslar Nursel Işıksoy, Mezitli İjlal Çürüksu, Silifke Filiz Ercan kadın adaylar olarak dikkati çekiyor. Bakalım Mersin genelinde 6  kadın belediye başkan adayından kaçı kazanabilecek?

Yine belediye meclislerine partiler çok az kadın aday göstermiş. Seçim sonunda kaç kadınımız meclislere girebilmiş, onu da göreceğiz.

KADIN MUHTAR ADAYINA OY VERİRMİSİNİZ?

Bu dönem en çok kadın aday muhtarlık seçimlerinde yer alacak. Zaten Tarsus’un 179 muhtarının yenilenmesi seçimlerinde binden fazla aday var. Bu rakamın yüzde %5’i kadar ancak kadın aday var. Yani bin kişide 50 kadın muhtar adayı çıkıyor.

Yeri geldiği zaman ”Kadın hakları” diyoruz.. Özellikle kadınlar “Kadın dayanışması yapalım” diyor. Sonra kadınlar seçime girince kadınlar, kadın adaylara oy vermiyor.

Bunun  en açık ve en bariz örneği ortada.

Tarsus’ta 179 mahalle muhtarı bulunurken bunların tam 178 tanesi erkek.. Geriye bir kişi kalıyor. 179’da bir tek kadın muhtarımız var. O da Kurbanlı köyünün (mahallesinin) muhtarı Aysuna Yılmaz. Bunda yüzde yüz artış kaydedilse edecek iki kadın muhtar. Yeterli mi?

Bunun cevabını erkekler değil kadınlar vermeli. Kurbanlı köyünün tek kadın muhtarı ise  Mersin Büyükşehirde Demokrat Parti’den Tarsus’lu eski bakan Ayfer Yılmaz’ın amca kızı..

Bu dönem kadınlar, mahallelerine kadın eli değsin diye düşünüyorsa, gereğini yerine getirmeli ve kadın muhtar sayısını artırmalı..

Seçimlerin  ülkemize, milletimize ve  özellikle kadın muhtar adaylarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI