::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

MUHTARLIK NEDEN REVAÇTA

01 Kasım 2018 Perşembe 17:34

Tarsus günden güne büyüyen bir kent.

Üstelik birde 2014 yılından itibaren Büyükşehir belediyesinin tamamen bünyesine katılmamızdan sonra bütünşehir olarak daha da büyüdük.

Bu arada Muhtarlara devletimizin ve hükümetin verdiği imkanlar artırıldı.

Öncelikle maaşları 700-800 TL iken asgari ücret seviyesine getirildi. Yani şu anda bir muhtarın maaşı 1600 küsür TL.

Bunun yanında muhtarlar isterlerse resmi evrak mühürleme işinden de Valiliğin belirlediği rakamlarda ücret alabiliyor. Bu da ortalama evrak başına 5 TL. Tabi bazı muhtarlar bu ücreti mahalle sakinlerinden almayabiliyor. Orası Muhtarın insiyatifine kalmış.

Ancak bazı muhtarlar sekreter çalıştırdığı için bu ücreti  almak durumundalar. Sekreteryası bulunmayan  ve nüfusu az olan mahallelerde muhtarlar gideri az olunca mahalle sakinlerinin evraklarını mühürlemekden ücret almayabiliyor.

Bazı insanlar muhtarların mühür ücreti almasından dolayı kızsa da, bu kanunen hakları olduğu için hatırlatmak istedim.

Bunun dışında muhtarlar artık gerek Cumhurbaşkanımızın gözünde, gerekse Belediye başkanlarının gözünde çok önem arzetmekteler. Muhtar demek bir mahallenin milletvekili, hatta  başkanı, başbakanı gibidir. Çünkü muhtar mahallesini en iyi bilen, tanıyan ve sorunlarını ilgili birimlere bildirip çözüm isteyen kişidir. Birde seçim dönemlerinde muhtarlar siyasilerin gözünde biraz daha çok değer kazanıyor.

İnkar edilemeyecek gerçeklerden biri.. Bazı siyasiler muhtarın kendilerine  mahallelerinden oy verdireceğine inanmaktalar. Yani muhtar isterse istediği siyasetçiye  mahallesinden oy verdirerek seçimi kazanmasına etki edebilir diye düşünen siyasetçi çok..

Bunun dışında Tarsus’ta belediye, muhtarlara yeni muhtarlık binaları yapmakta, Büyükşehir bilgisayarını vermekte,  telefon desteği, ücretsiz su desteği gibi destekler sağlamaktadır.

Büyükşehirlerin bazılarında ise Belediyeler muhtarlıkların internet ve elektrik, su ücretini karşılamakta.

Birde muhtarların silah taşıma yetkisini düşününce, bu iş hayli rağbet görmekte. Özellikle köylerde sırf silah alabilmek için muhtar olmak isteyenler olduğunu inkar etmemek gerek.

Elbette muhtarlık zor. Ama, muhtarlık  hem gurur verici, hem protokolde yer bulmak ve el üstünde tutulmak için iyi bir görev.

Haliyle son yıllarda Muhtarlık bu yüzden çok revaçta. Eskiden bir mahallede 1-2 muhtar adayı zor çıkarken şimdilerde en az 5-6 aday çıkıyor. Büyük mahallelerde ise sayının 15’i bulduğu oluyor.

Demokrasiye olan inancımız gereği diyorum ki..

Okuma yazması olan, sabıkası olmayan   seçme ve seçilme hakkına haiz olan TC vatandaşı  herkes muhtar adayı olma hakkına sahiptir.

Seçme ve seçilme hakkına saygımızdan bunları hatırlatalım istedim.

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI