KALDIRIMDA YEMEK YENİLİR Mİ?
Dünyaya musallat olan, Pandemi belası, yani Koronavirüs salgını birçok adetlerimizi yerle bir etti.
Dünya genelinde ülkeleri yöneten hükümetler, Koronavirüsüne tedbir amaçlı birçok tedbirler aldı.
Dolayısıyla hayatımızda bazı kısıtlamalar doğdu. Kimileri yasak olarak algılasa da, bu tedbirler bizlerin sağlığı ve selameti için.
Ancak bazı uygulamalar doğru olsa da, sonrasındaki gelişmeler yanlış.
Örnek vererek anlatayım.
Yaklaşık bir yıldır ülkemizde ve dolayısıyla yaşadığımız bu kentte kahvehaneler ve cafeler kapalı. Restaurant yada lokantalar sadece dışarıya paket servisi yapabiliyor. Hangi lokanta ve restauranta girseniz, masalar sandalyeler toplanmış, üst üste konulmuş. Yani lokanta yada restaurantta oturmak, oturup yemek yemek yasak. Koronavirüsüne tedbir amaçlı uygulama kısmen doğru olabilir. Ama yemeğini alıp giden, yada paket servisi ile getirten kişiler ne yapıyor?
Birçok yerde görüyoruz.
Parklarda, banklar ve masalarda..
Yada kaldırımların üzerinde taşın toprağın üzerine oturup yemek yiyenler var. Hem de çoğunlukta…
Bu olay bir yıldır devam etmekte. Yazın toz toprak içinde, kışın yağmur çamur altında.
Bu daha tehlikeli değil mi?
xx
Yine yemek paketini alıp parkta veya kaldırım gibi yerlerde aleni olarak yemek yemekte olan kişiler, birbirine daha yakın oturuyor. Bir parkın sadece bankı üzerinde olsun, kaldırımda olsun yemek yemeye çalışanlar o toz toprak ve pislikler bir yana, birbirleriyle yakın temastalar.
Yani sosyal mesafeye uyulmuyor.
İnsanlar yemek yedikleri alanı pis bırakıp gidiyor. Poşetleri, çöpleri, yemek artıklarını aleni olarak bırakıp gidenler var. Bu görüntüler hem 21. yüzyıl insanına yakışmıyor, hem de koronaya davetiye çıkarıyor..
O halde sosyal mesafeye uyarak bir masada 4 kişi yerine örneğin 2 kişiye izin verilerek insanlar lokanta içinde masalarda oturarak yemeğini yiyebilmeli diyorum ben.
xx
Bir başka hususa gelince..
Otellerde, lokanta bölümleri açık. Konaklamak serbest.. Yine otel lokantalarında yemek yemek serbest.. Acaba bu gibi yerlerde bu koronavirüsü insanlara ayrıcalık mı tanıyor?
Demek o ki?
Bugünlerde Tarsus gibi 400 bine yaklaşan bir nüfuslu kentte , Koronavirüsünden günlük ölenlerin sayısı 1-2 kişiye düştü. Bu oran bir ay öncesine kadar 8-10 kişiye çıkmıştı. Bugün alınan tedbirlerle ve aşılama kampanyası ile olsa gerek, rakam 1-2 gibi cüzi oranlara indirgendi.
O nedenle lokanta cafe ve kahvehane gibi işletmeler yeniden açılsın, açık olanlarda masalarda 4 müşteri yerine 2 müşteriye hizmet verebilsin.
Çünkü esnaf bitik durumda. Ek tedbirlerle onlara can suyu vermek daha mantıklı olsa gerek.
Hükümetten bu konuda Mart ayına girmeden acil tedbir alması bekleniyor.