::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

OSMAN ABİ, UĞUR BEYİ ANLATIYOR

02 Mart 2019 Cumartesi 19:42

Tarsuslu eski savcılardan hukukçu Osman Homurlu sevilen bir hemşehrimizdir. Homurlu, 1968 yılında Ankara Hukuk Fakültesine başladı,1972 yılında mezun oldu. Hayatında gazeteci Yazar Uğur Mumcu’nun önemli yeri var.

24 Ocak 1993 tarihinde kalleşçe bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Uğur Mumcu’yu anlatan Osman Homurlu ince mesajlar veriyor.

Yararlı bulduğum için izniyle paylaşmak istiyorum.

xx

HOCAM UĞUR MUMCU

Osman HOmurlu anlatıyor:

“1968 yılında Ankara Hukuk Fakültesine başladım.1972 yılında mezun oldum.1969-1972 yılları arasında Ankara Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Profesörü Tahsin Bekir Balta’ nın asistanlığını yapan Uğur Mumcu hocamız oldu.İdare Hukuku dersleri Prof. Tahsin Bekir Balta tarafından verilirdi.Hoca Almanya’ da doktorasını yapan çok değerli bir idare hukuku uzmanıydı.İdare Hukuku Pratik kurlarına Uğur Mumcu girerdi. Prof. Tahsin Bekir Balta , akademik hayatına bir müddet ara vererek siyasetle ilgilenmiş, CHP Parti Meclisi üyeliği, Millet Vekilliği, Recep Peker Hükümetinde ekonomi Bakanlığı, 1. Ve 2. Hasan Saka Hükümetlerinde çalışma Bakanlığı yapmış önemli bir devlet adamıydı.Karadenizliydi. Bu nedenle Türkçesi pek anlaşılamazdı. Bu nedenle hocanın derslerinde amfi boş olurdu.Uğur Hocam da bu derslere Hocayla birlikte gelir, hocanın çantasını kürsüye bırakır, Amfinin en arka sırasına otururdu.

Ben sınıf arkadaşım Mustafa Acır ile çok değerli İdare Hukuku hocası olan  Prof. Tahsin Bekir Balta’ nın derslerinden faydalanmak düşüncesiyle, bir gün sabah erkenden okula gelerek anfinin en ön sırasına ve kürsünün karşısına oturduk. Bizimle dersi dinleyen ve yanımızda oturan 3-4 kişi daha vardı. Koca anfi boştu. Yakından belki hocanın söylediklerini anlayabiliriz diye düşündük. Ancak kesinlikle bir şey anlamadık. Ben arkadaşıma ders bitiminde “ bir şey anladın mı ? “ dedim.” Anlamadım” dedi.” Bir daha hocanın dersine ben gelmem” dedim.

Aynı hafta Perşembe günü Uğur Mumcu’ nun pratik kur dersi vardı.Koskocaman anfi dolu olduğu gibi, kenarlarda ayakta duracak yerler de doluydu.Uğur Hoca gelerek ; “Değerli arkadaşlarım, Hocanın son dersinde anfi bomboştu.Beş kişilik saz heyeti kürsünün karşısında yerini almış.Hocaya ayıp oluyor.Lütfen hocanın dersine de ilgi gösterin” dedi.

Biz saz heyeti üyelerinden oluyorduk.

Uğur Mumcu, çok zeki, esprili, çok güzel konuşan, ses tonu güzel bir insandı.Onun dersine bizim sınıf dışından bir çok öğrenci gelirdi.Dersi esprileriyle süsler çok güzel anlatırdı.Bir kere öğrencileriyle her zaman her yerde beraber olan bir hocaydı.1968’ de başlayan öğrenci olayları, boykot ve yürüyüşler, mitingler sürekli eğitimin içindeydi.Uğur Hoca her zaman yürüyüşlerde, boykot kararları alınacağında toplantılarda en baştaydı.

1970 yılında İdare Hukuku kürsü başkanı Prof. Tahsin Bekir Balta vefat etti. 12 Mart 1971 muhtırası verildiğinde müthiş bir solcu avı başlatıldı. Asistanımız Uğur Mumcu, diğer asistanımız Adil Özkol, hocamız doçent Mukbil Özyörük tutuklandılar. İdare Hukuku kürsüsünde hoca kalmadığından idare hukuku derslerimiz boş geçti.

Atatürkçü, Cumhuriyetçi, laik, Anti emperyalist, Kuvay-ı Milliyeci hocamız Uğur Mumcu’ yu 26 yıl önce 24 Ocak 1993 tarihinde  evinin önünde arabasına konulan bir bombanın patlatılmasıyla kaybettik.

Uğur Mumcu şöyle sesleniyor :

“Ben terörün karşısındayım…Ben yobazların, hırsızların, çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin , araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun, parçalayın, her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır.

Atatürkçü Düşünce Derneğinin Uğur Mumcu ve demokrasi şehitleri Haftasında, 26. ölüm yıl dönümünde Uğur Mumcu hocamı saygılarımla ve özlemle ile anıyorum. Ruhu şad olsun.”

Evet. Aradan 26 yıl değil  56 yıl, hatta yüzlerce yıl da geçse böyle değerli yazar ve gazeteciler unutulmayacaktır.

Verdiği değerli bilgiler nedeniyle Tarsus’un bu değerli insanına, Osman Homurlu abimize teşekkür ediyorum.

 

 

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI