::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

KURTULUŞ'UN ADI YAŞATILMALI

06 Temmuz 2020 Pazartesi 09:59

Tarsus’tan birçok sanatçı, edebiyatçı, şair, devlet adamı yetişmiş. Çoğunu unutmuşum. Ama unutulmayanlar arasında biri var ki, adı ve eserleri hala dillerde.

O Tarsus’un Kurtuluşu idi. Açık adıyla ve soyadıyla, “Kurtuluş Türkgüven”

Aslen Tarsus’un Bağlarbaşı köyündendi. Önceleri Tarsus’ta düğün salonlarında söylediği parçalarla sesini ve adını duyurmuştu.

Sonra Adana’da sahne aldı, ardından İstanbul’da.. Ve ünü Türkiye’ye yayıldı. Hatta adını dünya duydu, ezberledi.. Şarkıları gibi adı da dillerdeydi.

Kurtuluş vefat etmeden önce birkaç kez Tarsus’a gelmiş ve görüşmüştük.  Bir keresinde Uğur işhanının altındaki Uğur Düğün salonunda konser verecekti. Ama o da  rahatsızlığı nedeniyle ertelenmişti. 2009 yılından  önce İki yıl kanser tedavisi görmüştü.  Tarsus’un Bağlarbaşı köyünden olan Kurtuluş’un müzik hayatı başarılarla dolu olduğu gibi, kendisi her fırsatta Tarsuslu olduğunu söyleyen  bir sanatçıydı. Hayata gözlerini yumduğunda  55 yaşındaydı.. Yani benim şimdiki yaşımda..

Çok iyi hatırlıyorum. Yine  sıcak bir Temmuz ayıydı. Takvimler 4 Temmuz’u gösteriyordu. 4 Temmuz’da ilk telefon geldiğinde durumunun kötüleştiğini öğrendik. Aradan bir saat geçmeden vefat haberi geldi. Haberi duyunca çok üzüldüm. Cenazesinin 5 Temmuz 2009 tarihinde Tarsus’un Bağlarbaşı köyünde defnedileceği duyuruldu. Sonra Kurtuluş’un en yakınlarından Rasim Ulay  aradı. Cenazenin Pazar günü yerine sanatçı dostlarının isteği ve katılımını sağlamak için 6 Temmuz Pazartesi gününe bırakıldığı haberi geldi.  Sanatçı abimiz genellikle Adana’da kaldığından kendisine Tarsuslular gibi sahip çıkan Adana’lı dostları ve o dönemin  Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, Kurtuluş’un Adana’da toprağa verilmesini istediler. Ailesi de kabul etti. Tabi o dönemin Tarsus Belediyesi kurtuluş için bir şey yapmadığından Adanalı başkanların isteği ağır bastı. Onlar  sanatçımızı “Adanalı kabul ettikleri için mezarının Adana’da olmasını istediklerini” söylediler..  Hatta Kurtuluş Parkı sözünü de verdiler.

Ailesi de bunu kabul etmiş ve Kurtuluş’un Adana’da defnedilmesini istemişti.

Bunun üzerine bazı ilgilileri arayıp durumu haber verdim. İlgililere yetkililere bunu duyurmak lazım dedim. Çünkü Kurtuluş Tarsusluydu ve kendisi bunu her fırsatta

söylerken “Bir gün iyileşip köyüme gideceğim, Tarsuslularla ve köylülerimle hasret gidereceğim” demişti. Olmadı. Hayalleri gerçekleşmedi..Aramızdan ayrılışının 10. Yıldönümünde Kurtuluş’u bizler dün olduğu gibi bugünde yine  şarkılarıyla anacağız.

Bir insanın unutulmaması ne güzel.

Peki biz Tarsuslular olarak  bağrımızdan çıkan sanatçı Kurtuluş için ne yaptık?

Üstelik adama sağ iken sahip çıkamadığımız gibi cenazesine bile sahip çıkamadık.

O dönemin Adana Belediye Başkanı Aytaç Durak, Kurtuluş’a sahip çıktı ve Kurtuluş Adana’da toprağa verildi. Adına tesisler yapıldı. Tarsus’ta ise Kurtuluş Türkgüven adını taşıyan bir küçücük tabela bile yok.

xx

HALUK BAŞKAN KURTULUŞ’UN ADINI YAŞATMALI!..

Geçen yıl yazdığım yazıyı okuyup ilgilenen Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’dan,  kendisi iyileştiğinde Kurtuluş’un adını güzel bir tesise vermesi için verdiği sözü hatırlatacağım. Çünkü Kurtuluş Türkgüven Tarsusluydu ve Tarsus’u çok seviyordu. Tarsuslular da onu çok seviyor ve şarkılarıyla  yaşatıyordu.

Bugün aradan 11 yıl geçmiş. Olsun.. Aradan yıllar geçse de Kurtuluş Türkgüven unutulmayacak, şarkıları dillerde, TV ekranlarında, radyolarda söylenmeye devam edecek. Kendisini rahmetle anıyorum.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI