::
20 Nisan 2024 Cumartesi

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mehmet YAŞOT Mehmet YAŞOT

ORHAN BİRGİT VE TARSUS

23 Ekim 2019 Çarşamba 11:01

Orhan Birgit  sosyal demokrat kesimin çok değerli siyaset adamı, eski Turizm Bakanı, gazeteci yazardı. Vefatını öğrenince çok üzüldüm.

Demokrat Parti iktidarında sivri kalemiyle hergün Adnan Menderes ve hükümetine eleştiriler yazardı.Yazıları çok sertti.

Uyarılar alırdı ama o “Ben halkımın sesiyim, beni susturamazsınız” derdi.

Bunun üzerine Tarsuslu kabadayılardan Arap Reşat lakaplı (Erkaya) talimat verilir. İstanbul’da Orhan Birgit’i dövmesi istenir.

 Orhan Birgit İstanbul’un en kalabalık caddelerinden birinin en tenha sokaklarına gelinince çok  feci dövülür. Öldü diye yere bırakırlar. Tarsuslu Arap Reşat’a ikinci talimat verilir.

“Hemen İstanbul’u terk et”

Ve Arap Reşat Tarsus’a gelir. Bilal-i Habeş Türbesi karşısında Şehriban halamın eşi Tornacı Edip Erkaya’nın yanında çalışır. Arap Reşat, Erzincanlı bir hanımla evlenir. Daha sonra benim İstanbul yıllarımda Arap Reşat’ı yine İstanbul’a döndüğünde  Beyoğlu’nun arka sokaklarında ziyaret etmiştim. Erzincanlı yengemin kahveye getirdiği yemeği birlikte yemiştik.

 O zaman sormuştum.

“Sen Tarsus’a gidince evine baktılarmı?”

“Evet. Hem de Tarsus’a kadar, siyasetçciler evime kadar para gönderdiler”

O zaman Arap Reşat , Orhan Birgit’i dövdüğü için değil başka bir suçtan ceza evine girmişti. Bunun nedenini sordum.

Şöyle anlatmıştı:

“Ben Kürt İdris’in çok yakın arkadaşıydım. Bir olaydan dolayı onu hasımları arıyorlardı. Benim yanıma geldiler. Benim mekanım kahveyi bastılar. Sandalye ve masaları kırdılar. yapmayın etmeyin dedim,. Kıravatlı olduğuma bakmayın dedim dinlemediler. Bende dayanamadım ve  kırık sandalye ayaklarını alıp üzerlerine yürüdüm. Elinde silah olana vurdum adam düştü ve o darbeyle öldü. Mahkemede nefsi müdafa dediler. Ama beni yinede Eskişehir cezaevine gönderdiler. Deli Hasan Ekenler ile orada beraber yattık. Kürk İdris her gün benim evime para göndermiş, bana da cezaevinde baktılar. Benim gardaşım o…

O iki ruhum  var derdi. Hiç kimseye haksızlık yaptırmam derdi..

Bugünlerde Orhan Birgit’in vefat ettiğini duyunca aklıma bunlar geldi. O zamanlar Ali Topuz İmar iskan bakanı iken CHP ‘li gençlere iş olsun diye taşlı tarlaların taşlarını ayıklama işi vermişti. Para kazanmalarını sağlamıştı.

Ali Topuz rahmetli eski milletvekilimiz Ali Haydar Eyüboğlu’nun CHP’den ayrılmasına sebep olmuş. Bunu Eyüboğlu sağlığında anlatmıştı.

Hikmet Çetin’de bu konuları bilir. Bu büyük insana bir gün mutlaka ulaşacağım. Ondan aydınlatıcı Bilgi alacağım o zaman onları da paylaşacağım.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI