::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MEHMET BAL'I ANARKEN

26 Nisan 2021 Pazartesi 10:21

25 Nisan Tarsuslu usta bir sanatçı  Mehmet Bal’ın ölüm yıl dönümüydü.

Bal bu yıl ölüm tarihi  tatil ve korona günlerine denk gelince sadece sözlü olarak rahmetle anıldı.  Oysa daha önceki yıllarda  Bal’ın eserlerinden oluşan anlamlı sergiler açılırdı..

Geçen yıl da “Mehmet Bal Sinema Afişleri Sergisi” TARSADER- Şaban Daşçı Plastik Sanat Evi’nde açılmıştı.

TASADER Başkanı Osman Homurlu , görmüş geçirmiş, kendini ve milletini iyi bilen, bilgili bir insan. Üstelik vefalı bir dostumuz, abimiz..  Osman Homurlu  bir etkinlikte  usta ressam Mehmet Bal’ı anlatırken şunları söylemişti:

“Bir dönem herkesin büyük bir ilgiyle izlediği Yeşilçam filmleri çoğumuzun hafızalarına kazınmıştır. Gerek Türk Sinemasının ünlü isimleriyle oynadıkları filmler afişleriyle birlikte belleğimizin bir yerinde kendine yer bulmuştur. İşte tüm o afişleri yapanın Tarsuslu Ressam Mehmet BAL olduğunu ise çoğumuz bilmeyiz. Bugün Tarsus'ta adına bir sanat galerisi olan ünlü Ressam ve İllistratör Mehmet Bal, o film afişlerini  bin bir emek vererek göz nuru dökerek çizmişti.

Bugünlerde Mehmet Bal'ın   aramızdan ayrılışının yeni bir yıldönümü..

Aradan koca 7 yıl geçmiş… Ben isterim ki, bu hafta Mehmet Bal Haftası olsun Tarsus’ta… Mehmet Bal’ın hayatını anlatan bir sergi açılsın yine.. Hayatını gözler önüne seren bir de video sunumu gerçekleştirilsin.

Bir dönemin Yeşilçam filmlerini hatırlamak ve nostalji yaşamak isteyenler büyük ilgi gösterecektir böyle bir etkinliğe..

xx

Yeni nesil’e bu değerimizi tanıtmak gerekirse, birkaç kelime daha edelim Mehmet Bal’ın hayatı hakkında..

Ressamımız Mehmet Bal, 1930 yılında, Tarsus'un ‘ta dünyaya geldi. Ortaokul birinci sınıfta annesini kaybetti. Resme olan ilgisi bu yıllarda başlar. Babası Halil Bal,  "Sadık Paşa Gazinosu”nda çalışırdı. O yılların tiyatro toplulukları gösteri ve konserlerini bu gazinoda yaparlardı. Mehmet Bal'ın sanatsal gelişiminde burada izlediği gösteri ve konserlerin büyük etkisi olmuştur.

Ortaokulun son sınıfında babasını kaybetti. 1946 yılından itibaren iki kardeşi ve kendisi için geçim sıkıntısı başlamıştır. O günlere ait fotoğrafı olmadığından, savaş yıllarını ve çocukluğunu kendi çizgileri ile anlatmıştır. Çizdiği karikatür ve çizgi romanları  bir gün Tarsus ve Adana'daki gazetelere götürmüştür.. Gazeteciler bunların klişesi olmadan basılamayacağını söylerler. Hevesi kırılır, çaresizdir, linol usulü klişe bu arada ortaya çıkar.

Döşeme muşambası üzerine çini mürekkeple çizdiği bir karikatürü muşambayı kazıyarak basıma elverişli hale getirir. Linol bir nevi mühür, plastik yapılı bir klişedir.

Muşambadan klişeyi 1944 yılında Tarsus’ta  Gülek gazetesine götürür. Matbaa ustaları merdane ile mürekkepledikleri klişeyi ters çevirerek bir kâğıda baskı yaparlar. Gülek Gazetesi'nde karikatürleri yayınlanmaya başlar. Mehmet Bal ilk resim sergisini 1953 senesinde Tarsus'ta o zamanki Şehir lokantasının boş salonunda açar. Yaptığı yağlı boya tabloların çoğu satılmıştır. Zehra(Zehra Kundakçı) hanımla tanışarak 1953 yılı okul bitiminde nişanlanır, 1955 yılında evlenirler.

1956 yılında  sinemacılık serüveni de başlar. Kışlık Saray Sineması’nın dört ortağından biridir. Birinci vizyon filmlerle sinemayı Tarsus’ta ön plana çıkarır. Sinemacılıkta Tarsus'ta bir ilk olan sinemaskop perdeli yazlık Saray sinemasını da 1956 yazında hizmete sokar.1959 yılında her şeyiyle yepyeni bir sinemanın işletmesinde ve yönetiminde ön plandadır.

Yeni sinemanın bitişiğindeki atölyesinde yaptığı sinema afişleri oldukça başarılı olarak insanlara sunulması İstanbullu film şirketleri tarafından fark edilir. Her zaman her yerde, yaptığı tabelalar, afişler, karikatürler, sinemacılık anlayışı ile anılır. İstanbul’da yaptığı afişler Tarsus’ta ilgi ile izlenmeye başlamıştır..

Mehmet Bal , ülkemizin milli bayramlarında gazetelere yaptığı günün anlamını belirten kompozisyonlarla tüm ülke insanının gönlünde taht kurmuştur. Muhtelif gazetelerin ilk sayfasında yer alan Atatürk ve ulusal bayramlarımız konulu komposizyon, yıllarca evimizin ve işyerlerimizin duvarında keyifle yer almıştır.

 “Yakın Tarihimiz Ve Atatürk” adlı eserin ikinci bölümü olan "Bir Devletin Doğuşu" Eskişehir’de tamamlanır. "Yakın Tarihimiz ve Atatürk, 1876-1938" adı altında kitaba dönüştürülür."Tarsus'un Kurtuluş Destanı"nı çizgi roman olarak hazırlar , bunu belediye bastırır. Mehmet Bal 60 yılı geçen sanat yaşamında binlerce eser meydana getirmiştir. Mehmet Bal  2010 yılı Mayıs’ında tekrar Tarsus’a yerleşmiş ve  adına “Mehmet Bal Sanat Galerisi”  yaptırılmıştır. 25 Nisan 2014 tarihinde vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI