::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MİKROP PARADA

30 Mart 2020 Pazartesi 08:23

İnsanoğlu için hayatta kalmanın, sağlığını korumanın ilk şartı temizliktir. Boşuna “İmanın şartı temizliktir” denilmemiş değil mi?

Her ne kadar biz Türk milleti olarak ülkemizde, evlerimizde temizliğe önem versek de, sokakta, parklarda bu kurala pek riayet etmiyoruz.

Yani evlerimizi temiz tutup koruduğumuz, kolladığımız gibi, umuma açık yerlerde, parklarda ve caddelerde, sokaklarda olsun  aynı özeni göstermiyoruz.

Oysa yaşadığımız şehir bizim evimizdir. Evimizi işyerimizi nasıl temiz tutuyorsak,   yaşadığımız kenti, ili, ilçeyi, hatta ülkemizi temiz tutmak zorundayız. Bu en azından kendimize ve insanlığa saygı için şarttır.

Biz her zaman temiz ve düzenli olalım ki, başımıza  pislikten dolayı musibetler gelmesin.

Hijyen her şeyden önemli. Yemek yediğimiz lokantalarda bile çatala, kaşığa, tabağa, bardağa titizlikle bakarak  temiz mi, değil mi diye bakıyorsak, en ufak bir lekede o alet ve edavatın değiştirilmesini istiyorsak, bunu her yerde özenle yapmalıyız.

Şehirler arası ve şehir içi otobüs ve taşıma araçlarında şoförün sigara içmesi nasıl abesse,  gıda imal edip satanında tezgahı başında sigara içmesi o kadar tehlikelidir. Gıda ürünü üretip satanların her zaman başında bone,elinde eldiven, burnunda maskesinin olması lazımdır. Bunları yapmak için illaki bir salgın hastalık olması şart değildir.

xx

PARALAR MİKROP SAÇIYOR.

Evet.. insanların en çok kullandığı materyallerden birisi de para.. Yani sürekli el değiştiren kağıt ve metal paralar da da tehlike var.

Kısacası, paralar da mikrop saçıyor.

Ben Tarsus için uyarıyorum. ıTürkiye geneli için geçerli..

Mesela Tarsus’taki fırınlarda  ekmek  alınıp verilirken tezgahtaki kişinin eldiven takması şart. Yani ekmeği bir kişi poşet içinde vermeli,  parayı da başka bir görevli almalı.

Şehitishak mahallesinde bulunan Tarsus Belediyesine ait Ekmek fabrikasına her gün uğrar ekmek alırım.  Dün  dikkatli baktım, burada ekmek satış standında iki görevli var. Biri istediğiniz miktardaki ekmeği elinde eldiven ile alıp beyaz kağıda sarıp veriyor.(İnşallah yakında ekmek poşetli verilir) Ekmek ücretini ise yanındaki bir başka görevli yine elinde eldiven ile tutup alıyor, paranızın üstü varsa veriyor.

Yani “şimdi bir tane ekmek alacaksınız diye iki görevli mi çalıştıralım” diye soranlar olacaktır.

Maalesef özellikle Koronavirüs tehlikesi yaşanan  bugünlerde bu sorunun cevabı “EVET”tir. Kaldı ki temizlik önemli diyorsak, en büyük mikrop paralardan bulaşıyor diyorsak (ki diyoruz) o halde tedbirini almak adına bu tür gıda işlerinde iki görevli çalıştırmak da abes olmaz değil mi?

Bu basit gibi gelen ama çok önemli konunun, Koronavirüs süresince uygulanması, hatta salgın geçtikten sonrada devam ettirilmesini öneriyorum.

MART AYI BİTMEK ÜZERE..

TEMENNİM.. NİSAN AYI İTİBARİYLE KORONAVİRÜSTÜN KURTULMUŞ  OLMAYI DİLERİM..

 

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI