::
19 Nisan 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Mustafa ERDOĞAN Mustafa ERDOĞAN

ÖZAL'IN TARSUS İÇİN DÜŞÜNCESİ

22 Nisan 2022 Cuma 16:13

Yıl: 1984 Mart ayı..

Yani bundan tam 38 yıl evveline gidiyoruz.

O dönem VEYİS  KEMAL ERDEM Anavatan Partisinden Tarsus Belediye Başkan adayı olur. Seçimi kazanır. Kaymakamlık binasının karşısındaki eski belediye sarayı bulunuyordu.  Konumuz o değil.

VEYİS  KEMAL ERDEM seçimi kazanınca işe koyulur. O dönem askeri ihtilalden yeni çıkılmış. Belediyeye yeni işçi ve memurlar alır VEYİS  KEMAL ERDEM ve işi rayına oturtur.

BÜYÜK PROJELER

Hizmet için kolları sıvayan  Belediye Başkanı  VEYİS  KEMAL ERDEM Ankara’daki bürokratlarla görüşür.

Başbakan Turgut Özal’ın büyük projelerinden birini de Tarsus’ta yapar. Türkiye’deki kampanyalardan Tarsus’ta nasibini alır. O dönem başbakan Özal Tarsus belediyesine de bol para gönderir, konutlar için istimlak yapın der.

Atatürk  caddesinin açılması için istimlak yapılır. Cetvel köprü başına kadar Atatürk caddesindeki genişletmelere istimlak yapılarak paraları ödenir.  VEYİS  KEMAL ERDEM, asfalt şantiyesi kurar. Tonlarca malzeme alır. Burası yıllarca hizmet verir.

En büyük caddemizin genişletilmesi için çevresini Kamulaştırıp caddeyi genişletir ve o cadde Cetvel köprü başına kadar çift şerit olur. DEVAMI 4’DE

İSTİMLAKLAR

 Gelelim esas konuya...

Yıl: 1985-1986 olur. O dönem toplu konut yapımı için büyük istimlaklar yapılır.  2500 dönüm alanın kamulaştırılması yapılır.  Şimdiki Ülküköy’de semt pazarının olduğu yerden  ve Ülküköy’den otobana kadar tamamen istimlak yapılır. Erkut Kuzeyman sahabı dahil. Bu yetmez, birde Kırklasırtı’na geçildi.

Kırklarsırtı’nın tümünü istimlak yapar VEYİS 

KEMAL ERDEM.. Green Park ve diğer konutların olduğu yerler istimlak edilir. Ülküköy ve Kırklarsırtı’ntaki 2500 dönüm alan istimlak edilerek toplu konutlara açılır.  Bu az bir rakam değil..

Bunları yapmak kolay değil. Bu istimlak işinin süresi 2 yıl sürdü. Buraların tapusu alındı. 1988 yılına gelindi. Bu istimlakların amacı neydi? Dar gelirli insanlara konut yapmaktı. Başbakan TURGUT ÖZAL’ın talimatıyla Türkiye genelinde insanlara fakirlere ev yapmaktı. Bunu Tarsus’ta da Veyis  Kemal Erdem uyguladı. Ancak o zaman 15 yıl Tarsus’ta ikamet şartı arandı, muhtarlardan ikamet kağıdı getirmeleri istendi.Hatta küçük evlerde yapıldı, Kırklarsırtı’nda 200 cıvarında evler yapıldı. Bunlar 70, 80 m2.lik model evler yapıldı. Toplu konutların açılışına başbakan TURGUT ÖZAL ‘da geldi. Kırklarsırtı’nda bir platform kuruldu. ÖZAL buradan halka hitap etti. Herkese “Konutlarınız hayırlı uğurlu olsun. Evi olmayan herkesi ev sahibi yapacağız. Bakın Tarsus’ta da en az 200 kişiyi konut sahibi yaptık” dedi. Sözünü de tuttu. Kendisine bugün bir kez daha Allah rahmet eylesin diyorum.

HÜKÜMETLE UYUM İÇİNDE ÇALIŞTI

O dönemin Tarsus belediye başkanı VEYİS 

KEMAL ERDEM  merkezi hükümetle uyum içinde çalıştı,  hükümetin kararlarına  uydu ve Tarsus’a birçok hizmet getirdi. Sonra yıl 1989’a geliyoruz.O dönem yeni seçimlere girildi. Veyis  Kemal Erdem bu kez başkan seçilemedi. Ama gelen iktidarlara miras bıraktı. Kolay değil, 2500 dönüm araziyi gelen belediyelere miras bıraktı. O dönem bitti, yeni başkan SHP’li  BEDRETTİN SARPKAYA oldu. Sarpkaya  göreve gelince arazileri parselledi, satışlar başladı. O paralarla yeni yolar köprüler yapıldı, Tarsus’a hizmet getirildi. O Ülküköy  ekonomik olarak da imdada yetişti. Sarpkaya döneminde belki çok satış olmamıştır.

SARPKAYA

BEDRETTİN SARPKAYA başkana da yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Sonra geliyoruz 1994 yılı seçimlerine. O zamanda BEDRETTİN SARPKAYA seçimi kaybetti. Belediyeye MHP’Li BURHANETTİN KOCAMAZ seçildi. O da miras kalan yerleri sattı. Kooperatif kuruldu, orada maceralı günler geçti.  Kocamaz döneminde oradaki araziler yıllarca satıldı, ama bir türlü bitmedi. Ülküköy’de araziler bitmedi,  Kırklarsırtı’nda yine aynı keza. Çok kişilere orada iş karşılığı arsa verildi. Müteahhitler iş karşılığı aldıkları arsaları uygun fiyatlarla belirli kişilere sattı.

Kırklarsırtı böyle doğdu, Ülküköy’ün bir kısmı yine aynı keza. Şöyle bir düşünün şehrin merkezinde 2500 dönüm arazi istimlak ediliyor, konut yapılıyor. Bence Ülküköy’de bir plan bozukluğu oldu.

ASIL GAYE?

Esasında gaye neydi? Dar gelirli fakirlere konut yapılacaktı. 70, 80, 100 ve 120 m2.lik evler yapılacaktı. Ancak Veyis Kemal Erdem’den sonra gelen başkanlar bu işe sıcak bakmadı. Sonraki yıllarda  TURGUT ÖZAL’ın başbakanlığı da bitti. Sadece Kırklarsırtı’nda 200 konut yapıldı,  sonra yapılmadı. Amaç Kırklarsırtı gibi Ülküköye’de toplu konut yapılacaktı, olmadı. Buralarda arsa alanlar zengin oldu. Oraya geçen yıllarda Diş Hastanesi, Camiler Okullar Alış veriş merkezleri yapıldı. Yeşil alanlar yapıldı. Geçmişte Özal’ın ortaya koyduğu plan ve proje uygulanmadı. Ülküköy’de hala satılacak araziler konut yapılacak yerler var. Bakın Tenis Kulübünün yeri bile o dönemden kalma. O zamanki büyük istimlakların içinde Tenis Kulübünün yeri vardı. Orada birçok lise ve okullar yapıldı. Bu okulların yeri de 2500 dönümlük arazinin yerleri içinde.

NEREDEN NEREYE GELDİK

38 yıl evvelinden başladık bugünlere geldik. O günden bu güne Tarsus belediyesine büyük para gelmedi, böyle büyük istimlak yapılmadı. Nerde siyaset, nerde eskilerin ileri görüşlü insanları.

Daha sonra herkes rant peşine düştü. Fakir fukaraya  konut yapılacak yerlere  çok katlı apartmanlar dikildi. Arsası olanlara adeta piyango vurdu misali, zengin oldular. Ben sadece geçmişten bugüne bu konuları sizlere ve yerel yöneticilere hatırlatmak istedim. O zaman 12 yaşında olanlar bugün 50 yaşına girdi. Ülküköy ve Kırklarsırtı bölgesi nasıl doğdu, nasıl yapıldı, hepsini gördüm yaşadım. Gazetemizin de arşivlerinde bunlar var.

                                     xxx

Kırklarsırtı’na da çok okullar yapıldı. TSO okulu, İclal Ekenler lisesi, parklar, Osmanlı Parkı gibi tesisler yapıldı. O zamanki arsa bolluğu sayesinde konutların dışında çok tesisler yapıldı. Bu arsa bolluğunu bir daha zor buluruz. Şimdilerde sıra İncirlikuyu bölgesine gelecek. Acaba oraya da camiler, okullar yapılacak mı? Burada 20 dönüm, 50 dönüm arazi alanlar var. Bunlar kimler? Bu alım yapanlar İçme su Havzasının projesinin değişmesini bekliyor. Nerde kaldı şimdi o günler?Bunlar hep benim dağarcığımda yazılı konulardı, bugün size anlatıyorum. Sizde kendi gözlüğünüzle Kırklarsırtı’na ve Ülküköy’e bir bakın. O zaman MUSTAFA ERDOĞAN’ın yazdıklarına hak verecekseniz. O dönem VEYİS KEMAL ERDEM kent merkezindeki Belediye binasını da yaptırmıştı. Bugün orası öğrenci yurdu olarak KYK’ya devredildi. Bu konularda unutulmadı. Ben bunları Merhum TURGUT ÖZAL’ı ölüm yıldönümü münasebetiyle anlattı. ÖZAL’ın Tarsus’a hizmetleri unutulmaz. Bunları bir hatırlatmak istedim.Ruhun şad olsun merhum Cumhurbaşkanımız TURGUT ÖZAL.. Mekanın cennet olsun. Bu arada yaşadığımız dönemde vefat edelere Allah rahmet eylesin diyorum, sağ olanlara da uzun ömürler diliyorum. VEYİS KEMAL ERDEM’e de  38 yıl evvel yaptığı kamulaştırmalar ve Tarsus’a kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. İyi ki o dönem VEYİS KEMAL ERDEM belediye başkanı seçilmiş. Kendisine uzun ömürler diliyorum. Daha sonraki yazılarımızda BEDRETTİN SARPKAYA ile görüşüp başkanın hizmetlerini ve görüşlerini sizlere hatırlatacağım. Göründüğü gibi bir yerde yapılan iyi işler ve hizmetler aradan 50 yılda geçse unutulmuyor..

HERKESE HAYIRLI CUMALAR DİLİYORUM.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI