::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MERAK EDİLECEK BİR KONU

14 Kasım 2018 Çarşamba 16:30

Bizler millet olarak çok meraklıyızdır.

Hatta çok meraklı olanlara “Meraklı Melahat” derler. Ama meraklı olanlar sadece kadınlar değil ki? Erkeklerde hemen her konuda meraklılar..

Bugünlerde Tarsus’ta en çok konuşulan konu aynı!

Hatta en çok merak edilen konu da yine aynı diyebilirim.

Tarsus’ta Emniyet mensupları son günlerde kent genelinde yaptıkları operasyonlarda kentimizde tefecilik yapan kişileri yakalayıp adalete teslim ediyorlar.

Tefecilik demek, daha açık tabirle faizcilik demek oluyor.

Son aylarda bu konuda artan şikayetler ve mağdur olan kişilerin sayılarının artması nedeniyle Emniyet  güçleri bu hususa biraz daha ağırlık verdiler.

Çünkü bu işten mağdur olan insanların çoğu zor durumdaydı..

Ve acınacak hale gelenler vardı.

Böylece Tarsus  Cumhuriyet Başsavcılığının koordinasyonunda Tarsus Emniyet Müdürlüğü  Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekipleri  geniş çaplı bir operasyon yaptılar.

Bu ara, tarama ve operasyonlarda 17 kişi  yakalandı. 20 adreste yapılan aramalarda  ise çok sayıda çek, senet, tapu ve farklı şahıslara ait banka dekontları, dijital materyaller, yazar kasa ve pos cihazları ile bir miktar para ele geçirildi.

Sonraki günlerde zanlılar  haklarında hazırlanan  evraklarla Adli makamlara çıkarılırken 6 kişi tutuklanıp diğer kişiler adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Yani devletin ilgili birimleri halkın şikayetlerini ve mağdur durumda olanların durumunu dikkate alıp, birde yasal olmayan yollarla  tefecilik yapılmasının önüne geçmek için üzerine düşeni yapmıştı.

Ben bu konuda çalışma yapan Tarsus  Cumhuriyet Başsavcılığının koordinasyonunda Tarsus Emniyet Müdürlüğü  Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği ekiplerine teşekkür ediyorum. Bundan sonrası  Adli makamların işi.

Hakkında suçlamada bulunulanlar,  bunun hesabını adli yetkililere, hakimlere ve savcılara verecekler.

Gelelim halkın merakı bölümüne!..

Bu konu Tarsus kamuoyunda 15-20 gündür konuşuluyor. Haberler gazetelerde de yayınlandı. Ancak son yıllardaki basın kanununa göre  zanlı olarak yakalanan veya tutuklananların isimleri artık basında çıkmıyor. Çünkü bu olayda da yakalanan 16-17 kişinin isimleri basına deklare edilmiş olsaydı, serbest bırakılanların basın hakkında dava açma hakları doğacaktı. Üstelik tutuklanan 6 şahsında insani hakları ve  hüküm giyinceye kadar masum olarak addedilme durumu bilindiğinden bizler ve diğer basın yayın organları bu kişilerin isimlerini yayınlamadı. Fotoğraflarını  basmadı.

Basın kanunundaki değişiklikle artık haberler bu şekilde yayınlanıyor. Yine insanların haber alma özgürlüğü korunurken, olaylarla ilgili kişilerinde insani hakları korunarak halk bilgilendiriliyor.

Ancak, Tarsus gibi 400 bine yaklaşan nüfus ne kadar çok denilse de, insanlar birbirini biliyor ve tanıyor.  Tefecilik olayının gündeme düşmesi ve basında haber olmasından sonra bizlere o kadar çok bu konuyu soran oldu ki..

Üstelik karşılaştığımız kişiler “Bu tefeciler kimdir, isimlerinedir? Ben tanıyor muyum, siz tanıyor musunuz?” gibi birbirinden ilginç ve merak uyandıran sorular sordular.

Bizlerde “Yeni Basın Kanunu”  gereği isimlerin bizlere intikal etmediğini ve olayın adli mercilere intikal etmesi nedeniyle ve tutuklanan 6 kişinin hüküm giyene kadar insani olarak hakları bulunduğunu belirterek “Bizler isim bilmiyoruz. Bu nedenle size vereceğimiz bilgi bu kadar” dediğimizde maalesef “Meraklı Melahat” türündeki insanlar “Siz ne biçim gazetecisiniz” diyerek bir nevi paylamada bile bulundular.

Buda bizim mesleğin cilvelerinden biri olsa gerek!.

Bu gibi konularda herkes biraz “EMPATİ” yaparsa, ne demek istediğimi anlayacaktır.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI