::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KADINDAN MUHTAR OLUR MU?

26 Kasım 2018 Pazartesi 09:24

Her 5 yılda bir tekrarlanan yerel seçimlere  4 aylık bir zaman kaldı.

31 Mart 2019 tarihinde yeni bir yerel seçim yaşayacağız.  Belediye başkanlarını, Belediye Meclis üyelerini ve bunun yanı sıra mahalleleri yöneten Muhtarları yeniden seçeceğiz.

Kanunla bu kişilere seçilmelerinden itibaren 5 yıllık görev hakkı verilmiş. Bu süre içinde kanunsuz bir iş yapmadığınız, istifa etmediğiniz yada ölmediğiniz takdirde görev süresini hizmet ederek tamamlama imkanınız oluyor.

Gerek iktidar gerekse muhalefet partileri şu sıralar harıl harıl aday belirleme çalışmaları yapıyorlar. Çünkü her parti kendi adayının belediye seçimlerini kazanmasını ister.

Partiler ve aday adaylarının bekleyişi süre dursun,  mahalle muhtarlıklarına talip olanlar ise çalışmalara başladı bile. Çünkü muhtarlıkta aday adaylığı değil, bizzat adaylık hakkı var. 179 mahallesi bulunan Tarsus’ta da 31 Martta tüm muhtarlıklar yenilenecek.

Bu aralar bakıyorum, maşallah her mahalleden 5-10 arası yeni aday çıkıyor. Yine dikkatimi çeken bir başka husus ise erkeklerin yanı sıra artık kadınlarımızda medeni cesaret gösterip muhtarlıklara aday oluyorlar.

Şu sıralar Tarsus’ta 15’e yakın kadın muhtar adayı var. Sanırım bu sayı seçimlere kadar ikiye katlanacaktır.

Yine her mahallede en az 5-6 aday çıkıyor, hatta bazı mahallelerde 15 cıvarında aday olduğu da görülüyor. Muhtar adayı olan kadınlarımızı kutluyorum. Çünkü onlarda mahallelerine, halkımıza hizmet yarışında var olmalılar.

Peki Kadından muhtar olur mu?

Niye olmasın diyor kadınlar. Ama kadın seçmenler kadın muhtar adayına neden oy vermez?

Bunu anlayabilmiş değilim..

KADIN MUHTARLAR “MUHTARLIK EK

İŞ OLMAMALI. GERÇEK İŞ OLMALI”

Kadın Muhtar adayları ”Bizim ikinci işimiz yok. Biz muhtarlığı ek iş olarak görmüyoruz. Asil işimiz olarak görüyoruz. İnsanlar muhtarları muhtarlık binasında görmek istiyor. Bir kişi muhtarlığa gidince muhtarı masasında ve karşısında görmek ister. Mahallenin sorunları olduğunu da sokakları ve mahalle halkını dinlerken görmek ister.” diyerek medeni cesaretlerini gösteriyorlar.

Peki muhtarlık kurumu neden bu kadar ilgi uyandıran bir hal aldı?

Öncelikle Muhtarlara devletimizin ve hükümetin verdiği imkanlar artırıldı.

Öncelikle maaşları 700-800 TL iken asgari ücret seviyesine getirildi. Yani şu anda bir muhtarın maaşı 1600 küsür TL.

Bunun yanında muhtarlar isterlerse resmi evrak mühürleme işinden de Valiliğin belirlediği rakamlarda ücret alabiliyor. Bu da ortalama evrak başına 5 TL. Tabi bazı muhtarlar bu ücreti mahalle sakinlerinden almayabiliyor. Orası Muhtarın insiyatifine kalmış.

Ancak bazı muhtarlar sekreter çalıştırdığı için bu ücreti  almak durumundalar.

Peki Muhtar adayı nasıl olunur? Kimler nasıl muhtar adayı olabilir? Muhtar adayı nereye başvurmalıdır? Muhtar adaylarının bilmesi gereken kanun hangisidir? Muhtar adayı olmak için nereye başvurulur.

Muhtar adayı olmak için gereken şartlar!

Kanun o özellikleri şöyle tanımlamış: Türk olmak, Seçim başlamadan önce en aşağı altı aydan beri o mahallede oturmakta bulunmuş olmak, 25 yaşını bitirmiş olmak (Artık 18 yaşına indi) Okur yazar olmak.

Muhtar adayının oy pusulası, Oy pusulaları beyaz bir A-4 kağıdının 4'de biri büyüklüğünde olur. Fotokopi kağıdının dörtte biri...Muhtar adayları hangi mahalleden veya köyden aday oluyor ise oy pusulasının üst kısmına aday olduğu yeri yazarlar.Oy pusulasının alt kısmında ise kendi isimleri bulunur.

- Oy pusulaları seçim mahallinde bulunan sandık başkanlarına teslim ederler.

Muhtar adaylarını ilgilendiren konu bu kadar. Seçilen ise 5 yıl görev yapar.

 

 

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI