::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MOLLA KERiM'İ UNUTMADIK

28 Aralık 2019 Cumartesi 18:29

Molla Kerim..

Tarsus’un düşmandan kurtulması için başını veren yiğit..

Aslen  Tarsus Sıra Köy Karabucak Mezrasındandır.

Yani sıradan bir köylü rençber. Hiç askeri eğitimi yoktur.

Ama özeĺliği çok cesur ve vatansever olmasıydı. Attığını vuran bir nişancıdır. Lakabı yolaçan anlamına gelen FETTAH.

19 Aralık 1918 tarihinde  Tarsus düşmanlar tarafından işgal edilmiştir. Fransız işgali sonrasında Kuvayı Milliye örgütlenmesi duyarak kendi çetesini köylülerinden oluşturdu. Tarsus’taki ilk savaşlardan 1. Eshab-ı Kehf savaşına ilk kez katılarak kazanılmasına güç verdi.

Kavaklıhan gurubuna bağlı komutanı olduğu Çeliktaş Müfrezesi ile Kuzey Tarsus Savaşlarının tümüne katıldı. Hepsinde savaşların kazanılmasında büyük katkıları vardı.

Kavaklıhan savaşlarının kazanılması, Pozantı nın kurtarılması, Tarsus un muhasara altına alınması, 18 temmuz 1920 de Tarsus Bağlar mıntıkasında yapılan Bağlar Savaşının kazanılarak Milli Kuvvetlerce Tarsus' a girme düşünülürken, Adana Fransız işgal Kuvvetleri Komutanlığı muhasarayı kaldırmak içiñ Tarsus' a 2000' den fazla bir askeri kuvveti sevk etti.Modern ve güçlü birlik' ın önünü kesmesi içiñ Kuvayı Milliye komutanı Sinan Tekelioğlu emir verdi.Molla Kerim ÇELİKTAŞ Müfrezesiyle Berdan ırmaığını kayıklarla geçerek Kamber Hüyüğü deresinde düşmanı karşıladı.Fransızlar çok güçlüydü.Komutanca vaadedilen top desteği ve yardım gönderilemedi.Çelıktaş Müfrezesi çevrilerek esir alındı.Esirler kollarından bağlandı.Bir kısmı makineli tüfekle taranarak olay yerinde şehit edildi.Molla Kerimi orada tanıyamadılar. Kalanlar alınarak Tarsus Baç Köprüsüne gelindi. Burada Molla Kerimi Tarsuslu bir Ermeni olan Dikran tanıdı.Yine bir Tarsuslu Ermeni Diran tarafından makineli tüfek ateşiyle şehit edildi ve naaşı Berdan ırmağına atıldı. Bu nedenle Molla Kerim 'in bugün mezarı yoktur.

Ancak adına bir Molla Kerim Parkı yapılıp anıtının dikilmesi için Adana-Tarsus yolunda yer alındığını biliyoruz. Yıllar evvel alınan  Kamberhöyüğü köyü yol kenarındaki bu yerin akıbeti araştırılmalıdır.

Kocamaz döneminde Cetvel köprü başında  yapılan anıtta Kuvayi Milliyeciler ve Molla Kerim’in heykelleri bulunmaktadır. Bu bile  vefa borcumuzu ödememize yetmez.  Biz bugün Molla Kerim i saygı ile anıyoruz.

Ruhu şad olsun.Tarsus Belediyesini onu unutmadığı için kutluyorum.

Yaşadığı yıllarda  milis komutanı olan  Molla Kerim’i ve silah arkadaşlarını Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılında rahmet ve minnetle anıyoruz.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI