::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KEFİR İÇMELİ

09 Mart 2019 Cumartesi 14:39

İnsan sağlığına yararlı içecekler vardır.

Çay, süt,  ayran, limonata gibi..

Birde insan sağlığına zararlı içecekler vardır. Bira, alkol, viski, şarap gibi..

Bunlar dinen kullanılması bakımından hem günah, hem zararlı.

Tabi birde fiyatları pahalı olduğu için  keseye de zararlı.

Allah hepimize akıl vermiş. Vücuda, bünyeye, sağlığa zarar içecekleri içmemek gerek.

Ben geçen gün ilk kez kefir denilen içecekle tanıştım. Tanışmam da ilginç oldu.

Bir arkadaşın işyerine ziyarete gitmiştim. Selamlaşıp hoşbeşten sonra işyerinden çıkıp gideceğim anda arkadaşım sordu:

“Ne içersin, bir şeyler ikram edeyim”

Bende şakacı yapım dolayısıyla, muziplik olsun istedim. Üstelik  bir şey içmemek için ve kaçmaya mazeret olsun diye “Benim içeceğim burada yoktur” dedim.

“Sen söyle ne içmek istiyorsun” diye sordu arkadaşım.

“Rakı var mı?” dedim.

“Bizde rakı olmaz, günah”

“Bira var mı?

“O da yok, günah”

“Peki şarap var mı?”

“O da yok, biz içki bulundurmuyoruz”

“Bak işte benim içeceğim bir şey yokmuş. En iyisi ben gideyim.”

“Dur hele, helal içeceklerden bir şey söyle”

Düşündüm ne içeyim, ama orada olmayan bir şey olsun.

“Ben ayran alayım, varsa”

“Ayranımız yok, ama kefir var”

“O nasıl bir şey”

“Ayran gibi bir içecek. Yoğurt gibi mayalanma usulüyle elde edilir, aynı ayran gibidir. En azından helaldir”

“İyi öyleyse ikram ederseniz içeyim, bir tadına bakayım” dedim.

Az sonra bir bardakla kefir getirdiler. Önce tadına baktım, sonra içmeye devam ettim.

5 dakika sonra teşekkür ederek o işyerinden ayrıldım. Ancak aklım Kefir’de kalmıştı.

Neydi Kefir? Nasıl yapılıyordu, yararı neydi?

Bilgisayarımın başına geçip Google amcama sordum.

“Kefir nedir?”

Aldığım cevap.. “Kefir, yüzyıllardır kullanılan şifalı bir besindir. Ana maddesi fermente süt olan kefir, probiyotik bir gıdadır ve başta sindirim sistemi sorunları

olmak pek çok rahatsızlığı gide olmak pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.”

İlgimi çekti. Okumaya devam ettim.

“Kefirin faydaları ile ilgili günümüzde yayınlanmış yüzlerce bilimsel araştırma vardır ve sağlıklı yaşam için kullanımı en çok önerilen destekleyici şifalı besindir. Ekşi hamur ekmeğinin ‘başlangıç maddesi’ olduğu bu faydalı besin, ‘marş’ tahılları, mayalar, süt proteinleri ile bakterilerin bir kombinasyonudur. Kefir en çok inek sütü ile yapılır, ancak süt ürünleri dışında başka şekillerde yapılması da mümkündür. Sindirim ve bağırsak sağlığı için inanılmaz faydası olan kefiri birçok kişi yoğurdun daha sağlıklı ve daha güçlü bir versiyonu olarak görür.

 

Anavatanı Kafkas Dağları olan kefirin,  Kifir sözünden geldiği düşünülmektedir. Kelime anlamı olarak ise, “keyif” kelimesinden türemiş ve “iyi hissetmek” anlamı taşımaktadır. İlk bulunduğundan sonra, karışımın gücü ve güçlü etkileri kısa sürede yayılmış ve daha sonra efsanevi yararlarını duyan ve bunu 19. yüzyılda tüberküloz gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmak için kullanan Rus doktorlar tarafından yayılmıştır”

Bu bilgide hoşuma gitti. Artık  bende hemen hemen her gün kefir içiyorum. Tarsus’ta Küçük Minare Camisinin karşısında Ürün Kolonyaları adlı işyerinden Kefir’i satın alıyorum. İçiyorum, rahatlıyorum. Bu yararlı ve helal olan ürünü sizlere de tavsiye ederim. İşte benim Kefir’le tanışma hikayem böyle.. Deneyin sizde yararlanın.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI