::
28 Mart 2024 Perşembe

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MEZARI OLMAYAN YİĞİT, KALBİMİZDE YAŞIYOR

29 Temmuz 2022 Cuma 08:48

Tarsus’un önemli değerleri var. Bunlardan birisi de Molla Kerim’dir..

Bu topraklarda  101  yıl önce 28  Temmuz tarihinde   Tarsus’lu yiğit Molla Kerim (Çeliktaş) ve silah arkadaşları şehit düşmüşlerdi..

Yani bundan tam bir asır önce.. Üstüne birde artısı var. O öyle bir rakam ki, günümüzde bile 100 yaşını görenlerin sayısı  nüfusun 100’de biri zor eder.

Bugün dilimize doladığımız bu 100 rakamı bizler için çok önemli.. Çünkü 101  yıl önce 28  Temmuz tarihinde   Tarsus’lu yiğit Molla Kerim (Çeliktaş) ve silah arkadaşları bu kutsal toprakları savunurken  şehit olmuştu.

O tarihlerde ülkemiz düşman istilası altında idi. Tarsus’ta da  düşmanlar kol geziyor, Fransızlar, Ermeniler bu kenti  ve Çukurovayı ele geçirmeye çalışıyorlardı. İşte o tarihlerde Osmanlı parçalanıp Türkiye Cumhuriyeti’nin tohumları toprağa atılırken, bir avuç yiğit, vatansever silah kuşanarak ülkesini ve yaşadığı toprakları düşman çizmelerinden kurtarmaya çalışıyordu.

Düzenli ordu olmadığı için Kuvayi Milliye hareketi başlatılmıştı. O dönemde adlarına çete de denilen Kuvayi Milliyecilerin fedakarlıkları ile bu  vatan kurtarılmıştır. En büyük Kuvayi Milliyeci olan başkomutan Mustafa Kemal Atatürk gibi Kuvayi Milliyeci arkadaşları Tarsus'un kurtuluş mücadelesinde canlarını feda edercesine bu toprakları savunmuşlardı. O dönem Çeliktaş müfrezesi komutanı Kuvayi Milliyeci  Molla Kerim ve silah arkadaşları sayesinde bu topraklar düşman çizmeleri altında çiğnenmekten kurtarılmıştır.

Araştırmacı yazar, ressam  Hikmet Öz’ün Yakın tarihte Tarsus kitabında bahsettiğine göre,  düşmana esir düşen Molla Kerim, 28 Temmuz 1920'de şehit düşmüştü.  Molla Kerim, bac köprüsü üzerinde elleri kelepçeli halde Tarsuslu bir Ermeni olan Diran tarafından şehit edilmişti.

Öyle ki,  Ermeniler  Molla Kerim’in başını kesmişler ve cesedi ile birlikte başını  Berdan ırmağına atmışlardı. Yani Molla Kerim’in  cenazesi  Berdan nehri'ne atıldığı için bugün bir  mezarı dahi yoktur.

 311  erle Fransızlara esir düşen Molla Kerim ile birlikte birçok asker otomatik tüfekler ile bac köprüsü civarında şehit edilmiştir. Yine Molla Kerim'in komuta ettiği Çeliktaş müfrezesi'nden Kamberhöyüğü'nde şehit edilen 60 askerin kemikleri ise Anıt mahallesi'ne de adını veren Şehitler anıtı (Şehitlik) altındaki mahzende gömülmüştür.

Onca yiğidin canlarını kanlarını vermesiyle Tarsus ve Çukurova kurtulmuştu. Dolayısıyla tüm Türkiye Atatürk ve silah arkadaşları olan Kuvayi Milliyecilerin can siperane vatan savunması ile kurtulmuş ve bugünkü özgür Türkiye topraklarına kavuşmuşuzdur.

Tabi aradan yıllar yılı geçti. Dün baktım, bu anlatılan vatan savunması ve Molla Kerim ile arkadaşlarının şehit edilmesinin üzerinden koskoca 100 yıldan fazla bir süre  geçmiş.

İşte bu yiğit Molla Kerim ve arkadaşlarının şehadete erdiği tarih, geçtiğimiz yıllarda görev yapan belediye başkanları tarafından anma günü olarak idrak edilmiş ve yeni nesile  Molla Kerim ile arkadaşlarının kahramanlıkları anlatılmıştı.

Bundan 3 yıl evvel Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, güzel bir anma proğramı tertip etmişti. Ancak sonraki yıllarda Molla Kerim destanı, Pandemi sürecine denk gelince arada kaynayıp gitti.  Yine de biz O yiğitleri biz unutmadık.

Elbette o yiğitler unutulacak kahramanlar değildi!. Onların unutulmaması gerekiyordu. Üstelik Tarsus yine bir 28 Temmuz 2020 günü kahraman bir şehidini  toprağa veriyordu. Molla Kerim’in torunu sayılan hemşehrilerinden Tepeköylü Mustafa Dağlı, bir gün önce (27.07.2020 tarihinde)  Mut yakınlarında geçirdiği trafik kazası sonucu şehit düşerken Molla Kerim gibi, 28 Temmuz’da kara toprağın bağrına teslim edilmişti.

Tüm şehitlerimizi bugün  bir kez daha rahmetle anıyorum.

xx

TÜRKAV’DAN ANMA PROĞRAMI

TÜRKAV, Tarsus’un kurtuluşunda başını veren yiğit Molla Kerim’i anmak için bir proğram düzenledi. Başkan Özden Sarı ,  Molla Kerim ve silah arkadaşlarının Şehit oldukları Tarsus Baç köprüsünde 28 Temmuz tarihinde bir anma proğramı düzenlediler.

Molla Kerim ve arkadaşlarını anarken, Fransız işgalini ve Ermeni mezalimini telin etmeye gelen tüm vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI