::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

O HERKESİN HALASIYDI

13 Mart 2018 Salı 10:01

Biz Güner Yüksek'i, yada halk  arasındaki adıyla Güner Hala'yı  mesleğimiz gereği haber çalışmaları sırasında tanıdık.

Kendisi Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tarsus şubesinin kurucularındandı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tarsus şubesi kuruculuğunun yanı sıra Derneğin uzun yıllar yönetim kurulu üyeliğini de yapmıştı. Yine  ÇYDD'nin   toplumsal projelerinin hayata geçirilmesinde en büyük emeği veren, aydın  bir Cumhuriyet Kadınıydı.

Bundan 10-15  yıl kadar evvelinde, özellikle Tarsus'ta nikahsız yaşayan  binlerce çifti evlendirmesi ve pek çok sivil toplum kuruluşunda gençlerin eğitimine katkı çalışmaları ile tanınan  Güner Yüksek'e herkes  “GÜNER HALA”  diye hitap ediyordu. Dolayısıyla  bizde  Güner hanıma “HALA” diye hitap etmeye başladık.

Güner Hala'nın  çok ilginç bir kişiliği vardı. Güler yüzlüydü. Çalışkandı, özellikle okula gidemeyen kızlara el uzatırken, yine resmi nikahı olmayan kadınlarımıza da el uzatarak yardımcı olurdu. O modern bir Cumhuriyet kadınıydı. Koyu bir Atatürk hayranıydı. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyetine, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı , iyiliksever bir Türk kadınıydı.

Bizlerde kendisini kız öğrencilerinin okuması, yüksek öğrenim görmesi için çabalarken ve imam nikahlı kalan kadınların  resmi nikaha kavuşmasını sağlarken gördük, tanıdık. Bu nedenle çok haberini yaptık.

Kendisi dönemin Kaymakamlarından Abdulhamit Erguvan döneminde kaymakam beyin Vakıftan ödenek sağlaması ile  binlerce insana resmi nikah yapılmasında devlet ile millet arasında aracı oldu. Kendi menfaatine bir şey istemeyen ve kadınların resmi nikaha, genç kızların okula kavuşması onu mutlu ediyordu.

Bunun içinde sivil toplum kuruluşlarından  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği  (ÇYDD) Tarsus şubesinin  bu işi üstlenip devletin katkıları ile binlerce insanın nikahının yapılmasını sağladı. Hatta  bu rakamın 5 binleri  bulduğu belirtilmektedir. O nedenle özellikle nikahı olmayan aileler kendisine hep şükran  duymuş,  sağlığında ona teşekkürlerini sunmuşlardır.

Yine dönemin kaymakamı Abdulhamit Erguvan'da,  Güner Hala'ya bu güzel çalışmaları için teşekkür etmiş, plaket vermiştir. Sayın Erguvan dün Güner Halanın vefatını duyduğunda çok üzülmüş ve Kaymakamlık Yazı işleri müdüresi Z. Filiz Dalgıç hanım aracılığı ile Güner Halanın ailesine taziyelerini iletmiştir. Çünkü Güner Hala çalışmaları ile sadece milletin değil,  devlet erkanının da tüm protokol mensuplarının da gönlünde taht kurmuştur.

Bu değerli Türk kadını, Tarsuslu olarak bizlerin gurur duyduğu bir hemşehrisi olurken, O,  Tarsus'un ilk kadın Ziraat Mühendislerimizden biridir. Üstelik  Ziraat Mühendisliği yıllarında Silifke'de çilek yetiştirilmesinin öncülerinden olmuştur.

Bu nedenle kendisini sadece Tarsus'lular değil, tüm  Mersin bölgesi insanı tanımaktadır.

Güner Hala'yı Kaymakamlık yazı işleri müdüresi Filiz  Dalgıç Hanım, Nüfus müdüresi Aynur Taşyürek, ÇYDD eski başkanlarından Perihan Oran, ÇYDD yöneticisi Belgin Anlatır hanım gibi birçok insan yakından tanımış ve çok sevmiştir.

Güner Hala kendisini tanıtırken “Bana Güner demeyin, ben özel değilim. Benim  sıfatım HALA'dır. Bu nedenle bana Hala deyin” derdi. Öyle ki Belgin hanımın anlattığına göre Güner Hala  çok  mütevazi bir insandı. Güner Yüksek'e seslenirken HALA demeniz yeterliydi.  Halanın dışında hiçbir sese kulak asmazdı.

Yine askerleri çok severdi.. Nerde bir asker görse sevgisini belli eder, şakalaşırdı. Sonra gülerek albeni çikolatası ikram ederdi.

“Ziraat, tarım biterse devletçilik,  milliyetçilik biter.Ulusunu seven ağaç diker” derdi.

Çağdaş Yaşamcı dostlarının deyimiyle  Makyaj, süs nedir bilmeyen biriydi Güner  Hala. “Ben buyum. Ben  Bayrak , Atatürk sevdalısı , Türkan Saylan hayranıyım, Onun  İzi yolumdur” derdi..

Güner Hala çalışmaktan yorulmayan ve ömrünün  90 yılını insanlara adamış değerli  bir Türk kadını idi.

Dün Tarsus Cem Evinde onu son yolculuğuna uğurlarken, ÇYDD'nin genç avukat başkanı Ozan Varal da duygularını dile getirdi.

Varal “Güner Yüksek hepimizin, tüm Tarsus'un halasıydı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Tarsus şubesi kuruculuğunun yanı sıra Derneğimizin  uzun yıllar yönetim kurulu üyeliğini de yapmıştı. Yine ÇYDD'nin  derneğin toplumsal projelerini hayata geçirilmesinde en büyük emeği veren, aydın Cumhuriyet Kadınıydı. O, eğitim olanağı olmayan özellikle kız çocuklarının okuması için çalıştı. O, yine resmi nikahı olmayan kadınlarımızın resmi nikaha kavuşması için çaba harcadı. Bunları yaparken ilçemizin üst kademe yöneticilerine destek oldu. Onun yardım isteği doğuştan geliyordu. O, her zaman Atatürk ve Cumhuriyet ilkelerine bağlı olarak yaşadı. O bizim Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin en fedakar çalışanı ve yöneticisi, hepimizin kalplerinden silinmeyecek halası olarak kalacaktır. Ruhu şad olsun.”  derken Tarsus Cemevi'nde yapılan törene katılan herkes ardından  dua etti.

Cemevi'ndeki törene, vefat haberini duyan herkes adeta koşa koşa gelmişti. Çünkü Güner Hala'ya herkesin sevgisi, saygısı, sempatisi vardı. Bir süredir rahatsız olduğu ve tedavi gördüğünü biliyorduk. Ama bahar aylarına girerken böyle güzel günlerde kendisini kaybedeceğimiz aklımızın ucundan bile geçmiyordu.

Şimdi Güner  Hala'yı soyadını taşıyan Yenice'nin Yüksek Köyüne uğurladık. Artık ebedi istirahatgahı Yüksek köyünde olacak ve orada sevenleri ile buluşmaya devam edecek.

Güle güle Güner Hala, mekanın cennet olsun...

Seni unutmayacağız...

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI