::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

KURBAN PARASINI NE YAPTIN

15 Ağustos 2019 Perşembe 11:57

Kurban bayramı bitti. Yeniden işbaşı yaptık.

Gerçi bizim için  bayram seyran yok. Çünkü hayatımız haber, haberler hayatımız demek.  Bayram öncesi gündem yoğundu. Tek üzüntümüz bayrama girerken Kaymakam Yüksel Ünal’ın tayininin Tokat’a vali yardımcısı olarak çıkmasıydı.

Kendisiyle biz ve protokol hem bayramdan  iki gün önce Kaymakamlıkta resmi bayramlaşmaya katıldı, hem de bayram sabahı Küçük Minare Camisinde bayram namazı sonrası tekrar bayramlaştık. bu bir nevi hem bayram hem vedalaşma töreni gibi oldu. Ne diyelim, can sağlığı olsun.

Tarsus Yüksel Ünal gibi kaymakamları unutmayacaktır.

xx

Bu yıl 11-12-13 ve 14 Ağustos 2019 günlerini Kurban bayramı olarak idrak ettik.

Parası olanlar kurbanını kesti, etini 7 parçaya ayırıp fakir fukaraya dağıttı, kendi akrabalarına ikram etti, evine misafirliğe gelenlere yedirdi. Birazını da kendi ailesine bıraktı. Böyle yapanların Allah kurbanını kabul etsin, günahlarını affetsin.

Ama bazı kimseler her yıl olduğu gibi, kurbanını kesti. Sonra kanı dışarı eti içeri dedi. Bu düşüncede olanlar aslında kurban bayramını kutlamıyor, kendi et nefsini köreltmeye çalışıyor. Lütfen Kurban kestiğimizde  adaletli dağıtım yapalım.

xx

KURBAN BAĞIŞI

Yine kurban bayramında kurbanını bağışlayanlarda vardı. Birçok kişi ve kuruluş kurban bağışı topladı. Listelere baktım.   Bir kurum 650 TL’ye kurban bağışı alıyor, bir başka kurum 1.500 TL istiyor. Piyasadaki kurban fiyatlarına baktım. ortalaması 1000 TL. O halde 650 TL tutan kurbanın kilosu ne kadar çıkar, eti ne kadar çıkar. İçime bir kurt düştü. Yinede  ben kurban bağışı yapanların hayırlarının kabul olmasını ve gerçekten hayır işlerine gittiğine inanmak istiyorum.

xx

KURBAN PARASI

Arefe günüydü. Birçok emekli  bankadan 1000 TL bayram parasını çekti. Devletimiz ve hükümetimiz sağ olsun, geçen yıl muhalefetinde bastırması ile bir bayram harçlığı çıkardı. O sayede iki yıldır bayramlarda 1000 TL, bayram harçlığı alıyoruz.

Ali emmi de bayram öncesi 1000 TL bayram harçlığı alan emeklilerimizden.. Aslında onun kurban kesecek maddi durumu yok. Devletin verdiği 1000 TL’yi değişik yollarla harcamış.

Ali emmi anlatıyor..

“Komşumuz bir aile var. 200 TL kira vererek ahır gibi bir evde kiracı olarak oturuyor. Kadın dul ve iki çocukları küçük. 17 yaşındaki kız orda burada iş bulursa çalışıyor, çoğu zaman boş. Küçük oğlan deseniz, daha ilkokul 3. sınıf. Çalışacak durumda değil. Anne ise aşırı kilolu ve yerinden kıpırdayamıyor ki çalışsın. Birkaç yerde iş bulduk. Kilolu diye bulaşık bile yıkatmadılar. Geçen ay bir yerde bulaşıkçılık işi bulduk. O  balık satıcısı da iflas etti. Kapattı, kadın yine işsiz. Bu ailenin evlerinde yiyecek ekmekleri yok. Ramazan ayında verilen kuru gıda ve makarna ile günlerini geçiriyorlar. Yan komşu manav domates salatalık erirse,  pilavın yada makarnanın yanına katık yapıyorlar, salata yapıyorlar. Et deseniz evlerine senede Kurban bayramlarına ancak giriyor. Üstlerinde yok, başlarında yok. Bayram parasını alınca kadına ve iki çocuğuna bir sürpriz yapayım dedim.  Ucuzlukçu bir mağazaya götürüp  oğlanla kıza birer pantolon ve tişört aldım, birer de ayakkabı. Annelerine de bir şalvar, iki  tişört, bir terlik aldım.  Bayramda da  elimi öptüklerinde 50’şer TL harçlık verdim. Paranın yarısı uçtu. Bayram nedeniyle eşime bir hediye aldım, 100 TL de ona gitti. Bayramda torunlarım geldi, elimi öpene harçlık verdim. Kalan 100 TL ile eşimle birlikte güzel  birer buçuk Adana Kebap yedik. midemiz bayram etti. Bir bayramı böyle geçirdik. Kurban kesmedik, kesemedik, çünkü eldeki 1000 TL’ye ancak bunları yapabildim. Bayram bitti, elde avuçta yine yok!.. Yine yok! Nasıl olsa kredi kartımız var, emekli aylığını alınca bankaya da borçlarımızı öderiz inşallah”

Bizde Ali emminin bayramını kutlayıp “Allah borçlulara ödeme kolaylığı versin, senin gibi düşünceli insanlara da Allah sağlık, sıhhat ve gönül zenginliği versin” dedik.

Nerde o eski bayramlar demeyin!

İşte size Ali Emmi’nin kutladığı çok güzel bir bayram. İnsan yeter ki kendisini ve çevresini mutlu etmeyi bilsin!

Allah hepimizi nice bayramlara kavuştursun..

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI