::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KURBAN NİYE KESİLİR

02 Aralık 2019 Pazartesi 10:26

Bizim çocukluğumuzda Kurbanın kurban bayramlarında Allah rızası için kesildiğini öğrendik. Birde Allah-ü Teala, iki dini bayramın kutlanmasını  biz kulları için uygun görmüş ki. Birinde Ramazan  Ayı içinde orucumuzu yine Allahın rızasını kazanmak ve sevabını yine yaradandan beklemek için tutarız. Bu ayda sağlığımız için fitre, malımız mülkümüz için zekat veririz.

Kurban bayramı ise bir diğer dini bayramımız. Kurban bayramında maddi durumu iyi olanlar Allah rızası için Kurban keser ve etinin birazını kendisi yer, birazını misafirlerine ikram eder,  yine belli miktarını fakir ve kurban kesemeyecek durumda olanlara verir. Bunlara bir itirazımız yok, olamazda.

GÖSTERİŞ KURBANI!

Birde yılın 365  gününde, 12 ayında zaman menfumu olmadan,  tören, açılış, adak gibi gerekçelerle kesilen kurbanlar var. Kurban derken, bu kesilenler gerçekten kurban oluyor mu, olmuyor mu bende biraz ikilem var.

Çünkü bir yerde bir açılış yapılıyor , orada  açılışı yapanın ayağına kurban kesiliyor.

Birinin adağı var, o kişinin ayağına kurban ediliyor.

Yada bir yere bir lider gelmiş, bir sanatçı gelmiş. Tutuyorlar ayağının dibine kurban kesiyorlar. Yada bir hayvanı (koyun, keçi, deve, sığır vs.) boğazlıyorlar, ortalığa kan akıtıyorlar.

Bunları yaparken çoğu zaman dikkat ediyorum. Kurban kesilirken kurbanı kesenlerin  çoğu hayvanı kıbleye bile çevirmiyor,  kurbanı kestirenin ayağı ne taraftaysa o yönde kesiliyor.

Bunlar gösteriş değil de nedir?

KURBANI AFFETMEK

Önceki gün Tarsus’a bir siyasetçi geldi. Ak Parti teşkilatlanma Başkanı Erkan Kandemir,  beraberinde bazı milletvekilleri, il başkanları, ilçe başkanları, Bölge koordinatörü eski ve yeni milletvekilleri ile Adana’dan Tarsus’a geldiler. Ak Parti Tarsus ilçe binası önünde davullu zurnalı güzel bir karşılama oldu. Sonra iki tane toklu kurban edilecekti.

Biri kurbanın kıbleye doğru çevrilmesini istedi. İki kasap bıçakları elinde tam besmele çekip koyunları kurban edecekti , Ak Parti Teşkilatlanma Başkanı Erkan Kandemir, kurbanların kesilmemesini istedi. Çünkü bir şahsın, bir kişinin ayağına kurban kesilmeyeceğini başkan bey biliyordu.

Böylece iki koyun kesilmekten kurtuldu. Orada bulunan bir eksi imam ile konuyu  konuştum. O arkadaş “Kurban sadece Allah için kesilir. Bir açılışta, bir törende yada bir tesis açılırken kurban kesmek doğru değildir. Kurbanı Allah rızası için kestirmek isteyen, o kurbanı başka bir yerde kestirebilir. Duasını yaptırabilir.” diyerek konu hakkında bizleri kısaca aydınlattı.

Ben de zaten yıllardır bu  şov amaçlı kurban kesimlerinin doğru olup olmadığını merak eder dururdum. Bu kez konu üzerine denk gelince bir eski din adamından da benim düşüncelerime yakın olan bilgileri aldım. Böylece cumartesi günü Tarsus’a gelen Ak Parti Teşkilat başkanı Erkan Kandemir beyin yaptığının doğru olduğunu görüp takdir ettim.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI