::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KAHVEHANECİLERİN FERYADINA KULAK VERİN

17 Ağustos 2020 Pazartesi 17:44

-Şu koronavirüs belası ne menem şeymiş ki, sadece sağlığımızı değil, ekonomimizi ve geçimimizi de engelliyor.

Yılbaşından bu yana ülkemizde  ve dünyada yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla Hükümetçe  alınan tedbirler doğrultusunda  16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın 81 il Valiliğine göndermiş olduğu genelgesi ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, İnternet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu.

Sonra  normalleşme adımları doğrultusunda da 1 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, kafe, çay bahçesi işyerleri  oyun oynatılmaması kaydıyla tekrar faaliyetlerine başlamıştı. İnternet Kafe ve Playstation Salonları ise 1 Temmuz 2020 tarihinde faaliyete geçmişti. Ancak bu tedbirler ve alınan kararlar, kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi gibi işletmelerin durumunu düzeltemedi.

Aylarca kapalı kalan, sonra  bazı yasaklarla işyerlerini açan kahveci ve kahvehaneci esnafı,  oyun yasağı nedeniyle  kepenk kapatma noktasına geldi.

Bizlerde zaman zaman bir çay içimi  ziyaret ettiğimiz kahvehaneci arkadaşların dertli olduğunu gördük, gözlemledik.  Durumu Tarsus Kahveciler ve Eğlence Yerleri Odası başkanı Halil Şekerci’ye sorduk. Halil Şekerci de Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin ve Tarsus’ta da  kahvehanelerdeki oyun yasağı nedeniyle esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi. Sonra başkan Şekerci ile  birlikte Tarsus’u şöyle bir dolaştık. Odaya üye esnafları ziyaret ettik. Kahvehanelerin tamamına yakını ya boştu, yada 3-5 kişi oturuyordu.

Başkan Şekerci, esnafın derdini iyi biliyor. Çünkü kendisi de kahvehaneci esnafıdır. Halil  Şekerci  sıkıntılarını anlatırken  Sayın Cumhurbaşkanı ve Bilim kurulu üyelerine seslendi.

“ Biz Kahveciler Odası esnafı olarak zor durumdayız. Bizlerde diğer esnaflarla birlikte normalleşmek istiyoruz. Kahvehanelerimizde okeylerin, tavlaların kurallar çerçevesinde oynanmasını talep ediyoruz. Lütfen bu sesimizi duyun artık.  Esnafımız Bağ- Kur’unu vergisini, kirasını, taksitlerini, elektrik ve suyunu ödeyemez hale geldi. Evine ekmek götüremez hale geldi. Bir an evvel sesimize kulak verin. Gereğinin yapılmasını istiyoruz” dedi.

Halil Şekerci, sözlerine devamla “İnsan sağlığı konusunda Hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Kahvehanelerimiz yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı vb. oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir.  Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamıyor. Bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz,  elektrik, su, personel, doğalgaz giderlerimiz devam etmekte olup, mevcut koşullarda bu giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. 

Anayasamızın 173. Maddesine göre  Devlet, Esnaf ve Sanatkarları  koruyucu ve kollayıcı  tedbirleri almakla yükümlüdür.

Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez  hale geldi. Neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına geldik. Devletimizden talebimiz;  Covid-19 salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane  işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetlerinin  en kısa sürede giderilmesini istiyoruz.

Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da  devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde Devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz.”

Tüm Türkiye’deki gibi Tarsus Kahveciler ve Eğlence Yerleri Odası başkanı Halil Şekerci de haklı. Esnafları da haklı. Bu talepler ve istekler yerine getirilmezse, birçok esnaf işyerini kapatacak. Bu durumda hoş olmasa gerek.

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI