::
19 Mart 2024 Salı

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KADINLAR BİZİM KADINLARIMIZ

08 Mart 2021 Pazartesi 09:18

Şair her şeyi çok güzel anlatmış aslında.. Kadınları anlatmak kolay olmasa da ünlü şair Nazım Hikmet “Kadınlarımız” başlıklı şiirinde konuyu her haliyle anlatmış.

Diyor ki şair:

Bizim kadınlarımız:

Mübarek elleri ../ince, küçük çeneleri, kocaman gözleriyle

anamız, avradımız, yarimiz …

ve sanki hiç yaşanmamış gibi ölen

ve soframızdaki yeri / öküzümüzden sonra gelen

ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız

ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki

ve kara sabana koşulan ve ağıllarda

ışıltısında yere saplı bıçakların

oynak, ağır kalçaları ve zilleriyle bizim olan kadınlar,

bizim kadınlarımız …”

Hayatımızın olmazsa olmazı kadınlarımız, bir erkeklerin en büyük değeri olması gerek.

Çünkü o kadına kimimiz “ANA”, kimimiz “AVRAT”, kimimiz “BACI”, kimimiz, TEYZE-yada HALA” demekteyiz. Yine   o kadınlar bizlerin anneannesi, babaannesi olarak değerlilerimizdir.

Böyle olmasına rağmen, bazı kendini bilmezler, kafasının tası karışında, o canım balım dedikleri kadınlara el kaldırmakta, bıçak saplamakta, sırtında sopa kırmakta,  hatta ve hatta kurşunlayarak canını almaktadır. Bu  yapılan erkeklik değil, bu yapılan insanlık dışı  bir şey, bu yapılan vahşettir.

Oysa, kadınlar bizlerin bir elmanın yarısı gibi tamamlayıcı bütünleyici parçamızdır. Onlar bizlere evlat veren, doğurganlığı, üretimi ve hizmeti ile birer fedakarlık elçisidir. Anaya babaya el kalkmayacağı gibi, eş olan kadına da el kalkması erkeklerin affedilmeyecek handikaplarındandır.

Hayatımızı paylaştığımız o mübarek yaratıklar bizler için saçlarını süpürge ederken, bizlerde onları baş tacı yapmalıyız her zaman..

Ama bunları ne kadar söylersek söyleyelim, ne kadar yazarsak yazalım, sonuçta Türkiye’de kadına şiddet durmuyor. Sonra sene de bir gün “8 Mart Dünya Kadınlar günü” diyerek kadınlarımıza çiçek ve hediyeler vererek  onların gönlünü almaya çalışıyoruz.

Bence sadece 8 Mart’larda değil, hayatın her anında, hayatımızı paylaştığımız kadınlarımıza saygıda ve sevgide kusur etmezsek, onlara en güzel hediyeyi vermiş oluruz. Onlara sevgimizi sözle, davranışlarımızla gösterirken, kaba kuvveti dışlamak, kadına saygısızları uyarıp hatalarını  anlatmak  yapılacak en doğru harekettir.

xx

Tarsus Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında yapılacak etkinlikleri belirlemiş. 8 Mart 2021 Pazartesi günü saat:20.30 SGK müdürü Süleyman Metin’in konuk olarak katılacağı ve Tarsus Kent Konseyi Facebook sayfası ve youtube kanalından canlı olarak yayınlanacak “Sosyal Güvenlikte Kadın İstihdamı ve Kadına Yönelik Pozitif Ayrımcılık” konulu söyleşi  9 Mart 2021 Salı Günü saat:17.00 de, Tarsus Atatürk Parkında, Tarsuslu kadınlarımız için yoga etkinliği 9 Mart 2021 Salı günü saat:18.00 da Tarsus Atatürk Parkında, Kadın Şairler Şiir Dinletisi yapılacağını öğrendim..

xx

Kadın denilince…. Kadınlarımızın ekonomik açıdan güçlenmesi için  Tarsus Belediyesi’nin desteğiyle kadınlarca kurulan Emekçi Kadınlar Kooperatifinin çalışmalarını da ilgiyle izliyorum ve bu kooperatifleşmeye  katılan kadınlarımızı kutluyorum. Kadınların kimseye muhtaç olmadan yaşamını sürdürmesini hedefleyen kooperatife her aşamada destek veren belediye başkanı sayın Haluk Bozdoğan’a da teşekkür ediyorum. “Kadınların emek, eşitlik ve özgürlük mücadelesine sunulan her desteğin, ülkemizde ve dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına, kadına yönelik ayrımcılık ve eşitsizliklerin kaldırılmasına, kadının bedenini ve ruhunu hedef alan erkek şiddetinin önlenmesine destek vermek anlamına geleceğini biliyoruz. Tarsus Belediyesi olarak bundan sonra da kadınların toplumsallaşması, örgütlenmesi, dayanışması, güçlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yapmamız gerekenleri, kadınlarla birlikte planlayıp kadınlarla birlikte hayata geçireceğiz” diyen Bozdoğan’ı da kadınlara yönelik çalışmaları ile takip ediyoruz.

Bu cümleden olarak Tarsuslu kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyorum.

Bu günün sözde kalmamasını temenni ediyorum.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI