::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MEYVE VE SEBZECİLİK FAKÜLTESİ

07 Ağustos 2017 Pazartesi 09:20

Önceki gün  Tarsus'un ünlü marketlerinden birindeyim. 

Sabah geçerken gazetemi aldım. Tam ücretini ödemek için sıramı beklerken önümdeki yaşlı amca kasadaki kıza birşeyler soruyor. Bende gayri ihtiyari ister istemez konuşmalarına kulak misafiri oluyorm.

“Kızım maşallah gençsin, güzelsin. Okul devam ediyor mu?”

“Evet amca. Yaz tatilinde bu markette kasiyerlik yapıyorum, okul masraflarımı çıkarıyorum.”

“Hangi okula gidiyorsun?”

“Şu an okulum belli değil. Liseyi bitirdim. Sınavlara girdim, aldığım puana göre tercihimi yaptım. Artık hangisi çıkarsa kısmetimize o okulda okuyacağım”

'Nasıl yani?”

“Üniversite için tercih yaptım, puanım hangi tercihime tutarsa o üniversiteye gideceğim, şehir henüz belli değil”

“Benimde senden biraz büyük iki kızım var. İkisi de üniversiteyi bitirdi. Biri 4 yıl önce biri de bu yıl bitirdi.

“İyi maşallah. Peki iş bulabildiler mi?'

“Ah kızım ah. Orasını hiç sorma. İki kız üniversitesi bitirdi. Dörder yıllık işletme mezunudur ikisi de. Ama biri iki yıldır KPSS'ye girer, iş bulamaz. Diğeri 4-5 yıldır iş bulamaz. Güya ikisi de 4'er yıllık üniversite mezunu. Boşa okutmuşuz kızları.”

“Öyle deme amca? Kız çocuklarını da okutmak lazım”

“Öylede kızım, ben  okumak konusunda kız - erkek olayına bakmıyorum. Ben iki kıza  her yıl 10'ar bin TL harcamışım. İkisine de 4'er yıldan 8 yılda 80 bin TL param gitmiş.”

“Ya? Demek sen parana acıyorsun, öyle mi bey amca?”

“Yok kızım, yanlış anladın. Ben kızların okumasına karşı değilim. Ayrıca param gitti diye değil,  kuzucuklarımın 4'er yıllık emekleri boşa gitti diye üzülüyorum.Yoksa ben onlara harcağıdım parayı yine vereyim. Onlar bu parayla iş kursa şimdi daha rahat olurlardı.”

“Nasıl yani?”

“Nasılı var mı? İyi bir yere 30-40 bin TL harcayıp manav dükkanı açsam, iki kızım iş sahibi olurdu, üstelik liseyi bitirmek üzere olan 3.  çocuğum, yani oğlum da iş sahibi olurdu.  Ben üç çocuk için 100 bin TL'den fazla para harcayacağım. Ama  üçü de iş bulamayacak. Kızlar  bir de  evlenince okul ve çalışma hayatı da bitmiş olacak. Büyük kızım geçen yıl evlendi, bir de çocuğu oldu. Şimdi ona bakıyor. Bir de eşi çalışmasını istemiyor. O halde ben bu kızı neden okuttum? Hadi ben okuttum da o kızım onca yıllık emekleri boşa gittiğine üzülmez mi? İkinci kızda aynı durumda. İki yıldır KPSS'ye giriyor, iş yok.  Polis veya  subay olmak için başvurdu, puanları yetmedi.  Düşün bir.  Erkekler bile polis veya subay olayım mı diye on kez düşünürken, kız çocuğu polis veya subay olayım diye can atıyor, ona da torpil gerekiyor. Şimdilerde kızın kısmeti çıktı, yakında evlenecek. Yani onunda emekleri boşa gitti.”

“Öyle de canları sağolsun bey amca.”

“Tamam canları sağolsun da, ben şimdi oğlanı nasıl okutacağım”

“Paran boşa gider diye mi üzülüyorsun?”

“Yok kızım yok. Oğlan iki ablasının durumunu gördü.  Okumak istemiyor. İş arıyor. Asgari ücretle bile iş bulsa çalışacağım, okumayacağım' diyor.”

“Yaaa? Neden acaba?”

'Baksana kızım, bizim kızlar 4'er yıldan 8 yıllık emeklerini kaybetti, ben de paramı kaybettim. Oğlana  üniversiteye gideceksen iyi bir bölümü seç dedim. O da hangi bölümü seçersem seçeyim boşuna okumak istemiyorum baba. Ben en iyisi Tarım İhtisas  Üniversitesi, Bahçe Bitkileri, Meyve ve Sebzecilik Fakültesini seçeyim” dedi.

“O okul nerede oluyormuş”

“Vallahi orasını bende bilmiyorum. Ama bizim oğlan, Tarım İhtisas  Üniversitesi, Bahçe Bitkileri,  Meyve ve Sebzecilik Fakültesi için bina aranıyor” dedi. Artık  onu da nerede bulacaksa? Baksana Tarsus'ta Atatürk caddesinin  Hükümet Konağı önünden itibaren yayla yoluna kadar gidişte sağ şeritte en az  10 tane Tarım İhtisas  Üniversitesi, Bahçe Bitkileri, Meyve ve Sebzecilik Fakültesi kurulmuş. Anlayacağın iş aslanın ağzında. Bizim oğlanın kuracağı fakülte için, yani manav dükkanı için bile yer kalmamış. Artık okur mu, ticaret mi yapar onu bilemem. Tek korkum,  emekleri çöpe giden gençlerin bunalıma girip kendine zarar vermesi.”

“Öyle amca, çok haklısın. Allah ana babalara ve okumak, üniversite bitirmek için dirsek çürüten  çocuklarına sabır versin”

SON SÖZ; Bu yazıdaki konuşmalar halkın arasında geçen konuşmalardan   derlenmiş olup, yorum yapmaya gerek bırakmıyor.

Çünkü artık okumanın hiç kıymeti harbiyesi kalmamış.

Oku, diplomanı al ve duvara as. Sonra geç karşısına seyret babam seyret..

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI