::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

ÖÐRENCÝLERE DESTEK OLMAK

08 Ocak 2020 Çarþamba 14:07

Türkiye’de öðrenci olmak kolay deðildir.

hele birde eðitime büyük önem verip yýllarca ilkokuldan ortaokula, liseden Üniversiteye kadar dirsek çürütüp 15-20 yýlýnýzý eðitim almak için harcadýktan sonra birde iþ bulamýyorsanýz, karamsarlýða kapýlmaz mýsýnýz?

Ailenizin yemeyip içmeyip sizin iyi bir eðitim almanýz için çabasý yanýnda  günümüz Türkiye’sinde de tahsilli iþsiz kalmak insanýn daha çok aðrýna gidiyor.

Konumuz güncel olunca Üniversitede öðrencilerin durumu hakkýnda yazýmýza devam edelim.

Sibel adlý üniversite öðrencisinin parasýzlýk ve   yemek kartýnda 1 TL kalmasý üzerine girdiði bunalýmýn ardýndan intihar etmesi gündemi oluþturmaya devam ediyor.

Dün  üniversite öðrencileri için kim ne yapmýþ, ne çaba harcamýþ diye bir araþtýrma yaptým.

Örneðin Ýzmir Karþýyaka belediye baþkaný Cemil Tugay üniversite öðrencilerine destek olmak için çorba ürettirip bunu belediyeye ait bir cafede 1 TL ücretle  vereceklerini bildirmiþ. Baþkan Cemil Tugay, Haziran ayýna kadar  üniversite öðrencilerine  çorba vermeyi sürdüreceklerini söylemiþ. Bu öðrenciler için yerinde ve güzel bir uygulama. Yani bir bardak çay parasýna çorba ve yanýnda ekmek verilmesi güzel bir çalýþma.

Bu konudaki araþtýrmalarým devam ederken  Mersin Büyükþehir Baþkaný Vahap Seçer’in de bir projesi olduðu aklýma geldi. Konu ile ilgili belediyenin çalýþmasýna baktým.  Mersin Büyükþehir belediyesi sabahlarý esnafa ve öðrencilere ücretsiz çorba ekmek vermeye çoktan baþlamýþ. Bu uygulama Tarsus’ta da sürmekte. Tarsus Belediyesi sadece pazartesi günleri çorba daðýtýrken, Mersin Büyükþehir Belediyesi ise Mersin merkezde ve Tarsus’ta  hafta sonlarý hariç her gün deðiþik bir bölge ve mekanda çorba ekmek daðýtýmý yapmakta. Üstelik Tarsus’ta ve Mersin’de üniversite önünde kurulan tezgahta isteyen öðrencilere ücretsiz çorbalarý ve ekmekleri veriliyormuþ.

Sabahlarý esnaflara ve  öðrencilere çorba daðýtýmý yaptýrdýðý için Mersin Büyükþehir Baþkaný Vahap Seçer’e ve ekibine teþekkür ederim.

Mersin Büyükþehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý ... Kurs Merkezinde, öðrencilere her sabah sýcak çorba daðýtýyor. Bu çorba daðýtýmý Mersin Üniversitesi gibi Tarsus Üniversitesi önünde de uygulanmaya baþlandý. Mersin’de kasým ayýndan beri  çorba daðýtýmý yapýlýyor. Belki bunu çok kiþi duymadý veya bilmiyor. Ama Mersin Büyükþehirin bu hizmeti alkýþa deðer. Merkezle birlikte tüm  üniversite öðrencilerine (4 yýllýk olanlara) burs da veren Büyükþehir Belediyesi büyük katký saðlamakta.

Yine Mersin Büyükþehir Belediyesi, okullarda ücretsiz olarak süt daðýtýyor.

Çamaþýr Kafe'nin hedef kitlesi üniversite öðrencileri. Öðrenciler çamaþýrlarýnýn yýkanmasýný beklerken, ücretsiz sýcak çorba ve çay içip, kitap okuyabiliyor. Çorba ve ekmek daðýtýmý uygulamasý Tarsus Üniversitesi önünde de yapýlýyor.

Bunlar günümüz Türkiye’sinde Üniversitede öðrenim gören öðrenciler için yapýlan güzel ve yerinde çalýþmalar.

Temennim diðer büyük kuruluþlarýnda  Belediyeler gibi öðrencilere destekler saðlamasýdýr.

Çünkü hem üniversitede öðrenci okutmak zor.. Hem de öðrenci olup giderlerini karþýlamak zor. Maddi sýkýntý içinde olan çok sayýda öðrencinin de okullarýný býrakmak veya okurken çalýþmak zorunda olduðunu biliyoruz.

Tüm bu anlattýklarýmýzýn özeti..

“Üniversitede öðrenci olmak gerçekten zor.. Hem de çok zor!”

 

 

Paylaþ:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DÝÐER YAZILARI