::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KURTULUŞA DOĞRU-2

24 Aralık 2019 Salı 09:48

Bugünlerde Tarsus’un Kurtuluşun 98. yıldönümünü kutlamanın heyecanını yaşıyoruz.

Dün başladığımız anılar ve görüşlerimizi bugünde devam ettiriyoruz.

Evet. 27 Aralık 1921 tarihinde  Şükürler Olsun ki Tarsus düşmandan kurtarılmıştı.

Emekli eğitimci ve eski milli Eğitim Müdürlerinden Tarsuslu hemşehrimiz Halil İbrahim Yıldırım Hocamızın araştırmalarından aktarmaya devam ediyoruz.

O gün, (27 Aralık 1921 Salı günü)  dönemin Tarsus Kaymakamı Halil Bey, günün önemini açıklayan bir konuşma yapmıştı.

Konuşmadan sonra kalabalık şehre yürümeye başladı. O sırada hafif hafif yağmur çiseliyordu. Kalabalık  oradan geçerken, yol üstündeki evlerin pencerelerinden, balkonlarından, damlarından gül suyu serpiliyordu. Çiçekler atılıyordu. Serpilen gül suları yağan yağmura karışıyordu.

General Muhittin Paşa, beraberindeki heyet, Kaymakam Halil Bey, Fransız Guvernörü Kustilyen, sivil memurlar, köylüsü şehirlisiyle bütün Tarsuslular hep birlikte Gözlükule’nin batısındaki meydana geldiler.

General Muhittin Paşa burada çok heyecanlı ve coşku dolu bir konuşma yaptı.

MÜFTÜ HİLMİ EFENDİNİN DUASI

Muhittin Paşa’nın konuşmasından sonra Müftü Hilmi Efendi kürsüye çıktı. Açık bir ifade ve güzel bir Türkçe ile dua yaptı. Herkes sevinç gözyaşları arasında duaya katıldı.

Burada coşkulu bir tören yapılıyordu. Tarsus halkının sevinç gösterileri arasında, esnaf temsilcilerinin yaptığı geçit resminden sonra Muhittin Paşa, bir subayın elindeki sancağı alarak, üç kere saygıyla öptü ve bu şanlı bayrağımız göndere çekildi

Resmen Tarsus Türk’ün olmuştu. Şanlı bayrağımız alkışlar arasında göndere çekilince, daha kuvvetli bir alkış koptu. Böylece Tarsus Türk yönetimine geçmişti. İki yıllık işgal sona ermişti. Buradan Tarsus Hükûmet Konağı’na geldiler. Tarsus Hükûmet Konağı’ndaki göndere şanlı Türk Bayrağı çekildi. Burada ordumuzun, mücahitlerin başarısı kutlandı. Tarsuslular sevinçlerini coşkulu şekilde yansıtıyorlardı. Sevinç gözyaşlarını tutamıyorlardı. Halkımız bayram sevincini günlerce kutladılar. Fransızlardan ve özellikle Fransız askeri giyinmiş katil Ermeni çetelerinden kurtulmuşlardı. Doğuda Ermenilere karşı kazanılan zaferden sonra Güneyde de Fransızlara karşı büyük bir zafer kazanıldı. Sırada Batıda kazanılacak zafer kalmıştı.

 

Tarsus’un bu sevinci, Çukurova’nın sevinciydi. Çukurova’da ilk teslim alınan şehir Tarsus oldu.”

Tarsus  ilçe  Milli Eğitim eski müdürlerinden araştırmacı yazar  Halil İbrahim Yıldırım ile Tarsus’un Kurtuluşu üzerine konuşurken hayli heyecanlı idi. Bu haftada Tarsus’un Kurtuluşu için girişilen mücadelenin  yıldönümü haftası..

Bizlerde o heyecanı kalplerimizde yüreklerimizde hissediyoruz.

Tarsus’un kurtuluşu için mücadele verirken hayatlarını kaybeden şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Bunları yeni nesilin, yeni çocuklarımızın da bilmesini istiyoruz.

Bu vatan, bu kent kolay kurtulmadı.

Bunun önemini ve değerini bilmek için gençler ve çocuklar, kaynak eserlerden bilgi sahibi olmalı. Böyle bir kaynağı hazırlayan Emekli Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Yıldırım beye ses vermeli, destek olunmalı..

Bu görev de öncelikle Tarsus Belediyesine düşüyor.. Tekrar hatırlatmak istedim.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI