::
29 Mart 2024 Cuma

:

:

:
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yakup BONCUk Yakup BONCUk

PANDEMİDE RADYO GÜNLERİ

29 Haziran 2020 Pazartesi 13:05

PANDEMİDE RADYO GÜNLERİ

Henüz TV ile tanışmadığımız yıllardı.O yıllarda en revaçta olan müzik kutularının başında Radyolar gelirdi.

1970’li yılların sonuna kadar her evde mutlaka bir radyo bulunurdu. O yıllarda elektrikle çalışan radyolar pek bulunmazdı ve genellikle pilli radyolar kullanılırdı.

Tabi o yıllarda radyo kanalları da çok  değildi. Bir TRT, birde birkaç bölgede  o çevreye yayın yapan TRT İstanbul Radyosu, TRT Ankara Radyosu, TRT Çukurova Radyosu gibi bölgesel radyolar yayın yapardı. Birde Kıbrıs’tan  (KKTC’den) yayın yapan  Bayrak Radyosu  ile Polis Radyosu çok dinlenirdi.

TRT arabesk müzikleri yayınladığı için Bayrak ve Polis radyosunu arabesk sevenler daha çok dinlerdi.

xxx

Yılbaşından bu yana devam eden Pandemi döneminde insanlar uzun saatler ve bazı günler hafta sonu 2 gün yada 4’er gün sokağa çıkma yasağı uygulandığı günlerde vakit geçirmek için eski adetleri hatırladı.

TRT ve özel TV kanallarında tekrar proğramları ve tekrar dizileri ile tartışma proğramları dışında izleyecek bir şey bulamadık.   Oynayan film ve diziler tekrar tekrar izlenince kabak tadı vermeye başladı. O nedenle TV izleyicilerinin sayısı düştü.

Pandemi sürecinde  futbol, basketbol, voleybol gibi maçlarda 3 ay oynanmadı. Yani sportif etkinliklerde olmayınca insanlar eski günleri, eski dostlarını hatırladı.

xx

Geçmişin en güzel ve vefalı dostlarından Radyolar Koronavirüs salgını günlerinde başucu  arkadaşlarımızdan oldu yine.

Radyolar sadece müzik kutusu değil, aynı zamanda birer  haber kuşu, bilgi küpü, tiyatro sahnesi oldu. Yine en sadık arkadaşımız oldu.

Bundan 40-50 yıl evvelinde Radyolarda dinlediğimiz Arkası Yarın adlı tiyatro türü etkinlikler yeniden başladı radyolarda.

Özellikle TRT radyoları  hafta içi sabahları saat 09.00-10.00 gibi “Arkası Yarın” proğramları yayınlamaya başladı. Şimdilerin TV dizileri gibi, Arkası yarınlarda da bir hikaye   birkaç bölüm halinde hafta içi yayınlanmakta..

Özellikle 65 yaş üstü üç ay evde kalıp sokağa çıkamayınca bu arkası yarınları dinlemeye başladı. Bizlerinde 65 yaş üstü büyüklerimiz olunca bizlerde onların dinlediklerine kulak kabarttık çoğu zaman. Benim yaşım itibariyle 60-70,80 kuşağı olanlar o yılların TRT Radyolarında Arkası yarın proğramlarını çok dinlediğimiz için, bu Pandemi kısıtlaması günlerinde yine can kulağı ile dinledik Arkası yarın proğramlarını..

3-5 ay öncesine kadar özel radyolar dahil hiçbirimizin dinlemez olduğumuz Radyolar bu Pandemi döneminde varlığını yeniden hissettirdi.

Koronavirüs salgını azalsa da,  yeni Radyo alışkanlıkları devam ediyor. Tabi Arkası yarınlar’da devam ediyor.

TV’lerin tekrar proğramlarından sıkılan, evde oturan, boş vakti olanlar TRT Radyolarında sabah kuşaklarında Arkası yarın proğramını dinleyerek geçmişi yadedebilir..

Eski dostla yeniden sarmaş dolaş olabilir.

Benden hatırlatması.

 

Paylaş:  Facebook Twitter Google
YAZARIN DİĞER YAZILARI